Hol keress milliókat a cégednek?

2013. május 30. 15:00

Az angyal-vadászat során mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy itt sem csak a pénz számít.

2013. május 30. 15:00
Devecsai János
Insider Blogzin

„Nem ritka, hogy a tavaly újra elindult Első Magyar Üzleti Angyal Hálózathoz hasonlóan, az üzemeltetők több csatornát is használnak egyszerre. Bár tény, hogy ez a rendszer ma még közel sem annyira kiforrott, mint a Szilícium Völgyben. A kezdő cégeknek az említett szolgáltatások sokszor pénzbe kerülnek. A hálózatoknak ilyenkor rendszerint tagsági, tanácsadói és szolgáltatási díjakat kell fizetni, amiknek a mértéke igen változó, attól függően, hogy az üzemeltetők mekkora és milyen összeállítású ügyfélkörben gondolkodnak.

Ám ahogy Bóné László a startupoknak jogi szolgáltatást nyújtó szakértő is megjegyzi, Magyarországon is vannak olyan hálózatok, amik egy sikeres projekt közvetítésekor nem a projektgazdáktól, hanem a befektetőktől kérnek díjazást.

Az angyal-vadászat során mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy itt sem csak a pénz számít: előfordul, hogy a viszonylag kis összegű befektetés ellenére az angyal a szakemberein és a kapcsolati hálóján keresztül olyan hatékonyan tudja támogatni a projektet, hogy az sokkal többet ér néhány plusz milliónál. Ahogy arra is akad példa, hogy a nagyobb befektetett tőke összeg ellenére, az angyal és a tanácsadói nem megfelelően segítik a projektet. Bár a nagy tervekkel felvértezett pénzhiányos startupok nyilván könnyen elcsábulnak a nagyobb összeg felé, Bóné László szerint egy projekt életében hosszú távon az angyal tudása és kapcsolatrendszere legalább ugyanannyit számít, mint a befektetett tőke nagysága. A szakértő ajánlása szerint épp ezért a szerződés aláírása előtt minden projektgazdának érdemes utána járnia, hogy milyen a kiválasztott angyal megítélése. Szerencsére már rengeteg rendezvény és verseny van, ahol a többiek tapasztalatait össze lehet gyűjteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!