Lombik: áldás és békesség

2020. november 24. 07:54

Már lehet etikai szempontokat érvényesíteni a szűken vett profitszemlélet rovására.

2020. november 24. 07:54
Lovászy László
Magyar Nemzet

„Az utóbbi napokban a hazai lombikprogram kapcsán egy egyszerre etikai, vallási és szakmai vita bontakozott ki a polgári oldalon, ami nem minden aspektusból szerencsés, bár a hozzászólók egyikétől sem lehet elvitatni a maga módján a jobbító szándékot és törekvést. Mindenki a maga igazságát vélelmezi és védelmezi, ugyanakkor mindenkinek megvan az a méltósága is, hogy tiszteletben tartsák az álláspontját.

Éppen ezért most nem arról kell beszélni, ami elválaszt bennünket, hanem arról, ami összeköt. Talán nem kevesebbről van most szó, mint a katolikus egyház és a hívek közötti kapocs jövőjéről, hiszen hazánkban is több tízezer, egyes becslések szerint akár 150 ezer meddőséggel küzdő pár van, akik gyermeket szeretnének vállalni. Ez háromszázezer embert jelenthet. Csak összevetésképpen: ez majdnem pontosan annyi, amennyi szavazatot a 2006 és 2010 között regnáló miniszterelnök és pártja kapott a 2018-as választásokon.

A meddőség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint betegség, ugyanakkor a kezelés (gyógyítás) során egy harmadik embert – egy embriót – hoznak létre, méghozzá külső, azaz emberi és bonyolult technológiai beavatkozással. Nem kívánok sem a demográfiai – a bővülő családtámogatási lehetőségek mellett a hazai, elsősorban életmódból fakadó halálozási mutatók javításával és a lombikgyermekek növekvő számával már elérhető közelségbe kerülhet a népesedési fordulat is –, sem pedig az egészségügyi kérdésekre (hormonkezelések) kitérni, sokkal inkább egyes etikai kérdésekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2020. november 25. 03:25
A mandiner moderálja a lombikprogrammal kapcsolatos katolikus álláspontot a kommentfelületén a keresztény-nemzeti-konzervatív kormányzás nagyobb dicsőségére? Grat., Mandi, csak így tovább!
Agnieszka
2020. november 24. 14:31
A "lombikosok" általában évekig várnak. Nagyon nehéz döntés, erkölcsi és egészségi szempontból is. Valaha az emberek belehaltak egy tüdőgyulladásba. Ma, ha valaki mindent megtenne, h. saját gyermeke legyen, vannak lehetőségek, kipróbálva, eredményességük bizonyítva. A magzati élet NAGYON korai stádiumában elpusztított embrió halála csak elvi szempontból vethető össze gyilkossággal. Ez egy már kialakult eljárás. Hagyni kellene, h. ki-ki döntsön saját lelkiismerete szerint. Az orvos és az anya is. Van, mikor kompromisszumokat kell vállalni. A lombik gyerek egy csoda. Azon az áron létezik, nő föl, s lesznek feltehetőleg saját, nem okvetlenül "lombik" gyermekei, h. a többi, megtermékenyített embrió nem kap esélyt. Az élet kegyetlen. Annak kell örülni, AKI van és különben NEM lenne.
Fehér Agyar
2020. november 24. 13:06
Az, hogy a DK 2018-as szavazótáborával veti össze a lombikolásra váró emberek létszámát a szerző, enyhén szólva is gusztustalan. Az ideológiai, valláseugenikai stb. köröket unva és kihagyva, a lombik eljárás alkalmazása csak akkor hasznos és indokolt, ha valóban komoly szervi elváltozás akadályozza a gyermekáldásra vágyó párt a vágya teljesülésében. Más esetekben (ha mondjuk nem esik 6 hónapon belül teherbe az asszonyka, és egyből rásütik, hogy meddő) az orvos lobby nagy pénzeket mozgató business-e. A nők szempontjából pedig iszonyú nagy a vele járó kockázat a későbbi női rákbetegségek szempontjából, szövődményként
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 24. 11:44
A lombik ugyanúgy Soros találmánya, ahogy a szex. Be kell tiltani mindekettőt és rábízni Istenre a gyerekáldás transzcendens biztosítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!