Crowdfunding 101

2013. augusztus 12. 12:52

Maga a közösségi finanszírozás nem új keletű dolog, már a 17. sz.-ban is használták könyvek nyomtatásának finanszírozására és a támogatásért cserébe az adakozók nevét feltüntették a könyvek első oldalain.

2013. augusztus 12. 12:52
Regőci Bence
Crowdfunding

„Maga a közösségi finanszírozás nem új keletű dolog, már a 17. sz.-ban is használták könyvek nyomtatásának finanszírozására és a támogatásért cserébe az adakozók nevét feltüntették a könyvek első oldalain. Voltak más esetek is, például a New York-i Szabadságszobor is közösségi finanszírozás segítségével készült el. 1884-ben Joseph Pulitzer, több mint $100.000-t gyűjtött össze az amerikaiaktól újságján, a New York World-ön keresztül. Körülbelül 125.000 ember, fejenként kevesebb, mint $1 adománya járult hozzá a Szabadságszobor felállításához.

(...)

A crowdfunding oldalak megélhetését az összegyűjtött pénz 3-5%-ként kifizetett jutalék biztosítja. Az oldalak használata teljesen ingyenes és a jutalékot csak abban az esetben kell kifizetni az oldalnak, ha összegyűlt a kívánt pénz a projekt finanszírozására (bár vannak olyan oldalak, ahol magasabb jutalékért a kevesebb pénzt is el lehet hozni).

A közösségi finanszírozás külföldi példái után elindultak azok hazai megfelelői is. Több magyar crowdfunding oldal (indulj.be, összedobjuk.hu, kezdheted.hu, creativeselector.hu) is indult, de igazi sikertörténetet egyik sem tudott felmutatni. Néhány projekt elérte a kitűzött célt ezeken az oldalakon, de áttörést a magyar közösségi finanszírozás terén nem tudtak elérni. Valószínűleg a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy tömegek által sikeresen lehessen finanszírozni projekteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!