Segítő kéz, tudásmegosztás – Izrael és a világ fejlődése

2015. november 09. 10:54

2015.november 9-én kezdődik, és öt napon át tart Budapesten a „Katasztrófakészültség és kockázatmenedzsment” című magyar-izraeli szakmai tréningsorozat, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon kerül megrendezésre.

2015. november 09. 10:54
Ilan Mor

2015.november 9-én kezdődik, és öt napon át tart Budapesten a „Katasztrófakészültség és kockázatmenedzsment” című magyar-izraeli szakmai tréningsorozat, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon kerül megrendezésre.

Az ötnapos tréningsorozat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, valamint a MASHAV, az Izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynöksége szervezésében valósul meg.

A rendezvény lehetőséget biztosít moldovai, macedón, szerb és ukrajnai katasztrófavédelmi szervezetek vezetőinek részére, hogy vészkészültség, kockázatelemzés és kockázat-menedzsment témában fejlesszék stratégiai tudásukat hazai és izraeli szakértő trénerek segítségével.

További témák az ipar- és IT biztonság, valamint a kiemelt infrastruktúrák védelme a civil katasztrófamegelőzés és elhárítás területén. Egy esettanulmány a vörösiszap katasztrófáról (2010. október 4.) is bemutatásra kerül.

Helyszíni gyakorlat is része lesz az egy hetes tréningnek, annak érdekében, hogy a résztvevőknek lehetőségük legyen gyakorolni az újonnan elsajátított tudást.

Az ENSZ katasztrófavédelmi és veszélyhelyzeti reagálási platformjának (UN SPIDER) meglátogatása is a tervek között szerepel. Itt kiemelt szakmai prezentációk kerülnek bemutatásra.

Képzések a mezőgazdaság, az orvostudomány, az oktatás, a regionális- és a kommunális fejlesztések területén

A hosszú évek során számos ország felhasználta már az Izrael által felhalmozott mezőgazdasági tapasztalatot és tudást. A MASHAV (az Izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynöksége) számos területen kínál képzést és tanácsadást, ilyen többek között a regionális vidékfejlesztés, az öntözés és vízgazdálkodás, a termények sokfélesége, a haltenyésztés és a modern tejipari gazdaságok.

Nem sokan tudják, hogy Izrael még fiatal államként, 1957 végén létrehozott egy hivatalos támogatási szervet. Az akkori külügyminiszter, Golda Meir afrikai látogatása jelentős lendületet adott a szervezetnek. A MASHAV Izrael külföldi támogatási politikáinak a végrehajtásáért, valamint az azzal kapcsolatos konszolidációs és közigazgatási feladatok ellátásáért felel. Széles körű képzéseket kínál Izraelben és a tengerentúlon egyaránt, például a mezőgazdaság, az orvostudomány, az oktatás, a regionális fejlesztés és a kommunális fejlesztés területén. A Golda Meir elképzelései szerint létesült és elnevezett Mount Carmel Oktatóközpont, amely a MASHAV első oktatóközpontja volt, a világon legelsőként tűzte napirendre a nemek közötti egyenlőség kérdését, és mind a mai napig is a nők szerepének erősítéséért dolgozik.

A MASHAV különböző szakmai intézményeken keresztül végzi munkáját, a minisztériumokkal, tudományos központokkal, kórházakkal, civil szervezetekkel és más izraeli intézményekkel szoros együttműködésben.

A tevékenységek alapja a támogatott országok fejlesztési kihívásai szempontjából lényeges ismeretek átadása az emberi erőforrások kiépítésével, valamint a világszerte élő szakemberek bátorítása, hogy megoldást találjanak országuk fejlesztési problémáira.

Támogatás és tanácsadás a mezőgazdaság területén

A MASHAV vállalkozás az izraeli szellemiséget jelentős mértékben meghatározó külpolitikának fontos és egyedülálló részét képezi. Izrael a nemzetek családjának tagjaként hisz abban, hogy meg kell osztania a fejlődő országok számára lényeges területeken összegyűjtött információt és tapasztalatot. David Ben-Gurion elmélete szerint a támogatás alapja az ország politikai jelentősége, a zsidó erkölcsiség, az embertársi kötelezettség a gyengék támogatására, amely a nagyra becsült zsidó ’Tikun Olam’ (a világ jobbá tétele) elvéből ered. Izrael külföldi támogatásai elsődleges stratégiai eszközként működnek a fejlődő országokkal való kapcsolatban. A MASHAV tevékenységei továbbá lehetőségeket teremtenek az izraeli exportnak a mezőgazdaság területén és más területeken is, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy megerősítsék Izrael államként való megítélését a világ szemében. Miután Izrael csatlakozott az OECD-hez, a támogatásnyújtás már nem csupán választási lehetőség volt, hanem vállalt kötelezettség is, így Izrael várhatóan a korábbiaknál még többet fog befektetni a területen.

A MASHAV a kezdetektől fogva kínál különböző képzéseket és tanácsadást a mezőgazdaság területén, ami az afrikai országok lakosai számára a megélhetés és az élelmiszer forrása. A lakosoknak sürgősen szükségük volt a különböző termelési módszerek fejlesztésére az alapvető élelmiszerek területén, hogy ezekben az országokban is lehetőség nyíljon a haladásra. Számos afrikai vezető látogatott Izraelbe, ahol rácsodálkoztak a fejlett mezőgazdaságra, valamint az ország kopár területeinek virágba borulására.

