Munka már akad…

2015. július 30. 07:01

Abszurd, hogy Magyarországon a minimálbér alacsonyabb a létminimumnál, de a felsőbb jövedelmi tizedekben is csillagászati távolságokra vagyunk az európai bérektől.

2015. július 30. 07:01
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

„Amikor Orbán Viktor meghirdette a munkaalapú társadalom kiépítésének a programját, sokfelől kapott támadást. Pedig a szándék, hogy az állam különféle ösztönzőkkel rávegye az inaktívak tömegét, hogy segély helyett munkajövedelemből próbáljon megélni, logikus és érthető. Hiszen ez a minimum, innen lehet továbblépni. A tegnap megjelent foglalkoztatási statisztikák azt mutatják, aki igazán akar, ma már nagy valószínűséggel talál magának munkát Magyarországon. Hogy milyet, az más kérdés, sok külső körülményen és egyebeken múlik – végzettség, szakmai tapasztalat, lakóhely, egészségi állapot és a többi –, de ettől még tény: a mérések kezdete, vagyis 1992 óta nem dolgoztak annyian, több mint négymillió-kétszázezren Magyarországon, mint most. Ebben természetesen benne van a sokat kárhoztatott közmunka hatása is, de nem csak az. Czomba Sándor, a szaktárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárának közlése szerint a közfoglalkoztatás nagyjából 45 ezerrel járult hozzá a foglalkoztatottság éves szinten 126 ezret meghaladó bővüléséhez idén. Vagyis piaci alapon is sok új munkahely jött létre, ami biztató fejlemény.

Bizakodásra szükségünk is van, hiszen a mennyiségi ugrás után most nem kisebb feladat vár a kormányra, mint hogy elősegítse a minőségi javulást. Mert rendben van, munka már akad, de az mégsem állapot, hogy valaki dolgozik, de nem él meg. Abszurd, hogy Magyarországon a minimálbér alacsonyabb a létminimumnál, de a felsőbb jövedelmi tizedekben is csillagászati távolságokra vagyunk az európai bérektől. Olyan messze, hogy nálunk a jövedelmeket tekintve a felső öt százalékba tartozók alig keresnek többet, mint az unió átlagában a legalsó öt százalékba sorolt munkavállalók, a többiek bére meg szinte alig látszik a grafikonokon – nem véletlenül próbál annyi honfitársunk külföldön boldogulni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. július 30. 09:38
Igazából az a bosszantó, hogy a mostani adópolitika miatt folyamatosan nyílik az olló, nagyon kevesen egyre többet keresnek, a lakosság, a keményen dolgozó emberek szegényebb része meg ehhez képest egyre kevésbé részesül abból a jóból, amit a nemzet megtermel. Szerintem botrányos, hogy akkor, amikor a minimálbérből képtelenség megélni, Magyarországon adóznak érte a legtöbbet az EU-b belül. A közmunkáért meg annyit sem kapnak, mint a minimálbér, miközben, ahogy a kormány állítja, az is munka, ami elveszi az időt, és így a lehetőség egy részét attól, hogy a közmunkások rendes munkát keressenek.
Gedeon
2015. július 30. 09:05
Ahogy a Kedves Vezetőnk mondotta, a miországunk a munka állama. Bérről nem volt szó...
Marcus015
2015. július 30. 08:31
"Munka már akad". Valóban? Gyere ide a Nyírségbe vagy menjél Ózdra és keress munkát. Majd megtudod hogy akad-e.
ifrance
2015. július 30. 08:07
"Olyan messze, hogy nálunk a jövedelmeket tekintve a felső öt százalékba tartozók alig keresnek többet, mint az unió átlagában a legalsó öt százalékba sorolt munkavállalók, a többiek bére meg szinte alig látszik a grafikonokon" azért ennek a jól hangzó állításnak megnézném a forrását. sok céget ismerek (az én melóhelyemet is beleértve), ahol megfelelő végzettséghez már elég jó fizetés tartozik. nyilván nem annyi, mint németéknél, de azért az országban nagyon sokan elfogadnák. és nagyon kételkedem benne, hogy a mi ügyvezetőnk alig keres többet egy német utcaseprőnél, vagy gyári összeszerelő munkásnál. mert ezt sugallja a fenti mondat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!