Mégis, kinek a jegybankja?

2012. szeptember 25. 18:33

A legrosszabb mix jön össze: egymásnak ellentmondó monetáris és fiskális politika, inflációval, a szegények adójával súlyosbítva.

2012. szeptember 25. 18:33
Farkas Zoltán
hvg.hu

„Kedden voltaképpen a következő történt. Egy: a jegybank szakmai vezetését félreállították. Kettő: feladták az inflációs célt. Három: megszegték a jegybanktörvényt, amely elsődleges célnak az árstabilitást tekinti. Négy: extra adót vetettek ki a lakosságra a már így is felpörgetett inflációval, amit főleg a kormány adóemelései szítanak. Öt: beteljesítették Matolcsy György, Rogán Antal és Varga Mihály kívánalmát, hogy szálljon be a jegybank a gazdaság élénkítésébe. Hat: mivel a hatalomátvételt már álcázni sem lehet, hiteltelenné tették azt a kormányzati ígéretet, amellyel az Európai Uniót, a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Központi Bankot kábították, hogy óvják, garantálják a jegybanki függetlenséget. A kormány ismét átverte azokat, akiktől állítólag támogatást várnak. Mert ezt nem tudja a monetáris tanácsba delegált híveire kenni. (...)

Summa summárum, a gazdaságpolitikai kudarcok után ki kellett játszani az utolsó kártyát is: a monetáris élénkítést. Pontosabban annak kísérletét. Ezzel ismét a legrosszabb mix jön össze: egymásnak ellentmondó monetáris és fiskális politika, inflációval, a szegények adójával súlyosbítva. A közszféra bérstopja, a szociális juttatások befagyasztása viszont 2014-ig érvényben van.

Most már csak arra lennék kívácsi: a precizitásra ügyelő Varga Mihály főtárgyaló-miniszter vajon tett-e erről említést az IMF-nek elküldött levelében. Ami persze szigorúan titkos…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 26. 10:49
"Mégis, kinek a jegybankja?" Egyet lehet találgatni!
bmucsai
2012. szeptember 26. 10:05
Azon kívül, hogy ideje lenne egy alapos személyzeti nagytakarításnak az MNB-ben, továbbra is szükség lenne az alapkamat csökkentésére. Jelenleg ugyanis az MNB-ben tárolt pénzek még mindig pozitív kamatrátával ( nagyobb mint az infláció) rendelkeznek. Ha, viszont néhány tized százalékkal az infláció alá megyünk, az itt tárolt pénzek adóznak az államnak, és nem kell tranzakciós adó. Csak arra kell figyelni, hogy a környezetben levő negatív kamatrátákhoz képest, a mienk "pozitívabb" legyen néhány tizedszázalékkal. A cikk írója egyébként egy bankcéda. Véleménye irreleváns!
bunko_jobbos
2012. szeptember 26. 09:18
"Az alapkamat emelésével csökkenteni az inflációt olya, mint tízezresekel felszárítani a vizet." (idézet tőlem) "Érdekes, de inkább fájdalmas" (idézet Ford Fairlane-től) Az infláció jelentős mértékben azért nő, mert a jövedelemadók helyett áttérünk a fogysztási adókra.
Bertorelli
2012. szeptember 26. 08:41
HVG ! Van még lejjebb ??? Lehetne az az új szlogen: Adjon egy esélyt, nézze meg a következő számunkat, ott bizonyítunk. Van még út lefelé....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!