Az évek során számos ország használta fel Izrael tudását és tapasztalatát a maga módján, számos területen. Izrael földrajzi elhelyezkedése egy mediterrán éghajlatú, a sivataggal határos területen azt jelenti, hogy mezőgazdasági eredményei nagy jelentőséggel bírnak számos ország számára. Ezért a regionális vidékfejlesztés, a települések együttműködése, az erdőtelepítés, az öntözés és vízgazdálkodás, a termények sokfélesége, a korszerű marketing módszerek, a haltenyésztés, a modern tejipari gazdaságok, az elsivatagosodás elleni harc, és még sok hasonló terület áll a MASHAV képzéseinek és tanácsadásának fókuszában.

A MASHAV a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium égisze alatt működő CINADCO-n – a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Együttműködési Központon – keresztül gyakorlati, átfogó és gyors megoldásokat kínál, amelyek mindig az adott feltételekhez és helyszínhez igazodnak. A MASHAV működési modell fontosnak bizonyult, és a fent részletezett szempontokkal összhangban van: a hangsúly a kistermelőkön, a vidéki területeken, a nők integrációján, a humánerőforrás-képzés fellendítésén és a kutatás-fejlesztésen van.

Válasz a globális kihívásokra

Izrael jelenleg a világ számos fejlődő országának mezőgazdaságában aktív szerepet játszik: Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken, Ázsiában, Közép- és Eurázsiában, valamint a Közel-Keleten is. Néhány évvel ezelőtt egy tejgazdaság-modellt hozott létre Kínában, egy kínai kormányzati vállalattal (amely a tejgazdaság tulajdonosa), valamint izraeli kereskedelmi vállalatokkal együttműködve, a modern tejgazdaságra vonatkozó izraeli fejlesztési elképzelés szerint. A tejgazdaságban alkalmazott izraeli technológiák eredményeként jelentős mértékben növekedett a tejtermelés a kínai átlaghozamhoz viszonyítva, jelenleg pedig egyenlő az Izraelben elfogadott hozammal.

A MASHAV, az USAID és az Etiópiai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium egy közös projektben vesz részt Etiópiában, amelynek keretében faiskolákat létesítenek és a gyümölcsfák nemesítésén dolgoznak. A projekt négy régióban működik, és kistermelőket bátorít gyümölcsfák és zöldségek ültetésére, mind táplálékszerzés, mind bevételhez jutás céljából.

Ez azonban csak néhány példa arra a számtalan képzési és támogatási tevékenységre, amelyet Izrael működtet világszerte. Izrael bizonyítottan élenjáró a mezőgazdasági technológiák tanítása terén, ezt a tényt világszerte minden ország elismeri. Jó példa erre, hogy az ENSZ elfogadott egy Izrael által tett határozati javaslatot a „mezőgazdasági fejlesztési technológiák” terén, amelynek célja az országok, ENSZ-szervezetek és magánvállalatok közötti együttműködés elősegítése mezőgazdasági technológiák tanításával a hátrányos helyzetű népesség számára, valamint a kutatás és fejlesztés megerősítésével, annak érdekében, hogy jobb megoldások születhessenek a szegénységből és élelmiszerválságból adódó globális problémákra.

Az ilyen technológiák elérhetősége megoldást nyújt továbbá a nemekkel kapcsolatos kérdésekre, a nők erősítésére, a klímaváltozásra és a talajvédelemre, valamint a világgazdasági válsággal való megbirkózásra.

Egy egyedülálló modell az afrikai élelmiszerbiztonságért

A Johannesburgi Csúcson (2002) Izrael egy egyedülálló modellt mutatott be az afrikai élelmiszerbiztonság eléréséért: a TIPA projektet, melynek lényege a gravitáción alapuló öntözőrendszerek bevezetése a kis családi gazdaságokba. Az izraeli modellt jelenleg Szenegálban és a régió más országaiban is használják. A rendszer bevezetéséhez szükség van a gazdálkodók közötti együttműködés kultúrájára azon a vidéken, ahol a gazdaságok 70-80%-a nők felelőssége. A rendszer lehetővé teszi zöldségek és gyümölcsfák széles választékának termesztését, méghozzá a megszokottnál jobb minőségben, a vízzel és munkaerővel történő takarékoskodást, valamint több terméshozamot garantál egész évben (szemben az évi egy hozammal), miközben megőrzi a víz- és földerőforrásokat.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2015. november 10. 10:46
Most, hogy Európa lassan ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, mint amivel Izrael évtizedek óta, rájönnek az európaiak, hogy talán érdemes tanulni tőlük... és nem kritizálni őket. Mióta a kormány "beleállt" a migráns-ügybe, nyilvánvalóan a terroristák új célpontja lettünk. De nincs más lehetőség: vagy ellenállunk az iszlamizációnak, vagy behódolunk.
zöldalma
2015. november 09. 20:47
Az erősebb kutya ba..ik alapon, kár volt visszaadni a barbár muzulmánoknak a Sinait, izraeli fennhatóság alatt az a terület is termőre fordult. Zsidók, többet ne hátráljatok, nem éri meg!!!!!!
Horpadt Bölény
2015. november 09. 19:16
A mór megtette kötelességét - a mór elmehet..... a büdös picsába
Mindjárt
2015. november 09. 14:44
Ne ugassák, hogy segíteni akarnak nekünk azok akik a tanácsköztársaság, a rákosi és kádár diktatúrák gyilkos, szadista szörnyetegeiket adták nekönk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!