Sosem felejtem el ezt az éjszakát

2015. szeptember 07. 07:25

A legtöbben mosolyognak. 3 óra van. Fáradt vagyok. Nadia egy afgán családfőt próbál meggyőzni: induljanak el, nincs mitől félniük.

2015. szeptember 07. 07:25
Szalóki Ági
Facebook

„Miután tévedésből a Nyugati Tranzitzónába érkezem este 9-kor, az új sátrak felett örvendezem kicsit, majd némi téblábolás után elindulok a Keletibe. A metró ott most nem áll meg, buszra szállok a Blahán.


Este 10 körül már sokan alszanak. Arcukat tenyerükkel takarják el. Mit csináljak most? Nézelődöm.Ma nem hoztam magammal semmit, próbálok hasznos lenni. Az első 20 perc után lassan felocsúdok. Találkozom Kasza Gáborral és Jónás Verával. Nő a feszültség, a férfiak néhány füttyszóra szinte valamennyien a felszínre szaladnak. Tudják, ma meccs van, könnyen lehet, hogy az ultrák megjelennek csapatostul a Keletiben. Terjed a hír, az önkéntesek feladata lehívni az embereket az alsó szintre. Vera elindul, megy, mint az egri nők! Redő Dani penderül elém és kér, hogy én inkább ne menjek fel, mert ott nem biztonságos. Jólesik ez a féltés. Elhatározom, hogy nem jönnek ide az ultrák, mert a rendőrök felkészültek és nem engedik megtámadni a menekülteket. Ez a gondolat megnyugtat. Tehát mégis felmegyek. Megszólítok egy párt, jöjjenek aludni hozzám, van egy külön szobám. Hatan vannak. Sajnálom, csak két főt tudok fogadni. Persze gondolhattam volna, a legtöbben családdal jöttek, együtt szeretnének maradni. A férfiak közül sokan fenn maradnak, ők nem bíznak a rendőrségben. Mit akarnak a focidrukkerek? Háborút? Kérdezi tőlem egy férfi. Egy másik megszólít, a meccs eredményét kérdezi tőlem. Mondom, nem tudom, de 0:0-ra tippelek. Visszamegyek a Migration Aidhez.

Itt van Abdulwahab Nadia és Liána is. Takarót osztottak az előbb. Végre feladatot kapok én is. Ételt osztok egy Ikeás zsákból. A legtöbben elfogadják a szendvicset. Kicsit nyomi, mondanánk kirándulás közben bontogatva. Szabadkozom, de mosolyogva elfogadják, no problem, Thank You my friend. Mikor a szendvics, perec, egyéb pékáru mind elfogy, jön a hír: buszok jönnek, viszik az embereket Hegyeshalomhoz. Ott tölthetik az éjszakát, ezt Derdák András mondja el nekünk. Egy önkéntestől tudjuk meg a részleteket: a feladatunk, hogy rábírjuk a Keletiben tartózkodó körülbelül 2000 embert, hogy készüljenek fel az útra vízzel, élelemmel és takaróval. Elkezdjük. Fogalmam sincs hogyan, de már benne vagyok, több emberrel hosszasan beszélek. Nézik a szemem, figyelik a gesztusaim, érzem, hogy erősen hagyatkoznak most az intuíciójukra. Kételkednek. Kérdeznek. Türelmesen mondom el többször, magamat az ő helyükbe képzelve: úgy érzem, nem fordulhat elő mégegyszer, hogy nem oda viszik őket, ahová ígérik. Nem, nem viszik őket táborba. Persze ez az egész nem egészen biztos, de most ezek a hírek, ebben lehet bízni. Nem, nem tudom, hogy átengedik-e őket Ausztriába, de van rá esély, ha már ott vannak, most mindenképp. Ha bemehetnek, Ausztriában jobb lesz a helyzetük. Ha mégsem, a legrosszabb, ami történhet, hogy vissza kell ide térniük.

A buszok már itt vannak, de több is üresen távozik. A meggyőzés lassan megy. Megértem. Mi kitartóak vagyunk és bizalmuk van felénk. Nem is felénk. Az életben. A családok szedelőzködni kezdenek, mi a raktárból útravalót hordunk a buszokra. Már szinte mindenki a buszokon. A legtöbben mosolyognak. 3 óra van. Fáradt vagyok. Nadia egy afgán családfőt próbál meggyőzni: induljanak el, nincs mitől félniük. Az anya babáját szoptatja, csendes, elfogadó, nyugodt. Lassan ők is elindulnak, most már mi is indulhatunk haza. Fiatal pár érkezik, egy kis adrenalinért jöttek talán. Nagymagyarországos póló a lányon. A busz ablakából kidobott üdítős dobozt visszadobja. Mit szemeteltek? Menjetek haza! Mi abban a minutában ugrunk. Hé! Mit csinálsz?! A lány magyarázkodik és nem érti, hol az igazság. Egy szír dokumentumfilmes fiúval beszélgetünk. Ma érkezett Budapestre, a CEU-n fog tanulni. This is my very first day in Europe and it's amazing to see both sides of human nature. Fél négy van, csinálok még pár képet. De már tudom, sosem felejtem el ezt az éjszakát. Becsukott szemmel is emlékezni fogok.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. szeptember 07. 14:32
Én sem felejtem el azt az éjszakát amikor Bokros Rikardó und Lalyos megfelezte a nyugdíjamat pedig én MSZP-s voltam képzeld szivi ha manekült lettem volna!
BőröndÖdön
2015. szeptember 07. 14:15
Kádár ,vagy a csuti paraszt? Népe még messze van ettől,Ágnes...
Tintamin
2015. szeptember 07. 13:36
A kommentek alapján frankó suttyó náci nemzet lettünk:(
Tábor Radosti
2015. szeptember 07. 12:06
Полезный идиот
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!