Mi lesz, ha ellopják az ötletemet?

2013. február 22. 16:55

Ha a szövegében nem tudtok megegyezésre jutni, keress más befektetőt!

2013. február 22. 16:55
Szobonya Péter
Kockázati tőke blog

„Mielőtt kiadod az érzékenyebb üzleti adataidat (üzleti tervek, könyvelési adatok, technológiai leírások, szerződések stb.), feltétlenül írass alá a befektetővel egy titoktartási megállapodást, vagy nyilatkozatot (NDA-nak is szokták nevezni az angol neve után: non-disclosure agreement). A legtöbb intézményi befektetőnek megvan a maga szövegtervezete, amit készek aláírni a részletesebb üzleti tervek és egyéb érzékeny információk megismerése előtt. Itt is érdemes azonban néhány dologra odafigyelni: 

A titoktartási megállapodást a bizalmas információk átadása ELŐTT írjátok alá! Felejtsd el a »majd utólag lepapírozzuk« és hasonló mondatokat. 

Ne fogadj el bármilyen szöveget! Ha nem tetszik, amit a befektető javasol, kérdezz meg egy ügyvédet, és adott esetben nyugodtan javasolj változtatásokat a szövegen! Korábban találkoztam olyan szövegjavaslattal, amely szerint a projektgazda nyilatkozna arról, hogy tudomása van arról, hogy a befektető minden átadott információt titkosan kezel majd -- mondanom sem kell, ennek a befektetőre nézve semmilyen jogi következménye nincs. És bár a konkrét esetben a befektetőre a megbízhatatlanságnak a leghalványabb árnyéka sem vetült, mégis azt kértük, hogy a szöveget alakítsuk át oly módon, hogy azt ő mint titoktartásra kötelezett is aláírja; és ebbe némi huzavona után bele is mentek. 

Ha a szövegében nem tudtok megegyezésre jutni, keress más befektetőt! Hálistennek mostanában elég erős tőkekínálati piac van, úgyhogy ha az egyikkel nem tudtál megállapodni, majd megállapodsz a másikkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!