A nehezebb út

2012. április 01. 23:37

Kisdoktori cím adományozása ügyében is igaz a futballból jól ismert hasonlat: tizenegyes az, amit a bíró megad – még ha a lassításból úgy látszik is, hogy nem volt olyan durva a falt, amekkorát a csatár esett.

2012. április 01. 23:37
Oroján Sándor
Oroján blog

„Örülök, hogy a Köztársasági Elnök posztján marad, és kisdoktori címének visszavonása ellenére sem értek egyet azokkal, akik lemondását követelik jobbról vagy balról. Elsősorban azért, mert egy szisztematikus kilövési kísérletnek voltunk szemtanúi az elmúlt hetekben. Néhány újságíró heroikus erőfeszítésekkel kinyomozott egy húsz éves történetet, plágiumot kiáltottak az ítélettel együtt, hogy mondjon le Schmitt Pál. Szó nem volt a cím visszavonásáról, egyáltalán nem érdekelte őket, hogy mi a történet háttere, mit gondol az érintett, csupán a politikai értelemben vett kilövés volt a cél, ahol a köztársasági elnöki intézmény erodálása sem számított, nem beszélve arról az olimpiai bajnokról, sportdiplomatáról, akire egy ország volt büszke. Az sem számított, hogy emiatt ismét jó hírünk romlik a nagy világban.

Másrészt nem gondolom, hogy egy húsz éve írt kisdoktori nem megfelelősége miatt bárkit is meg kellene hurcolni. Ha valaki hibát követett el, az a konzulens, opponens, a bírálók, az intézmény - legutolsó sorban csak a dolgozat szerzőjével. Ezt a cím visszavonásával orvosolni lehetett - hogy volt-e egyáltalán joga ehhez a jogutód egyetemnek, vagy fair dolog-e gyorsított eljárásban, az érintett távollétében, meghallgatása nélkül tenni mindezt, azt most ne firtassuk. 

Kisdoktori cím adományozása ügyében is igaz a futballból jól ismert hasonlat: tizenegyes az, amit a bíró megad - még ha a lassításból úgy látszik is, hogy nem volt olyan durva a falt, amekkorát a csatár esett. Vagy a csatár legyen szíves, és fáradjon le a pályáról, bocsánatot kérve a nézőktől, mert ők utólag, lassítás alapján nem érzik tizenegyesnek? (...)

Nem értek egyet azokkal sem, akik most a következmények nélküli országról beszélnek, féltik a jobboldalt, és a magyar nemzetet úgy mindenestül. Mert nem az a helyes következmény, ha valaki egy hirtelen kipattanó gyanú, egy rögtön kimondott ítélet, intézményének mások általi tönkretétele után félreáll. Ez egyáltalán nem az a szituáció, ami a D-209-es ügy volt vagy GyF hazugsága.

Kezdjük az elsővel: letagadták, hogy Medgyessy ügynök volt, majd kiderült: III/II-es SZT tisztként szolgált, az elnyomó rendszerben. Senki sem mondott le, pedig SZT tisztnek lenni nem azonos egy húsz éves kisdoktori-afférral, ráadásul szó szerint tagadták az utolsó pillanatig, szándékosan. Itt megítélés kérdése, hogy a kisdoktori cím adományozásakor ki hibázott és mekkorát, ott az érintett »bűnössége«, a szándékos hazugság nyilvánvaló volt. GyF hónapokon keresztüli hazugságkampánya, tudatos manipulációja, majd ennek kiszivárgása pedig ennél is súlyosabb ügy volt. Mit mondott akkor a HVG? Hol volt akkor a balliberális oldal megannyi nagymellényű erkölcscsősze? Ami a Schmitt-ügyben különbség, hogy a tét kisebb, a bűnösség nem egyértelmű, sőt. Nameg, hogy a jobboldal egy része is rárontott a köztársasági elnökre. Tiszteletben tartom a véleményüket, nem gondolom, hogy bárkit is meg kéne hurcolni azért, mert lemondásra szólította fel az elnököt, de egyúttal kérném őket: fejezzék be, ez nem a D-209-es vagy a Gyurcsány-ügy. Kár, hogy óriási morális kérdést faragtak belőle, kár, hogy itt mutatkozott meg először, hogy lehet a jobboldalon »kibeszélni a pártból«, mert véleményem szerint itt most ennek nem lenne helye. (...)

