Miért szavaz a falvak népe a Fideszre, vajon miért?

2018. április 18. 09:23

Uralkodó a tévképzet a baloldalon, hogy a civil szervezetek baloldaliak, és elsődleges feladatuk a politizálás, például a politikai meggyőzés a Fidesz ellen. Pedig ez teljes téveszme.

2018. április 18. 09:23
Szilvay Gergely
Mandiner

Vajon miért szavaztak a civil szervezetek által támogatott falvak is a Fideszre? – teszi fel a kérdést az Index az ellenzék választási vereségének és a Fidesz harmadik, nagyarányú győzelmének okait kutató sorozata mai darabjában. A cikk egyik apropója L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének Facebook-bejegyzése, amiben azoknak válaszol, akik az alapítvány szemére vetik, hogy nem képezték ki politikailag Told lakosait,

akik képesek voltak így nagy többségben a Fideszre szavazni.

Miért, a szegény falusi cigányoknak és nem cigányoknak talán a Jobbikra, avagy az MSZP/DK-ra kellett volna szavazniuk? Ezt lett volna a megfelelő, helyes, számukra előremutató választás a progresszív értelmiség szerint? Meg miért tör elő már megint ez a javíthatatlan aufklérizmus a szellem urbánus embereiből? – sorolhatnánk a kérdéseket első lendülettel.

Azért arra Ritók és az Index is rámutat, hogy az ilyen alapítványok, civil szervezetek, mint az övék, alapvetően nem politikai munkát hivatottak végezni, hanem szociálisat. 

Viszont azt, hogy baj van a baloldalon, az is mutatja, hogy egyáltalán felmerül egyesekben, hogy egy szociális alapítvány munkája értelmetlen, ha az általa segített közösség a Fideszre voksol. Azaz tesznek egy szívességet a kormánynak és feltételezik, hogy vagy direkt felvilágosító kurzust fog tartani egy ilyen szervezet, vagy egyszerűen a munkája nyomán, például a munkatársak falusiakkal való beszélgetése kapcsán (a magánvéleményét elvégre ki ne mondhatná el) narancstalanítják az adott települést; míg az elhullatott baloldali világnézeti magokból áprilisra az egész falut ellepő színes mező lesz. Esetleg: mivel ettől kezdve nem az államtól, hanem az alapítványtól függenek, ezért biztos már nem akarnak a Fideszre szavazni. 

Utóbbi egyszerűen nem igaz, egyrészt még függenek az államtól, ezt egy alapítvány nem tudja kiváltani. Másrészt

miért múlna kizárólagosan az állami csecseken való függésen a választó döntése?

Három problematikus felvetés rajzolódik ki az ügy kapcsán: ezek szerint 1) főleg a felvilágosulatlanok és félretájékozottak szavaztak a Fideszre; 2) akiket, ha felvilágosítanának, akkor nem szavaznának a Fideszre, mert aki felvilágosult, nem a Fideszre szavazott; 3) a civil szervezeteknek politikai feladata lett volna balra terelni a pártfogoltjaikat. 

Az első tételt már kiveséztük, amikor arról értekezünk, hogy a baloldali vidékizés kontraproduktív mantra, ami a Fidesz 2022-es győzelméhez fog vezetni. Tény, hogy a legmagasabb arányban a szegény kistelepüléseken szavaztak a Fideszre, és ennek oka volt a Soros-kampány is (a kampány tehát a kormánypárt önérdeke szempontjából sikeres volt). De ettől még a városiak, a gazdagok és a sokdiplomások körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt, csak kisebb az előnye másokkal szemben.

A „propaganda” és a migránsoktól való félelem tehát részben magyaráz talán ezt-azt, mindent azonban nem. Aki mozog  jobboldali értelmiségi közegekben, tudja, hogy

még a Fideszre haragvók és a Soros-kampányt morális okokból elutasítók is támogatják a kerítést és aggódnak a bevándorlás miatt.

Nem a magyarországi, hanem az európai bevándorlás miatt. Teszik ezt szerintem teljes joggal. Lebutított migránsellenes propaganda ide vagy oda, az egész egy valódi problémából indul ki. Még ha a migránsok falvakba való beözönlésétől való félelem alaptalan, de kontinensnyi és évtizedes, évszázados távlatokban van ok a népességcserével, a népesség, az életmód és a kultúra megváltozásával kapcsolatos aggodalmakra. 

