A felelőtlenség felelőssége

2016. február 02. 15:33

Újratervezés nincs. Csak maszatolás. Úgy érzem, egy felelőtlen kísérletezés részeseivé váltunk az oktatásban. És az igazi áldozatok ebben nem mi, pedagógusok vagyunk. Hanem a gyerekek.

2016. február 02. 15:33
L. Ritók Nóra
A nyomor széle

„Megváltozott a tananyag, a kulturális tartalmak vitatható újraértelmezésével, ott a tankönyvpiac átalakítása, az egész napos iskola bevezetése, no és a KLIK, a pedagógus-minősítés, a kapkodás, a hibáztatás, a fenyegetés, a hülye gumicsontok kedélyborzoló bedobása, a politikai alapú igazgatócserék, az erőfitogtatások, az integrált oktatás elengedése, a technikai feltételek hiánya, az oktatás hangsúlyainak feltételek nélküli eltolása, stb… hosszasan lehetne folytatni a sort.


Nekem, ezen a területen dolgozónak leginkább az fáj, hogy egyetlen olyan dolog sem történt, amiben az integráció hangsúlyt kapott volna, sőt, visszaléptünk, és, amint az oktatás átalakításának harmadik pontjaként emlegetett dolog körvonalazódik, esély sem marad erre, az új struktúra a szegregációt szorgalmazza majd. Közben újra és újra csúsztatásokat hallani, most pl. nem értem a miniszteri kinyilatkoztatásban, hogy amikor az oktatás technikai feltételeinek hiányairól kérdezték, azt mondta, a támogatások a szegényebb térségek iskoláira jutottak, és szerinte az így igazságos, hogy az amúgy is jó feltételekkel dolgozó iskolákra kevesebb jutott. Mert én sehol sem látom, hallom, hogy bármiben többet kapott volna egy ilyen iskola. Sőt. A szegregálódó, vagy szegregált iskolák lehangolóak. Fizikai értelemben is.

