Nemet mondanak-e a csúszópénzre a magyarok a tisztább versenyért?

2017. február 18. 10:54

Vágyott és félt, elismert és megvetett, előítéletekkel teli szerep a vállalkozóé.

2017. február 18. 10:54
Pistyur Veronika
Forbes

„A rosszul működő vállalkozói szféra ugyanúgy rombol és hátráltat, mint ahogy jó működés esetén javíthat és fejleszthet. Máshogy gondolkozni nem naivitás, hanem stratégia.

Vállalkozónak lenni megosztó. Az egész ország mai állapotát is mutatja. Vágyott és félt, elismert és megvetett, előítéletekkel teli szerep a vállalkozóé. Van, aki számára a ’90-es évek kapcsolatainak köszönhetően, vitatott módon meggazdagodó emberét jelenti. Másoknak a nehéz sorsú, szociális és adózási okokból így döntő vagy ilyen helyzetbe sodródó kényszervállalkozó ugrik be. Megint másoknak többévtizedes múlttal rendelkező (családi) vállalkozókat jelent, akiknek a története a 20. század történelme is. Vannak, akiknek a vállalkozók a fiatal, lelkes, ambiciózus, külföldre tekintő startupvilág szereplői. Ebben a vegyes, komplex képben egyesül Magyarország elmúlt 27 éve: a szocializmus kisemberének eltűrt különalkuja az állammal, a rendszerváltás kaotikussága, a gazdagság ígérete az oda vezető út nélkül, az állami függőség megerősödése, majd a világ nyitottsága, a külföldi példák, a fiatalok attitűdváltozása és a szándék egy új gondolkodásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2017. február 19. 13:01
Korrupció az van és lesz. Vannak országok ahol történelmi korrupció ellen is jól működő gazdag országok is vannak. Pl. Japán, Amerika É-n és D-n is. Ilyen is olyan az ország, hogy működik. Eu-ban utáljuk, de csináljuk. Nálunk az átkosból, kicsiben. De jött a "rendszer váltás" szabad kereskedelemtől szabad rablás vált inkább jellemző. A francia és német vállalkozókból megtanultuk, hogy kell ezt nagyban csinálni. Sajnos ezt nagyon lassan következetesen lehet csak kigyámlálni. Ez a helyzet Babolcsai Néni! Működjön a gazdaság és ha megy a szekér csökken a korrupció, főleg, ha csökken az állami megrendelés súlya, ahhoz még odébb van. Mezőg.,iparosítás, high tech. stb. Ezt csak a jól szabályzó állam tudja elvégezni.
2017. február 19. 07:41
Pistyur Veronikának az ismeretei igen hézagosak ,és felületesek a vállalkozó szféráról.határozotan állítom 27 éves vállalkozó multal a hátam mögött. Az az állitás ,hogy a csúszópénz ,és az évényesülés összetartozó fogalom, egyszerűen hazugság. Pedig igen komoly ismereteim vannak a korrupcióról.
freesleep
2017. február 18. 13:50
szerintem mindenkinek egységesen az a vállalkozó ugrik be, akit ismerünk a kkv-s munkahelyeinkről: az ember, aki mindenkit negyed minimálbérre jelent be, mert szeret nyaralni az elcsalt tb-nkből
gabor7th
2017. február 18. 13:09
Hát az igazán nagyok elzárják a normálisan próbálkozók előtt a legtöbb utat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!