A düh, az embertelenség, a felemelt fejek éve: 2020

2021. január 02. 18:44

A kapitalista gazdaság egészen hasonló módon működik, mint a Féktelenül című filmben az autóbusz.

2021. január 02. 18:44
Kis Miklós
Mérce.hu

„A »normalitásba« visszatérés abszurditására a Mérce szerzői mellett olyan hírességek is felhívták a figyelmet, mint Barbra Streisand, Robert De Niro s még sokan – úgy tűnik, hiába.

A kapitalista rendszer egyik sajátossága, hogy a technológiai haladás, a nagyobb termelékenység folyamatosan növeli a munkanélküliséget, ha azt nem ellensúlyozzák a gazdasági növekedés következtében létrejövő újabb munkahelyek. Vagyis már a gazdasági stagnálás is a munkanélküliség növekedését hozza magával. A kapitalista gazdaság egészen hasonló módon működik, mint a Féktelenül című filmben az autóbusz: ha a sofőr leveszi a gázról a lábát, a busz felrobban, ha nem veszi le a lábát, előbb-utóbb az is katasztrófához vezet. Ezt a sajátos ellentmondást tette nyilvánvalóvá a Covid-19.

A gazdasági rendszer alapvető belső ellentmondását nagyban csökkentené egyébként az alapjövedelem, hiszen lejjebb csavarná a gazdasági növekedés hajszolásának rendszerszintű kényszerét. Minthogy a járványintézkedések miatt a gazdasági növekedés szempontjaitól legalább átmenetileg el kellett tekinteni, ezért láttunk a világban sokfelé alapjövedelemszerű juttatásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2021. január 03. 21:52
"láttunk a világban sokfelé alapjövedelemszerű juttatásokat" Részleteznéd kissé? Ha már olyan sokfelé van..
zakar zoltán béla
2021. január 03. 10:57
nova
tolan
2021. január 03. 06:37
Nagyon ideges lettem attól, hogy Kun Miklós, az szovjet-orosz ügyek kiváló ismerője publikál a mércében! De szerencsére egy másik Kun Miklósról van szó! Ez egy hitvány alak...
Vakfolt
2021. január 02. 23:25
"olyan hírességek is felhívták a figyelmet, mint Barbra Streisand, Robert De Niro " És ez ki a faszt érdekel? A műprobléma, a degenerált hozzáállás, meg a hírességek ostobaságai?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!