Integráció, asszimiláció

2015. május 05. 09:01

Most azt látom, talán az asszimilációjukért, és az integrációjukért egyszerre kell dolgoznunk. Talán most jobban kell az asszimilációért.

2015. május 05. 09:01
L. Ritók Nóra
A nyomor széle

„Lehet, hogy nem is jól gondolkodom az integrációról? Hiszen olyan, mintha kettéválna a roma társadalom, azokra, akik »jó romák«, akik tudnak viselkedni, akik úgy élnek, mint a »magyarok«, és a többi, akik nem. Ők nagyon kevesen vannak, a többség az a »rosszakhoz« tartozik. A »jókat« elfogadják, és ők általában vállalják, hogy romák, sőt, büszkék rá, de le is nézik a többit, akiktől el is különülnek. A »rosszaktól«.

A »rosszak« meg szegények még az identitásukat sem akarják már. Ők »magyarosodni« akarnak.

Bár az is lehet, nincs ebben semmi. Lehet, ez egy természetes állomása az integrációnak. Meg akarnak nekünk felelni, nekünk, nem cigányoknak, azt akarják, hogy fogadjuk el őket, és mi nem azt tükrözzük nekik vissza, hogy romaként fogadjuk el őket, hanem azt, ha olyanok, mint mi.

Lehet, majd később jön az identitás fontossága. Valamikor, a nagyon távoli jövőben. Ha megszűnik a szegénység, és vele minden, ami ma a szegregációt jellemzi. Ha lesz tanult, jó munkahellyel rendelkező, megfelelő lakhatással bíró roma társadalom, akikkel nincs baja a többségnek. Akkor majd fontos lesz. De most nem az.

Nekik nem fontos. Akkor nekünk kell, hogy az legyen? Tudunk-e olyan tükröt tartani, amiben vállalható a cigányságuk? A rendszer tükre nem az integrációé. És hol marad a »jó cigányok« visszatükrözése?

Jaj, de nehéz…. most azt látom, talán az asszimilációjukért, és az integrációjukért egyszerre kell dolgoznunk. Talán most jobban kell az asszimilációért. Nem miattuk, hanem a többségi társadalom miatt.Hogy megvédhessük őket. Magunktól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. május 05. 16:39
...Identitást is mi adjunk nekik...?!?
br-o
2015. május 05. 10:56
Senkit nem érdekel - az egyébként erősen likacsos, gyakorlatilag nem létező - ún. cigány identitás, amíg a törvényeket (írottakat és íratlanokat) mondjuk 90%-ban betartják. Ha Ritók asszony jót akar a cigányainak, akkor az egykézésre tanítja meg őket.
egyetmondok
2015. május 05. 10:42
Az minimum meglepő, hogy egy ismert liberális jogvédő veti fel az asszmilációt, hiszen ameddig integrációról beszélünk,addig hihető,hogy a magyarországi cigányság problémája szociális probléma,abban a pillanatban azonban,amikor asszimilációról van szó,akkor az egész ügy egészen más fénybe kerül,pontosan abba a fénybe,amelyet a liberális,balliberális közbeszéd soha nem volt és (szerintem) nem is lesz hajlandó felvállalni: az etnikai megközelítést. A magyarországi cigányság ügyéhez ehhez az alapon közelíteni fasizmus,nácizmus, rasszizmus, kirekesztés,ésatöbbi... Ám azt is érdemes látni,hogy az asszimilációt,mint megközelítést nem csak a liberális,jogvédő oldal veti el,hanem a másik,a jobboldal is, hiszen, ha elhisszük,hogy a nem cigány többség a vele egy államtestben élő cigány kisebbséget asszimilálhatja,hogy ennek egyáltalán van,lehet esélye,akkor annak is lehet esélye,hogy a román,szerb,ukrán,szlovák,stb. többségek a velük egy államtestben élő kisebbségi magyarságot asszimilálhatják. Ez pedig elképzelhetetlen,pontosabban nagyon is elképzelhető,mint a nemzethalál esete. Arról nem is beszélve,hogy mintha a szöveg írója elfelejtekzne arról,hogy a többségi,nem cigány magyar társadalom éppen forradalmat vív,s e forradalom tétje hatalmas: Magunk mögött tudjuk az 1990-2010 között létrejött társadalmi berendezkedést,és újat hozunk létre,amint azt a jobboldal politikailag legtudatosabbja kívánják,vagy sem. A forradalom állása nem lefutott. A forradalom,a forradalmi helyzet azonban sem nem integráló,sem nem asszimiláló közösségi állapot, a cigányságnak tehát még várnia kell, hiszen jelenleg azt sem lehet tudni,hogy miféle többségi társadalomhoz kell(ene) integrálódnia,asszimilálódnia...
Fidesz-MSZP bolsevik testvériség
2015. május 05. 09:53
A roma szó használata tömény rasszizmus. Fúj, köpnöm kell! Aki ismeri a "roma" szó magyar jelentését, az tudja miről írok. "Goj" szó dettó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!