Magyar vezetők – Ez egy igen, igen kemény, kemény világ

2016. március 10. 15:12

Vannak-e Dobó Istvánhoz hasonló nagyszerű karakterek a mai Magyarországon?

2016. március 10. 15:12
Szepesi Balázs - Zulik Ákos
Összkép Magazin

„Vannak-e Dobó Istvánhoz hasonló nagyszerű karakterek a mai Magyarországon? Megismételhető és más területeken is utánozható-e Dárdai Pál sikere a futballválogatottal? Tiszteljük, példaképnek tartjuk szervezeteink vezetőit, vagy inkább zsarnokoskodó főnököket találunk a felszín alatt? Az Összkép eheti cikke különböző területek hazai vezetőinek képességeit, személyiségét, szerepét keresi.

Dobó István egyértelműen hősies és merész vezetőnk, nemzeti nagyságunk. Az egri várvédő rengeteg olyan tulajdonságot testesít meg, ami nagy dolgokra tud sarkallni. Az Egri csillagokban megjelenő Dobó képes motiválni és példát mutatni, képes belátó és gondoskodó lenni – de szigorú és parancsoló, amikor önvédelemről van szó és könyörtelen a küzdelemben. Az ő vezetése alatt, ha történelmi léptékkel csak egy pillanatra is, de megállítottuk a törököt és megmutattuk: összefogva sok minden sikerülhet. Ilyen egy kiemelkedő vezető.

Egy kortárs magyar hős, a Berlinből ideiglenesen hazatérő Dárdai Pál története mutatja meg igazán, mennyire fontos a jó vezető jelenléte. Az évtizedek óta szenvedő, lassan negatív önképünk jelképévé váló magyar foci fejlődési pályára állítása nagyon erős üzenet. Játékosaink, pályáink, sportintézményeink és más körülményeink feltehetően egy szikrányit sem lettek jobbak azzal, hogy Dárdai lett a kapitány. Mégis egyértelmű hozzáállásbeli változást és eredményekben is mérhető fejlődést tapasztaltunk a válogatottnál. Az ő üzenete az, hogy egy felkészült, munkaorientált, jó vezetői képességekkel megáldott vezető alapjaiban változtathatja meg a dolgok működését.

Mindez nem csak a csúcson érdekes – a kérdés az, hogy milyenek a mindennapok magyar vezetői. Nem csak ikonokat keresünk, hanem olyanokat, akik kisebb léptékkel cselekednek, de közösségeiket továbblépésre, értékteremtésre és harmóniára sarkallják. De mire is van szükség ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen?

Alfred Loeb és Stephen Kindel 1999-es könyve  közérthetően foglalja össze, mi a jó vezető tíz aranyszabálya. Ezek a következők: intelligens gondolkodás, hatékony kommunikáció, személyes motiváció, józan ítélőképesség, őszinteség, helyzetfelismerés, a közös alapok megtalálása, a tanulás bátorítása, megbízhatóság és a bizalom légkörének megteremtése.

Cikkünk hosszabb változatában ezekről részletesen is olvashat, illetve a témáról szóló tudományos elméletek közül is megemlítünk néhányat.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mawseed
2016. március 11. 12:05
Semmi. semmi csak azon mulattam, hogy mint "keresztény" ellenállhatatlan ingered van megmondani ki magyar, és ki nem. Ez amolyan fideszkereszténységre hajaz, olyan semmilyenre.
még fokozza
2016. március 10. 18:46
DopeMan, Dárdai, Joli, Böde hasonlóan nagy karakterek. A politikusok közül ide sorolnám Semjént és Mesterházyt. Ők a napjaink hősei. Meg a cigány, aki pizzát reklámoz, nem tudom a nevét.
Kiscsillag
2016. március 10. 18:34
Hogy vannak-e Dobó Istvánhoz hasonló nagyszerű karakterek a mai Magyarországon? Vannak: Orbán Viktor és a Fidesz alapitók.
néhai Ch.Pilot
2016. március 10. 18:12
A HVG már megfelelt a kérdésre. Az "Egri nők" című festménybe belemontírozta Orbán Viktor miniszterelnök úr képét. Ez volt a múlt heti címlapfotó. Ha a tévedhetetlen H(éber) V(iláhgatalmi) G(árda) hetilapja is így gondolja, akkor nincs mit kételkednünk. Köszönjük HVG! Tudjuk, hogy gúnyból tetted, de a tiszta igazat ábrázoltad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!