Ebből következik a válasz a második tételre is: attól még, hogy valaki tájékozott, nem fog automatikusan a baloldalra fog szavazni. Nagyon nem. Ez a baloldal több évszázados öncsalása. Furcsa, hogy a baloldal nem vesz tudomást a diplomás, értelmiségi, keresztény-nemzeti, vagy vallástalanul is jobboldali vagy konzervatív nézeteket valló középosztályról. Ezek a tömegek attól függetlenül, hogy éppen mit gondolnak a Fidesz aktuális állapotáról, politikájáról és üzeneteiről, most is jobboldaliak, lakjanak bár Budapest kertvárosaiban vagy a nyugati határszél városaiban, falvaiban. De erről már értekeztünk egyszer. 

Nézzük a harmadik tételt. Erre részint válaszolt maga L. Ritók Nóra és az Index szerzője is – de eleve, hogy válaszolniuk kellett, felvet kérdéseket. Merthogy az az elvárás, hogy ahol civil szervezet van, ott a pártfogoltak ne szavazzanak a Fideszre, azt előfeltételezi, hogy a civil szervezet egyrészt politizál, másrészt hogy baloldali. Civil szervezet = baloldali, politizáló szervezet? Khm. 

Nem vitatom el senki elől a politizáláshoz való jogot. Nem gondolom, hogy politikai véleményt kizárólag politikusok fogalmazhatnak meg, elvégre az iskoláról sem csak a tanárok fogalmaznak meg véleményt, és nem túl szerencsés a szülőket annyival letudni tanári oldalról, hogy „ne szóljanak bele, nem az ő szakmájuk”. Elvégre a gyerekükről van szó. A semlegességben sem nagyon hiszek, semleges civil szervezet sem létezik, hiszen mindegyiknek van egy kitűzött célja, ami felé cselekedeteikkel törekednek, ami érdekében döntéseket hoznak. Jó, talán hazánk legnagyobb civil szervezete, a horgászegylet semleges. Vagy még az sem.

Nem, a civilségből nem következik automatikusan a baloldaliság.

Számos falvat a Máltai Lovagrend és a Szeretetszolgálat segít. Lehet, hogy vannak súrlódásaik a kormánnyal, de a szeretetszolgálaton belül minden szociális elköteleződésével együtt konzervatív és keresztény értékek dominálnak. Mert a szociális érzékenység sem csak baloldali lehet.

Abszolút semlegesség nem létezik. Nem kell csöndben maradni sem. De egy szociális alapítványnak ekkor sem a politika a főprofilja. Miért is lenne a feladata, hogy a baloldali pártok szatellitszervezeteként működjön? 

Az Igazgyöngynek minden elismerés jár azért, amit Toldon csinál. Ugyanakkor ez a megjegyzés árulkodó: „Az Igazgyöngy sem tud varázsolni, és reális világlátással felruházni generációs tudatlanságban élő, mindig is függőségi viszonyban szocializálódó embereket. Manipulálni pedig nem fogjuk őket.”

Hogy nem manipulálják őket, ez dicséretes. És az is dicséretes, hogy felvállalják, hogy elsősorban szociális tevékenységet folytatnak. Az azonban furcsa, hogy a „reális világlátás” magától értetődően balos. De legalábbis nemfideszes.

A kampányban a baloldali pártok helyett a baloldali média csinált baloldali politikát, most előkerülnek a meggyőzési munkát állítólag el nem végző civil szervezetek. A baloldalnak leginkább mégiscsak egy nagy párt összehozását kell a zászlójára tűznie, és egy pártalakulatnak kell a pártmunkát, a vidékjárást, az emberekkel való folyamatos kapcsolattartást, hálózatépítést elvégeznie. A mostani választás eredménye mutatja meg, hová vezet az, ha a balos pártok kényelemből avagy rövidlátásból elmulasztják ezt a feladatot, és azt hiszik, majd a média és a civilek elvégzik helyettük a tömegek meggyőzését, a választók csatasorba állítását.

A baloldaliaknak végre eszükbe kellene vésniük: a civil szerepvállalás ugyan fontos dolog, de

a képviseleti demokráciákban a választókat nem a civilek, hanem a megválasztott politikusok képviselik a parlamentekben.