Péntek este nem voltam biztos abban, hogy Schmitt Pál marad. Reméltem, hogy így dönt, de ilyen ellenszélben, ilyen teherrel köztársasági elnöknek maradni nem könnyű dolog, ez a nehezebb út. Schmitt Pálnak és a jobboldalnak egyaránt. Akkor, amikor egy KDNP-s vezető, a jobboldali blogok többsége, a Magyar Nemzet is lemondásra szólít fel, piszok nehéz lesz bárhol megjelenni, mosolyogni, egyáltalán: köztársasági elnöknek lenni. A könnyebb út az lett volna, ha Schmitt Pál lemond. Nyugodt, boldog nyugdíjas éveket tölthetne, a jobboldal sok véleményformálója üdvözölte volna döntését, a baloldal leszállt volna a témáról, stb. Ehelyett maradni, PhD-t szerezni, visszaszerezni intézményének méltóságát, elviselni a nyomást embert próbáló feladat lesz, nem garantált sikerrel. És egy alkalom a példamutatásra kitartásból, akaraterőből...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. április 02. 11:19
"Örülök, hogy a Köztársasági Elnök posztján marad, és kisdoktori címének visszavonása ellenére sem értek egyet azokkal, akik lemondását követelik jobbról vagy balról. Elsősorban azért, mert egy szisztematikus kilövési kísérletnek voltunk szemtanúi az elmúlt hetekben." Csatlakozunk a véleményhez még legalább többszázezren. Akkor is- ha látom a hataloméhes habzó szájú vörösfasiszták- most vicsorognak dühükben. Jól van ez így! Nehogy már- az "erkölcs szakon" diplomázott ellenzék oktasson ki bárkit! :-)
dr.Kvasztics Fedor
2012. április 02. 09:46
Az teljesen nyilvánvaló, hogy aki utánajárt Schmitt disszertációjának, azt csakis Schmitt és mellette az ország lejáratása vezethette, nem a kisdoktorik mögött vélhető anomáliák felderítése. Az 1993-as szigorításig valószínűleg sokan szereztek hasonló módon kisdoktori címet, és várható volt, hogy ez a tény előbb-utóbb megjelenik a vitában. Most tehát pusztán az elnök lemondását követelni anélkül, hogy valaki az egész akkori rendszer felülvizsgálatát is követelné, elég egyoldalú hozzáállás. Ha ezt csalásnak nevezzük, akkor el kell ismernünk, hogy volt egy olyan elbírálási rendszer, ami lehetővé tette az ilyen csalásokat. Lehetővé tette, hogy jól pozicionált emberek kvázi jutalomként, elismerésként, megfelelő teljesítmény nélkül kisdoktori címet kaphassanak.Ezért a magyar kisdoktori címek tekintélyének érdekében fel kell deríteni így, utólag az összes egyetemen, az egykori foximaxi egyetemen is, a többi ilyen esetet, és el kell venni a falsul szerzett kisdoktorokat. Csak így nevezhető tisztességesnek az egész eljárás. Mert annak az elismerése, hogy egy tudhatóan nagy tömegben előforduló csalás csak a köztársasági elnök szintjén válik azzá, alatta pedig elnézhető mind a disszertáció készítőjének, mind a bírálóknak, nem igazságos. Mert az egyértelmű, hogy ha Schmitt Pál most nyugdíjas vívóedző lenne, senki nem nézett volna utána, hogyan szerezte a doktori címét. Tudom, egyeseknek nagy élvezetet okoz falkában, hangosan csaholva üldözni valakit. Mindent megér, hogy a bajainkra a megoldást más utakon, eddig sérthetetlennek tartott érdekek ellenében kereső kormányt támadhassák, de ebben az esetben már belekeverték a magyar tudományos élet hírnevét is, anélkül, hogy a megkezdett hadjáratot a felvetett probléma teljes tisztázásáig, mindenre, mindenkire kiterjedően folytassák.
JackHárpi
2012. április 02. 09:22
No ez az oroján aki az Oroján Sándor Marhára Böszme Cocialiata Seggnyaló Brigád névadója? No így már tényleg érthető, amit ír! Oroján a zseni! Oroján a világcsúcs! Ez menet közben, futtában is úgy tud segget nyalni , hogy pl ehhez legalább minimum képviselőnek kell lenni. ...mert pl Kerényinek és Bencsiknek ez csak egy Echo Tv kis asztal mellett sikerül! Hajrá Oroján Sándor Marhára Böszme Cocialista Seggnyaló Brigád! Hajrá Oroján Sándor! ...s a haza fényre derül!
RAMBO
2012. április 02. 08:43
"Kisdoktori cím adományozása ügyében is igaz a futballból jól ismert hasonlat: tizenegyes az, amit a bíró megad - még ha a lassításból úgy látszik is, hogy nem volt olyan durva a falt, amekkorát a csatár esett." Felhívom a cikk szerzőjének figyelmét arra, hogy ez nem az a sport. Sokkal inkább hasonlít a jégkorongra, ahol az a gól, amit a videobíró megad. Ugyanis a doktori cím (mint hokiban a gól) - UTÓLAG IS - visszavonható, ha később derül ki, hogy a szerzője csalt. Ebből az is következik, hogy a cikk többi része netto seggnyalás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!