A szakma mintha ébredne. De a sajátos hatalmi hierarchia megint működik, hihetetlen látni, ahogy önjáró lett a megalkuvás is, sokan nem mernek szólni, »figyelmeztetve vannak«, aminek a kihangosítására szintén nem mernek vállalkozni. És úgy tűnik, a véleményüket ennek ellenére felvállalók tömege sem ébreszti rá a döntéshozókat az elgondolkodásra. »Kicsit túltoltuk a biciklit.« – hangzik lazán az ominózus mondat, és megint nem értem, hogy lehet ilyen felelőtlen működésű ez az egész. Mintha egy hobbikertről lenne szó. »Hát, most rosszul csináltuk. Nem lett termés. Nem baj. Majd jövőre máshogy próbáljuk.« Vagy mintha egy építőjátékról, amivel játszunk a gyerekünkkel, és, ha összedől, azt mondjuk: »ja, túl magasra akartuk, és ez anyag nem bírja el, nem baj… majd holnap csinálunk másikat.« Nem látják, vagy nem értik, hogy ezek a döntések mekkora kárt okoznak. Mert gyerekeket tesznek tönkre, hiszen egyetlen tanév is behozhatatlan veszteséget okoz. Hát még hat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. február 03. 10:53
Pinter68 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. február 3. 09:08 Véleményed szerint akkor Orbán és kormánya csak sipkajancsik gyülekezet és semmilyen módon nem tudja befolyásolni az ország nemzetközi megítélését?.." Szellemes Pinter, szellemes... Hát az a helyzet bizony, hogy Orbán tényleg nemigen tudja befolyásolni az ország nemzetközi megítélését, illetve tudná, de annak ára lenne: "...A lap szerint a liberális nyugati újságírók szemében a "jó fiúk" a fiatal radikálisok, a régi kommunisták és a kisebbségiek. A Nyugat számára az egykori Varsói Szerződés országaiban ma a volt kommunisták a kedvenc irányítók, a volt antikommunisták pedig az új ellenség - írta az Investor's Business Daily című, közel 300 ezres példányszámú amerikai üzleti lap. A cikk szerint ma a Nyugat azt akarja, hogy párttagok, apparatcsikok és kémek irányítsák Kelet-Európát. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei azon dolgoznak, hogy országról országra legyőzzék a népi jobbközép kormányokat, és azokat baloldali, illetve balközép kormányokra cseréljék. Ezzel - írta a lap - az a cél, hogy a NATO számára megfelelő kormányok legyenek hatalmon, valamint hogy gyorsított ütemben adják el a közjavakat a külföldi befektetőknek...." no ezt az árat fizetgette szorgosan Gyurcsány és Bajnai elvtárs és láss csodát Soros elvtárs ki is vonult az országból... Aztán mikor látta, hogy a javaslatát nem fogadta meg a Fidesz: "...Soros arról beszélt a fiatal (Fideszes) politikusoknak, hogy A VILÁGOT MA A LIBERÁLIS ELIT IRÁNYÍTJA. Igyekezett meggyőzni őket, hogy a liberális megoldásokat és a liberális ideológiát Európa és Amerika egyaránt akceptálja. Azt mondta, hogy Európa elvet mindent, ami keresztény, hagyományos vagy nemzeti. Figyelmeztette vendégeit, hogy a HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKEKRE VALÓ HIVATKOZÁSNAK AZ LESZ A VÉGE, HOGY NACIONALIZMUSSAL, FASIZMUSSAL, ÉS ANTISZEMITIZMUSSAL FOGJÁK ŐKET VÁDOLNI. Soros többek között azért érkezett Budapestre, hogy meggyőzze a Fidesz vezetőit arról, hogy a következő választások után koalícióra kell lépniük a szocialistákkal és liberálisokkal...." nos akkor visszaköltöztette vándorcirkuszát, Móra Veronikástól, Gulyás Gergelyestől együtt...és ahogy látom maga is lelkes híve, persze csak úgy "független" módon, ahogy az a látványlibsiknél szokás ja, és még egy Pinter, ha velem kezd előbb készüljön föl...
Sulammit
2016. február 03. 08:33
Hülyeségeket beszélsz Ritók! Nekem meg ez a véleményem. "Mert gyerekeket tesznek tönkre, hiszen egyetlen tanév is behozhatatlan veszteséget okoz. Hát még hat.”" Miért talán megváltoztatták az ABC-t, vagy a kétismeretlenes egyenleteket? A történelmi eseményeket, vagy mit? Az oktatás nevelés ugyanúgy folyik. A tanárokra rakott felesleges plusz terhekről van szó. Arról az időről amit a felkészülésükre fordíthatnának. És miféle hat év? Tankönyvpiac meg egyéb blablát meg felejtsd el!
catalina9
2016. február 03. 07:53
madarasi.abel http://mert-tied-a-hatalom-es-a-dicsoseg [Hozzászóló kiszűrése] 2016. február 2. 18:12 Tudjuk, az egész felháborodás jogtalan, csak Soros szítja az elégedetlenséget, a zsidókkal, a ballibekkel, az MSZP-vel, Gyurcsánnyal és a békaemberekkel szövetkezve." Ugyan, dehogy: "...Roger Scruton a '80-as évek közepén érkezett először Magyarországra, s ismerkedett meg a mára nagyon eltérő utakat bejárt ellenzéki körökkel, hogy a jogállamiság kialakításában segédkezzen. Úgy tartja, ma elsősorban a „Soros-hálózatnak" köszönhető az ország nemzetközi rossz híre. „Soros a személyében is be van oltva a nacionalizmus ellen, ami érthető, ha figyelembe vesszük a zsidó örökséget. Az általa kiépített hálózat viszont nagyon is politikussá lett...."
Monkey4you
2016. február 03. 06:27
Elgurult a gyógyszere!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!