Tehetünk arról, ha egy férfi félreért minket

2017. október 24. 16:06

Én nem tudom kiírni a falamra, hogy „Me too”, mert sosem éltem meg ilyesmit.

2017. október 24. 16:06
Oroszlán Szonja
Facebook

Sziasztok.

Még soha nem írtam cikket az internetre. Semmilyen véleményt nem nyilvánítottam, mert azt gondolam, hogy hagyni kell az embereket gondolni, amit gondolni akarnak. De most muszáj beszélnem.

Színésznő vagyok. Soha nem akartam az lenni. Művész családban nőttem fel, színészekkel körülvéve, meg persze színházzal, zenével, filmekkel, stúdiózással. Megszokod. A tiéd lesz és elkezdesz benne lubickolni. Aztán megtanulod élvezni és szeretni. És utána már imádod és nem létezik más szakma a világon. Ez vagyok én.

Negyven éves voltam idén. Soha nem fordult elő velem, hogy egy fiú, egy férfi, egy szakmabeli, egy rendező, egy producer, egy blablabla, hímnemű egyén erőszakoskodott volna velem. Én nem tudom kiírni a falamra, hogy “Me too”, mert sosem éltem meg ilyesmit. Mindig is - valahogy - tudtam kezelni a helyzetet. Végtelenül egyszerű. Ha egy férfi tiszteletlenül közeledik és elkezdi a nyomulós dumát, ott kell hagyni, ahol van. A férfiak mondanak dolgokat, de nem kell meghallani. Bólogatni kell, hogy jólvan, hallom, amit mondasz, de nem hallom meg. Az ember elmegy a helyszínről, befejezi a beszélgetést. “Mert ez nem tetszik”.

Olvastam egy cikket a múlt héten. Nem ismerem a lányokat, de nem is ez a lényeg. Filmes asszisztensek voltak, régesrég történt az eset, kis halak voltak egy nagy tóban. Ha egy “főmufti” meginvitál a szobájába, ami egy lakás gyakorlatilag - fürdőszoba zuhannyal mindenképp van benne -, nem megyek oda és főleg nem megyek be. Nem megyek be!!! Ha már bemész “tiszteletből”, mert a “főnököd” és nem akarsz “tiszteletlen” lenni, majd a pasi levetkőzik és azt mondja, hogy menjünk a zuhanyba hancúrozni, miért maradsz ott? Vagy ha ott találod magad, mert ténylegesen hiszel abban, hogy az ember alapvetően jó, akkor is nevetsz, mert egy vadbaromról van szó és elmész onnan. Mi az, hogy valaki ott marad és végighallgatja, ahogy a főnöke és egy másik asszisztens “hancúroznak” a zuhanyban? Állj fel csajszi és menjél el onnan!!!!

NIncs az a karrier, pozíció, szerep stb, amiért egy nőnek bármit is adnia kellene a foglalkozásán kívül.

Amióta a pályán vagyok, én vagyok az ügyeletes “szőke bombázó”. Megint el kell, mondjam, nem az én szerepköröm szerintem, de boldogan csináltam. Az a lány/nő tudtam lenni, aki sosem voltam. Eljátszhattam bármilyennek. Le kellett vetkőznöm néha, de - bármennyire is introvertált alkatnak tartom magam - meg akartam oldani a szerepeket. Musicalekben dobáltam a lábaimat, énekeltem, táncoltam miniruhában, szteppcipőben, jöttem le tollakkal a hátamon a lépcsőn, stb. Adod azt, amit egyébként nem csinálnál, bevállalva egy csomó mindent, amit egyébként nem vállalnál, csak mert színész vagy és bármit megtehetsz. Bármi belefér és ez fenomenális. Miközben én egy baromi konzervatív csaj vagyok.

Dolgoztam Marton Lászlóval, négy éven keresztül. Egyetlen, harmadéves “zenés osztályos”-ként odavett a Vígbe gyakorlatra. Többször ültem mellette a nézőtéren, voltam az irodájában négyszemközt vele, szakmáról beszélgetve. Soha, semmilyen “üzenetet” nem küldött felém, amitől rosszul éreztem volna magam, mint nő, egy férfi társaságában.

Ebben a világban, ahol most divat a női emancipáció, most épp meg vagyunk sértődve férfiakra. Most ki lehet adni, bátrak leszünk és lázadunk. De ez csak minket stresszel. Nem ettől leszünk emancipáltak és erős nők, hanem az önmagunkba vetett hitünktől. 

Igenis tehetünk róla, ha egy férfi félreért minket.

Nem érdekes, hogy mit gondol rólunk a Világ.
Oroszlán Szonja

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. október 25. 22:19
Mi fontolva haladók bírunk téged, ne aggódj! Még akkor is ha hülyének tetteted magad, és fénykorodhoz képest felszedtél pár kilót.
xoltan
2017. október 25. 18:51
Ja, es meg annyi. A ferfiak nem hulyek. Nem ertik felre. Pontosan tudjak.
xoltan
2017. október 25. 18:50
Kedves Szonja, Orulok, hogy sosem tortent veled ilyesmi, meg annak is, hogy jo korulmenyek kozott, eros hatterrel nottel fel. Azert ha szabad, en azokat sem nezem le, akik nem szulettek szinesznek, megis azok akarnak lenni. Talan gondolkodj el azon, hogy masnak esetleg mast jelent felallni es otthagyni a "fomuftit". (egyben azt a lehetoseget/allast) Ebben a felallasban mindig a beosztottnak lesz kisebb a felelossege. Joval kisebb. Me ha onkent es dalolva kapaszkodik is a fonokbe, a fonok felelossege lehamozni magarol. Megertem, ha ez neha nehez. Mindannyan emberek vagyunk. Viszont ha nem teszi meg, akkor nem uriember. Ha ez befolyasolja a szakmai donteseit, akkor meg nem tisztesseges azzal sem aki ot fizeti. Ha nem befolyasolja, de azert "tuloraztat" akkor meg inkabb nem mondom milyen ember.
nyugalom
2017. október 25. 18:10
NAgyon hallgat a liberalis nep - most azt szeretnem hallani, mikor kovetelik vissza Martontol a kitunteteseit, mikor fogja visszaadni vagy szerintuk minden rendben van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!