A Mészáros Lőrinc-jelenség: minden, amivel szemben a „polgári oldal” meghatározta magát

2016. augusztus 26. 14:24

A Mészáros-jelenség tökéletesen sűrít mindent, amivel szemben ez a „polgári világ” elvileg meghatározta magát. Álljon itt három pont bizonyítékként.

2016. augusztus 26. 14:24
Borbás Barna
Válasz.hu

1. Elkókajánosozott vagyonnyilatkozat

A gázszerelők gyöngyének horvátországi álomnyaralója 2007-es módszert követve maradhatott ki a politikusi vagyonnyilatkozatból: nemes egyszerűséggel egyik cége mögé bujtatta a házat. A villaeltitkolás »legális« módja Kóka Jánosnál nagyjából ugyanez volt»Miért van az, hogy ha az új arisztokrácia építkezik, akkor ott trükkök, visszaélési lehetőségek százaival találkozunk?« – tette fel a kérdést a fideszes Ágh Péter annak idején Kóka Jánosnak.

2. Tudás és teljesítmény? Fenéket!

Még mielőtt úgy tűnne, a jachtos fotók felemlegetésével más sem történik, mint aLumpenproletariat bujtogatása, hergelése a tisztes vagyonok ellen, tegyük gyorsan hozzá:

Mészáros Lőrinc bizony nem azért léphetett szuperrövid idő alatt a szupergazdagok szűk körébe, mert a jogászdiploma és a két nyelvvizsga után estin még lenyomta a közgázt, egy navigációs startuppal beelőzte a japánokat, beterítette fél Ázsiát magyar termékekkel, majd átíratta a Stanford és UCLA üzleti tankönyveit.

Nem, sajnos Mészáros története a hagyományos kelet-európai új arisztokráciák – Ágh Péter szava! – történetét írja tovább.

3. A jacht az új helikopter

2005 környékén voltak tele a lapok Kóka János akkori gazdasági miniszter helikopterével, mely gyorsan a rendszer szimbólumává vált. Sokat tett ezért az akkori ellenzék, a Fidesz. Jelzem hát, hogy a jachtból is könnyen lehet ilyen szimbólum, ami a politika farvizén történő, alázatmentes gazdagodást jeleníti meg a választói tömegeknek. És ebből a szempontból tökéletesen mindegy, hogy nem is Mészárosé a luxuscucc, hanem csak vendégként piheg rajta adriai házából érkezve.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2016. augusztus 27. 10:43
Felhívom az "origo" szégyenét egy dologra. A napokban Siófokon volt dolgom az egyik közszolgáltatónál és a térképet nézegetve feltűnt , hogy a közelükben van a Mészáros Lőrinc nevű utca. Feltételeztem , hogy nem a közbeszerzések nyerő bajnokáról van szó, ezért meg akartam nézni , hogy ki is volt a becsületes Mészáros Lőrinc ,de egyetlen címszavat sem találtam róla, ellenben a nemzet gázszerelő multi milliárdosáról számtalant . Gondolom az origo nem állítja magáról ,hogy van nép nevelő funkciója is , a fidesz és orbán s.ggnyalásán kívül.
BőröndÖdön
2016. augusztus 27. 07:26
Köztörvényes bűnözők kezében az ország.
august
2016. augusztus 27. 07:17
A "Mészáros jelenség" és a "gázszerelő".. A jelenség nem más gyakorlatilag, mint a '98 -ban indult "Vegyépszer" sztori turbósított változata. Amikor is a külföldi multik mellett megjelent egy hazai tulajdonú konkurencia és sorra nyerte az állami megbízásokat. EZ a kiváltó oka, hogy az állami közbeszerzések milliárdjait nem külföldre viszik a kedves internacionalisták barárai, innen induk a kérlelhetetlen gyűlölet, és a könytárnyi mennyiségű napi propagandaanyag a "gázszerelőről" vagyonosodásáról, nyereségéről amelyik az állami közbeszerzés néhány %-át jelentő beruházásokban vesz részt, és épp hogy fölkapaszkodott ha jól tudom a 88. helyre a leggazdagabbak közé..
kopott
2016. augusztus 26. 21:35
sajnos sokat gyürkőzik, aki mennél inkább. teljesen ébren van és hólapát. Mészáros kicsit visszavehetne a lendületből, bár van olyan érzésem, hogy ő egy stróman. de egy biztos, baromi irritáló ez a mindenkinek. nem a baloldal buktatja meg a fideszt, ha esetleg, hanem ő saját magát. de egyelőre a töketlenek ellen nincs veszélyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!