Tanévnyitó 2014: a finomodás éve

2014. szeptember 01. 09:36

Az oktatási rendszer már kész, idén csak finomodik. Vagy ha szerencsénk van, összedől.

2014. szeptember 01. 09:36
L. Ritók Nóra
hvg.hu

„Most, a 2014-15-ös tanév kezdetén, gyakorló pedagógusként, naivan abban reménykedek, hogy megjelennek a szakfelügyelők az iskolákban. Ott is, ahol sok a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek, és mondjuk hetedik osztályban meglátogatnak egy kémiaórát, ahol a gyerekek azért nem tudják megoldani a feladatot, mert nem tudnak megfelelően olvasni.  Ha nem hazudják el a bajt, akkor láthatóvá válik minden.

Mert akkor mi várható? Felelősségre vonják az éppen ott tanító pedagógust, mert nyilvánvalóan nem tudja teljesíteni a központi követelményt? Vagy azokat, akik korábban tanítottak, és idáig jutottak a gyerekek, alapkészségek nélkül? Kirúgják az igazgatókat? Vagy majd a szakfelügyelő megmutatja, hogy kell tanítani őket? Azt remélem, hogy ott, nyilvánvalóan kiderül, a jövő nem a központosításban, nem az egyentankönyvekben van. Akkor látszania kell, hogy differenciálás, egyénre szabott fejlesztés, gyermek- és, élményközpontúság, készségfejlesztés, komplex intézményi összefogás, és hasonló liberális baromságok adhatnak csak megoldást.

Akkor talán, mikor nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni a bajokat, amikor minden kiderül, akkor összedől az egész, és kezdhetjük felépíteni az alapoktól újra.  A huszonegyedik századi iskolarendszert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. szeptember 01. 16:50
Akinek az általános iskolai kémia befogadhatatlan, az kretén volt/van/lesz mindörökké... Ahogy te meg egy hülye picsa vagy.
Burmin
2014. szeptember 01. 16:15
L. Ritók kolléganő feltételezem kémiatanár aki már nagyon várja hogy megjelenjenek a szakfelügyelők. Van szerencsém ismerni a 89 előtti szakfelügyelői rendszert, állítom senki fejét nem harapta le a szakfelügyelő, maguk is gyakorlótanárok voltak ki, versenyistállós gimnáziumban, ki kicsit erősebb szakközépben vagy épp szakmunkásképzőben. Mindegyik tudta melyik iskolatípusban mi várható óralátogatáskor. Szakmunkás matematikaórán nem várta hogy valószínűségszámítási feladatokat tudjanak de mondjuk egy matek faktos csoportban láthatólag maga is élvezte az órát. Üzenem L. Ritóknak ha hátrányos helyzetű gyerekeket látogat a szakfelügyelő nem azt várja, hogy ott mindeféle tudomisésmiféle hókuszpókusz történjen hanem mindenki a képessége szerint szerepeljen, ha mindenki közepes-elégséges szintű akkor azt.
oxycoccus
2014. szeptember 01. 15:24
Remélem lekapcsolják az oroszokat a SWIFT rendszeről.
gross
2014. szeptember 01. 14:24
Ritók Nóráék tevékenysége szerintem hasznos és (pont a blogon olvasható beszámolók szerint) eredményes is. A blog pedig felhívja a figyelmet olyan problémákra is, amelyeket a székét féltő bürokrácia nem szívesen tárna nyilvánosság elé. Persze nem biztos, hogy ez a munka sok helyen replikálható lenne, arra nemigen van elég hozzáértő és lelkes szakember. Az Igazgyöngy Alapítvány tevákenységeit nem lehet mainstream megközelítéssé átalakítani; de a maga nemében szükséges és jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!