2016 az okosruhák éve lesz

2015. december 28. 08:25

Az okosruhák már nem a jövő álmai, hanem a menő divatcégeknek is kötelező jövőre kollekciót kihozni belőlük.

2015. december 28. 08:25
Danielle Muoio
Business Insider

Az okosruha már nem a szükséges rossz vagy csak itc prototípusként létezik, hanem a mindennapok részévé vált, mint az okostelefonjaink. A különböző divatcégek is a legfurább megoldásokkal rukkoltak már eddig is elő, a mobiltöltőzsebbel rendelkező farmertől a fűthető pulóverig mindent bevetettek, ami a Dolgok Internetéhez, vagy a tárgyak felokosításához tartozhattak. Van ami otromba és használhatatlan volt, és van ami működik is már a hétköznapi gyakorlatban. A sport területén például nagy sikernek örvendenek a szenzorokkal ellátott dresszek és kiegészítők már.

 
Pauline van Dongen például napelemes ruhákat tervezett, melyek feltöltik a viselője mobilját, sikerült 120 napelemet is belezsúfolnia egy pólóba. A töltés viszont kicsit lassú, de ugye feltételezi, hogy a viselője órákig fogja hordani, így viszont már működik, fél nap alatt fullosra tölthető vele egy okostelefon vagy egy tablet. Ha ugyanezt kabátban hordjuk, akkor viszont csak 2 órát kell tölteni, hiszen nagyobb a felülete. Viszont  napsütés sajnos mindenképpen szükséges hozzá, tehát csak megfelelő éghajlaton lehet sikerrel kihasználni az okoskabát speciális adottságát.
 
 
Ralph Lauren biotech polókban gondolkozik, ezek adatszenzorokkal vannak ellátva és sportolóknak fejlesztették ki őket, a szívritmustól a vérnyomásig a kalóriaszámlálásig mindent feljegyeznek, gyakorlatilag a fitness karkötőt helyettesítik már sikerrel. A póló a megadott mobilra vagy táblagépre automatikusan küldi az adatokat és személyre is szabható attól függően mit akarunk mérni pontosan. Versenysportoknál is jól jöhet, igaz itt még hosszas engedélyezési procedúrákon kell majd, hogy átmenjen a biotech póló. Hétköznapi fitness változatban már 300 dollár körüli áron kapható és természetesen mosható többször is.
 
 
Ezenkívül hódít már az okoszseb is, ez kizárólag a mobilok töltésére szolgál még, de kapható farmerben és kabátban is, 49 dollártól kezdődik az ára de ahány zsebbel rendelkezik a ruhadarab úgy nő az ára is, ha strapabíró darabot akarunk, azért már 300 dollárt is elkérnek zsebenként. Hogy a gyerekek se maradjanak ki az okosruházatból, már kapható okosrugdalózó, ez monitorozza a gyermek hőmérsékletét és egyéb egészségügyi adatait, a babaőr szerepét veszi át így és elrejthető állatfiguraként a ruházaton, hogy ne zavarjon senkit esztétikailag és a gyerek is tudjon vele játszani mellesleg.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. december 29. 20:02
No és az okosemberek éve mikor lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!