Az állam szőrös mancsa mindenütt matathat

2014. augusztus 08. 13:12

Képzeljük el, hogy Laci odaad Petinek 100 forintot, hogy azt Peti ossza szét a szegények között. Laci ellenőrzi, hogy Peti a 100 forintot hogyan költi el, és mindent rendben talál.

2014. augusztus 08. 13:12
Fazekas Tamás, M. Tóth Balázs
Helsinki Figyelő

Képzeljük el, hogy Laci odaad Petinek 100 forintot, hogy azt Peti ossza szét a szegények között. Laci ellenőrzi, hogy Peti a 100 forintot hogyan költi el, és mindent rendben talál. Majd kifejezetten tiltakozik, amikor egy állami hivatal jogtalanul elkezdi vizsgálni Peti pénzköltését. Laci szerint az ő dolga, hogy a saját pénzének felhasználását ellenőrizze. Ezt követően Petit feljelentik, hogy elsikkasztotta Laci pénzét, ezért a rendőrség – mivel állítása szerint nem tudja eldönteni, hogy történt-e bűncselekmény – elkéri azokat az iratokat, amelyek Laci pénzére vonatkoznak. Még egyszer: mindeközben Laci szerint az ő pénzét Peti rendben költötte el.

Tegye fel a kezét, aki szerint el lehet sikkasztani úgy a kölcsönadó Laci pénzét, hogy ő minden forint elköltését leellenőrzi és rendben találja!

És tegye fel a kezét, aki szerint rendben van, ha ilyenkor a rendőrség nem elutasít egy feljelentést, hanem olyan, Lacira tartozó iratokat kér el Petitől, amelyeket maga Laci sem akar senkinek odaadni!

Kérjük felsorolni azokat a személyes iratokat, amelyeket nem ismerhet meg az állam, ha csak annyit kell tennie, hogy színleg egy nyilvánvalóan képtelen feljelentést ellenőriz!

Történik mindez abban az országban, ahol a négyezer milliárdos paksi beruházásra vonatkozó közérdekű adatokért is perelni kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. augusztus 09. 11:49
Lacikám itt van ez a pár milla , amit most befizetek az alapítványotokba. Nem bánom ,ha egy kevest belenyomtok a Krétakörbe, hadd szóljon a kultúra, de azt elvárom ,hogy engem meg a Gizit kiutaztassatok a Merlbournei melegfesztiválra, mint másság és tolarenciakutakodókat. Azt hiszem értjük egymást, hiszen mi egy húron pendülünk. Ha az ellenségünk ugyanaz, akkor mi barátok vagyunk. Ugye Petikém? Hát ,akkor majd látjuk egymást Tel Avivban.
kjkj945
2014. augusztus 09. 08:49
És ki dönti el, hogy ki a ''''szegény'''????
Agricola
2014. augusztus 09. 08:46
Helsinki Figyelő Fazekas Tamása nem világítja meg a lehetséges alternatívákat és sugalmazza téveszméjét, miszerint a gonosz állam szőrös mancsa mindenütt matathat. Helsinki Figyelő Fazekas Tamása viszont alaptalanul feltételezi, hogy Laci és Peti mindig és mindenkor csak végtelen jóindulattal megáldott lények lennének. Izraelben sem gondolkodnak olyan beszűkült aggyal Laciról é Petiről, mint a Helsinki Figyelő Fazekas Tamása. Nem jó dolog, ha egy kormány bambán tűri, hogy külföldről pénzelt szervezetek próbálják megdönteni a legitim kormányt. "A Netanjahu kabinet Izraelben 2011-ben olyan törvényt fogadott el, amely súlyosan korlátozza az országban működő civil szervezeteket azáltal, hogy rendkívüli mértékben megnehezíti külföldi finanszírozásukat. Az új szabályozásnak egyik fele megtiltja, hogy idegen országok 20000 sékelnél nagyobb összeggel támogassák az angolszász terminológia szerint „ nem kormányzati szervezeteknek” (NGO) nevezett entitásokat. A tilalom vonatkozik nemzetközi szervezetekre is, például az ENSZ-re. A törvény másik fele pedig gyilkos, 45 %-os adóval sújt minden izraeli NGO-nak nyújtott külföldi pénzügyi támogatást." Képzeljük el, hogy Laci odaad Petinek 100 forintot, hogy azt Peti ossza szét a szegények között. Laci ellenőrzi, hogy Peti a 100 forintot hogyan költi el, és mindent rendben talál. Majd kifejezetten tiltakozik, amikor egy állami hivatal jogtalanul elkezdi vizsgálni Peti pénzköltését. Laci szerint az ő dolga, hogy a saját pénzének felhasználását ellenőrizze.
Kovacs Andras
2014. augusztus 09. 08:26
Képzeljük el, hogy Laci megkéri Petikét, hogy rugdossa bokán Karcsikát. Aztán Karcsika apukája odamegy Lacihoz és Petihez és pofán veri őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!