Amerika széttöredezett

2016. május 25. 12:47

A régi, konszolidált életforma nem élte túl a modernitást és soha nem tér vissza már.

2016. május 25. 12:47
Zulik Ákos
Danube Institute

„Amerika ma gazdasági, kulturális és társadalmi értelemben kevésbé centralizált, mint néhány évtizeddel ezelőtt – hangzik az érvelés. Emellett viszont koncentráció alakult ki a széleken, ezért a koncentrált szegénység és gazdagság területei alakultak ki, miközben a középszint egyre inkább eltűnt. Társadalmilag, politikailag és gazdaságilag kétfelé oszló koncentrációban élünk – állítja Brooks Levin gondolatai nyomán.

Igaz ez például a vallásra is: az elmúlt évtizedekben a templomlátogatás kétszer olyan gyorsan csökkent az érettségi nélküliek között, mint a főiskolát végzetteknél. Minden egyes oktatásban töltött év 15 százalékkal növeli a vallásgyakorlás valószínűségét. Emellett pedig az emberek kevésbé vesznek részt »szűk, lélekformáló« intézményekben. Itt Levin újabb, Brooks szerint fontos különbségtételt tesz: egy közösséghez, például egy felekezethez való tartozás korlátokkal és időáldozattal jár. Ezzel szemben önmagában valamilyen identitás felvállalása nem követeli ezt meg. Ma Amerika kultúrája a közösség helyett az identitásra összpontosít.

E problémákért egyes politikusok másokat hibáztatnak: ki-ki a bankokat, a bevándorlókat vagy éppen a hülyéket (például Donald Trump miatt). De a régi, konszolidált életforma nem élte túl a modernitást és soha nem tér vissza már. Nem tudta túlélni a globalizáció, a feminizmus és a szexuális forradalom, az erősödő bevándorlás és a nagyobb fogyasztói szabadság hatásait.

Alapvető problémáink azon döntések árnyoldalai, amelyeket jó okkal hoztunk meg – magyarázza Brooks Levin nyomán. Ilyen ok például, hogy szeretjük a világ olcsó termékeit – a fogyasztói döntés viszont kevésbé stabil amerikai munkahelyekhez vezet.

Levin válasza minderre a zavarba ejtő, frusztráló nosztalgia helyett a helyi közösségek megerősítése. Ezzel szerinte mind a merev centralizáció, mind az elidegenítő individualizmus elkerülhető – írja Brooks. A hatalommal felruházott helyi szomszédsági szervezetekből születhet egy tanulásra alkalmas társadalom, ahol új megoldásokat kísérleteznek ki, és a problémamegoldás alulról épül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2016. május 25. 16:32
"Igaz ez például a vallásra is: az elmúlt évtizedekben a templomlátogatás kétszer olyan gyorsan csökkent az érettségi nélküliek között, mint a főiskolát végzetteknél. Minden egyes oktatásban töltött év 15 százalékkal növeli a vallásgyakorlás valószínűségét" Pedig a sok ateista propagandista mindig azt bizonygatja, hogy a vallásosak tanulatlan bunkók
Mr.Sir
2016. május 25. 13:46
A nyomda ördöge: bread
Mr.Sir
2016. május 25. 13:45
Ha a hülyeség zongorázni tudna a cikk írója lanna Horovitz. Amerikában élek, méghozzá a közepén az u.n "berad basket"-ben. Amennyire a keleti és nyugati part túzsúfolt, annyira élhetö az ország közepe. Detroit az autóipar átalakulásával szintén átalakul. El kell menni a detroit mellett szabörbökbe ahol a probléma nem is látszik. Szóval Amerika sokkal nagyobb és komplikáltabb annál, mint hogy ilyen általánosítgató szedett vedett propahanta bloggal el lehetne intézni.
3M..
2016. május 25. 12:54
Detroit, az amerikai autóipar egykjori fellegvára jól példázza ennek az egykor többre hivatott országnak a leépülését. Ma már csak a drogról, és a bűnözésről ismert. Bár Magyarország ezekkel a vezetőkkel is, hasonló vizeken evez. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!