Karácsonyváró

2014. december 15. 13:55

Azt hiszem, a szegénység legnagyobb bűne, hogy elveszi a vágyakozás képességét is a gyerekektől.

2014. december 15. 13:55
L. Ritók Nóra
A nyomor széle

Akik szegénységben élnek, velük ez nehezebb téma. Ők is készítenek díszeket, ajándékokat, de azok legtöbbször ott landolnak az asztalomon, »neked csinálta« mondják, nem akarják hazavinni, nem akarják a szülőknek ajándékozni, karácsonyfára tenni, nincs szokás az ajándékozásról, sem élmény arról, milyen lehet adni, vagy kapni. A kisebbek, amikor a többiek, a szerencsésebbek sorolják, mire vágynak, akkor őket is elkapja még a lendület, mondják ők is a távirányításos autót, a babát, labdát, meséskönyvet egy sem, hiszen az olvasás nekik is, meg a szülőknek is nehézkes, a mesélés nem épült be a családok életébe.

A nagyobbak már nem szólnak. Némán színezgetik a lapot. Ha melléjük ülök, és faggatom őket, csak szeretnének valamit, megrántják a vállukat, legfeljebb nagy nehezen kinyögnek egy szót, mint a nagylány is, hogy »telefont«, de olyat, ami érintőképernyős, vagy amivel fotózni is lehet….de rögtön hozzáteszi, úgysem kap, minek erről beszélni is.

Ha a fenyőről kérdezek, csak csendben, velük beszélgetve, »lesz majd«, »veszünk a kínaiban« , de tudom, ismerve a házakat, sokaknál nem lesz semmi. Díszekről már nem is faggatom őket. Inkább arról, mit szoktak főzni karácsonykor? »Mink lebbencslevest.«- mondja a fiú, aki az apjával és a testvéreivel él.- »Apu azt tudja a legjobban”. »Nálunk meg a tejberizsa a legjobb«- szól közbe csillogó szemmel egy kislány. »Lehet, anyu csinál majd.« Arról, hogy kapnak-e ajándékot, nem beszélnek. Próbálom tovább bontogatni, hátha közelebb jutunk, és a tavalyi karácsonyról kérdezősködök. Néznek, látom, próbálnak emlékezni. De nincs emlék róla. Mert nem volt olyan dolog, ami kiemelte volna a többi nap közül.

Persze vannak, akik tudják, mit kell mondani. »Nálunk nem az ajándék a fontos, hanem az, hogy együtt vagyunk.« –mondja határozottan egy fiú. Még tetszene is ez a szép mondat, ha nem tudnám, hogy ez egy jó szlogen, aminek helyettesítenie kellene azt, amire nem telik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tanuki
2014. december 16. 16:27
A lelki sivárságnak ami Ritók Nóra védencei között tapasztalahtó, nem következménye a szegénységnek. Azok a magyarok akik igazi szegénységben nőttek fel még a segélyezés és az általános társadalombiztosítás előtt hogyan tudtak úgy ünnepelni, hogy az a gyerekeikben olyan mély nyomot hagyott. A Ritók Nóra védencei azért nem veszik az üzenetet mert hiányzik a szellemi tartalom amivel megtölthetnénk az ünnepet, az önzetlenség, az inkább adni mint kapni, mások elfogadása és ezek mind nagyon távol vannak a segélyre szocializált HHH réteg világnézetétől.
Peter8811
2014. december 16. 08:51
Nórika nem véletlenül hajtotta ki Jézus a templomból a picsába az ókori MSZP/SZDSZ/EgyüttPM/DK/MDF konglomerátumot.
tevevanegypupu
2014. december 15. 21:24
Hát nyolc évig volt egy SZOCIALISTA meg egy liberális kormány hatalmon..akkor nem hallottunk szegénységről semmi ilyesmiről nem nyávogtak a hirtelen nagyon együttérző női újsáírók meg a női kvóta politikusai..de bezzeg most, mikor lassan megvalósulna az az öngondoskodás amit úgy imádnak a demokratikus ellenzők, most elkezdtek jajgatni..hogy az államnak kellene ezt is meg azt is adni..még adjanak és adjanak és adjanak..Mi ez a hirtelen rinyálás és empátia..amikor ingyenes gyerekétkeztetés van, ingyen kapnak tankönyvet a rászorulók, jobb a családtámogatás..
citizen queen
2014. december 15. 17:25
"A kisebbek, amikor a többiek, a szerencsésebbek sorolják, mire vágynak, akkor őket is elkapja még a lendület, mondják ők is a távirányításos autót, a babát, labdát, _meséskönyvet egy sem_, hiszen az olvasás nekik is, meg a szülőknek is nehézkes, a mesélés nem épült be a családok életébe." Most mondjam azt, hogy a mesélés hiánya az igazi (lelki) szegénység? Pedig egy jó meséhez néha még könyv sem kell, a mesélő vagy fejből tudja a történeteket, vagy kitalál valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!