Magyarország sörszagú

2017. február 14. 15:00

Hogy hogyan lett ebből összmagyar nemzeti ügy, én Isten igazából felfogni sem tudom.

2017. február 14. 15:00
Gál Mária
Népszava

„2017 februárjától jó magyar nem vásárol Heineken gyártotta sört. Miért is? Mert a Csíkszereda melletti Csíkszentsimonban egy élelmes székely vállalkozó megnyitott egy kis sörüzemet a sörmamut Heineken árnyékában. Kihasználva azt, hogy a Székelyföldön és az erdélyi magyarok körében mindenhol a Heineken gyártotta Bere Ciuc-ot nyilván mindenki csak Csíki Sörnek nevezi, termékét Igazi Csíki Sörnek nevezte el. Vagyis nem kellett magát marketingmunkával fárasztania, pénzt ölnie a reklámba, hiszen megtette azt korábban a Heineken: Romániában mindenki tudja, hogy a csíki az egyik legjobb sör. Ha egyszerűen Székely Sör, Csaba királyfi Söre, vagy más divatos székely-nemzeti nevet adott volna sörének, egy középkategóriás söröcske lenne. Így viszont nemzeti szimbólummá vált, lehetőséget teremtve az újabb harcra a gonosz multik és románok ellen.

De nem is ez a reklámköltség megspórolási szándék volt a legnagyobb baj az új sörrel, hanem az, hogy célzottan a Heineken termékével szemben határozta meg magát, amikor nevébe illesztette az »igazit«. Kétségtelen, hogy valami csakis a hamissal, a nem igazival szemben lehet igazi. Hogy a Heineken gyártotta sör miért nem igazi csíki, amikor Csíkban, csíki vízből és malátából, csíki székely emberek munkája révén, csíki székely vezetők irányítása alatt készül, azt nem tudni. Tény, hogy címkéjéről hiányzik a székely zászló és a rovásírás, nem írják rajta, hogy góbé termék….

De hogy hogyan lett ebből összmagyar nemzeti ügy, én Isten igazából felfogni sem tudom. Azt sem tudom, hogy akkor most a román bíróság a magyarellenes vagy a Heineken? Hogy juthattunk odáig, hogy Magyarország kormányának oszlopos tagja egy furfangos székely balul elsült üzleti húzása miatt nemzeti problémává tegye a kérdést, és Európa legnagyobb sörgyártóját, a Magyarországon és a Székelyföldön egyaránt munkahelyeket teremtő holland céget magyarellenességgel vádoljon meg, miközben pontosan tudja, hogy nem igaz, amit állít? Elvégre nem a gyártást, nem azt tiltották be, hogy »magyar« terméket állítson elő a székely vállalkozó, csupán azt, hogy ezen a néven tegye azt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:12
Pontosan erről van szó! A Népszava asszonynak az magas a magyar identitás kérdése Erdélyben, legalábbis nem akarja érteni.
balbako_
2017. április 26. 10:12
Hehehe! ennyi értett meg az egészből. (Amúgy sört nem iszom, csak nagy ritkán bort)
Morgen
2017. április 18. 01:10
Drága Hölgyem! Ami jó, annak nem kell reklám. Részemről sem azt az élelmiszert, sem azt italt, sem azt a gyógyszert nem kérem, amiről a reklámok szólnak. Nekem elég lenne három csatorna a Tv-ben, két adó a rádió hullámhosszán, ha az igazat, csakis az igazat közvetítené. Ezért hajlandó is lennék többet fizetni, mint a száz valahány csatornáért, amiből jó, ha hármat nézek. Hiszek a valódi penicillin "erejében" és a fűben-fában orvosságban. Orvoshoz akkor megyek, ha a jogosítványomat kell hosszabbítani. Ja! És hiszek az emberi szeretetben. Utálom azt a reklámot, ahol felnőtt "gyerek+ ugrál a gitárjával , ha az anyja beteg, mert akkor eluralkodik a káosz. Ja, ha édesanyám komolyan beteg, akkor mellette vagyok! Na, ennyit erről!
zakar zoltán béla
2017. március 20. 16:02
Kedves "Nyikityina"! Az íze miatt iszom(a vize jó)! Véletlenül vettem pár hónapja néhány üveggel. Azóta csak ezt iszom! A kupakja sem csúnya, de azt Önre hagyom: Isten áldja Globalista lelkét, melyet Tibi bácsi Rákositól örökölt szelleme is beragyoghat, ha Ön is úgy akarja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!