A demokráciában még mindig világosabb a politikus demokratikus felhatalmazottsága, mint az önjelölt civileké, akiket mivel nem választanak meg formálisan, ezért le sem tudják váltani őket. Aztán azt hiszik, mégis jól megmondhatják a politikusnak is meg az embereknek is. Még egy általuk befolyásolt, aztán így is csúnyán elvesztett választás után is. 

Ennyit a politikacsinálókról. A valódi civil aktivistáknak pedig azt üzenem: Isten áldja meg a szociális munkájukat!

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geo
2018. április 19. 08:52
"Lebutított migránsellenes propaganda ide vagy oda, az egész egy valódi problémából indul ki." Nos, tipikus fidesznyik kiszólás: "igaz, hogy hazudtunk, igaz, hogy manipuláltunk, igaz, hogy alajasok voltunk - de!!!" (Persze, az őszinteséget is értékelni kell: "lebutított".) Ami tény: A Budapesttől való távolsággal, az iskolai végzettség csökkenésével nő a Fidesz támogatottsága. Ez több mindent jelent - elsősorban azt, hogy valóban gyenge (? szinte elhanyagolható) az ellenzék jelenléte a falvakban, de azt is, hogy emiatt ellenszere sincs az egyoldalú tájékoztatással, aljas propagandával - vagy éppen a polgármesterek zsarolásával szemben. Ez a zsarolási potenciál és tájokozatlanságra építő manipulálhatóság bizony csökken a településnagyság és az iskolai végzettség növekedésével. "A valódi civil aktivistáknak pedig azt üzenem: Isten áldja meg a szociális munkájukat!" - tájékozatlanság? butaság? Orbán kiszolgálása? Tudni illenék, hogy a "valódi civil aktivista" nem csak az, aki szociális munkát végez. A teljesség igénye nélkül: egyházak, szakszervezetek, kamarák, watch-dog szervezetek, sport- és szabadidőt szervezők - de ide tartoznak a pártstruktúrákba nem illeszkedő politikai mozgalmak is. S ezek mindegyikében lehetnek valódi civil aktivisták. Jobb lenne, ha Szilvay úr nem üzengetne - mert akkor biztosan én sem üzengetnék neki.
kohazi
2018. április 19. 06:50
A kisvárosok népe is a Fideszre szavaz,mert nem hülye.A bal oldal egy pancser banda,Az utolsó valaki Horn Gy. volt.
Rike
2018. április 18. 21:40
"ő már megint ez a javíthatatlan aufklérizmus a szellem urbánus embereiből? – sorolhatnánk a kérdéseket " Ember ! Itt ezt senki nem érti! Aufklérizmus, felvilágosodás, urbánus, miről beszélsz? Ezek Putyin fizetett emberei. Mind. A múgy Oberennszinnet, kicsit csodálom, akárhányadik is ezen a néven, most lett hányadék. DE az legalább nagyon.
OberEnnsinnen
2018. április 18. 14:13
"Miért szavaz a falvak népe a Fideszre, vajon miért?" 100%-os válasz nincs, azonban több, mint valószínű: A falvak, kisvárosok népe nem, vagy igen ritkán tájékozódik 444, Klubrádió, Index, Népszava, 168 óra, HVG, ATV, Hír TV, 24.hu, Magyar Narancs, Mérce, Élet és Irodalom nevű gyűlöletmédia mérgezett uszításaiból. Budapestet egyértelműen ezért veszítette el a Fidesz-KDNP, felsorolt szennyhírgyártók okán. És még azért, mert gyárthatták a szennyhíreiket, a megtámadottak, a lopással megvádoltak egyetlen alkalommal nem cáfolták a rágalmakat. Ha továbbra is ezt teszik, a nemzeti-konzervatív oldal elveszíti a közelgő önkormányzati és EU-választásokat. A lopásvádözön fokozódni fog, és a hallgatás úgyszintén. Ergo: a lopás, mint alapmagatartás még nagyobb, szélesebb, értsd: országos méretekben ragad, ég a nemzeti oldal homlokára. És ki szavazna a "mi pénzünket, az emberek pénzét ellopókra"? Őszintén: a hülye, debilek. Első lépés: bíróság elé vinni a lopást, mint állítást megfogalmazókat. Második lépés: minden, adatok nélkül lopást állító személyt automatikusan feljelenteni az ügyészségen a Btk. alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!