A kétezermilliárd eurós világvége

2011. december 28. 14:30

Ha az euró megy, jön egy kis apokalipszis. A déli államok becsődölhetnek, vállalatok százezrei kerülnének zavarba az elszámolásokat és az árazást illetően, újra bevezetnék a határok ellenőrzését.

2011. december 28. 14:30
Lőke András
Komment.hu
„Sokak szerint előbb-utóbb úgyis ez lesz a történet vége, hiszen az EKB urai számára világos: ha sokáig viselkednek ortodox módon az euró-szabályokkal, előbb-utóbb nem lesz mivel kapcsolatban ortodox módon viselkedniük. Ám mielőtt meglépnék a monetáris lazítást az északi országok, szeretnék biztosnak tudni, hogy nem feneketlen zsákokba öntik a pénzüket. A lyukak befoltozását szolgálja az a költségvetési uniót célzó egyezmény, amit az EU 27 tagállamából az Egyesült Királyság kivételével talán végül mindenki alá fog írni. Ettől azonban még senkinek nem lesz több pénze.

S ha lenne, sem volna mindez tuti recept a sikerre. A leminősítési lánc egyre több államot és bankot sodorhat bajba, az északiak úgy láthatják, hogy az euró megmentéséhez már az ő pénzük és engedékenységük sem elég, vagy egész egyszerűen elfogy az engedékenységük. Angela Merkel és társai idővel úgy találhatják, már nem éri meg a választóiknak magyarázgatni, hogy a felelőtlen eurósok megsegítése még mindig az olcsóbbik megoldás. A németek a deutschmarkot sírják vissza.

Ha Merkelnek és társainak elszakad a cérnájuk, szakad az eurozóna is. A  gyengébb déli láncszemek távozhatnak egy időben (de nem lesznek képesek alternatív déli közös pénzt csinálni) avagy egyenként. A mostani, aránylag erős eurót megtartaná Németország, Ausztria, Luxemburg, Finnország és Hollandia, talán még Franciaország és Szlovákia. 

Ha az euró megy, jön egy kis apokalipszis. A déli államok becsődölhetnek, vállalatok százezrei kerülnének zavarba az elszámolásokat és az árazást illetően, újra bevezetnék a határok ellenőrzését. Északon is megroggyannának bankok (hiszen déli hiteleik jó részét leírhatnák), és a masszívan délre szállító cégek is nehéz helyzetbe kerülnének.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2011. december 29. 00:20
- Siralmas, hogy bizonyíthatóan van értelmes és érdekeket nem is sértő megoldás, ámde meg sem látják, hogy miként lehetséges.
heep
2011. december 28. 16:49
Az euró bevezetése valószínűleg korai volt. Előbb közel azonos gazdasági, adózási, bérezési stb szintre kellett volna hozni az eurót használni akaró országokat. Már a bevezetés előtt erős kontrollt kellett volna bevezetni a bankok, befektetési cégek és a multik felett. Viszont most már nincs más lehetőség mint futni a pénzünk után. Most tényleg Európa gazdasági káoszához vezetne a megszűnése. És a dollár lenne az egész ügynek a nyertese. Nem véletlenül minősítenek le boldog-boldogtalant az amerikai minősítő cégek.
Senye Péter
2011. december 28. 16:11
Ha Németország és Franciaország leszáll a magas lóról, a többi meg tudomásul veszi, hogy egymásra vannak utalva, az Unió és az euró megmarad.
bmucsai
2011. december 28. 16:01
A spekulációs pénzekhez képest jelentéktelen méretű gazdaságok, ugyan miféle befolyással bírnak az eseményekre? Miért hiszi azt a szerző, hogy Merkel "Merközi" vagy az EU bármilyen módon is befolyásolni tudná az eseményeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!