Hiteles vagyok a szőke nő szerepében is

2011. május 26. 12:21

Elutaztam Szentpétervárra, Dosztojevszkij nyomában. Ő a kedvenc íróm, és izgalmas volt látni, hogy hol élt, hol játszódnak a regényei. Interjú.

2011. május 26. 12:21
Oroszlán Szonja
Origo

Nem érzed úgy, hogy nagyon beskatulyáztak a szőke nő szerepébe?

Dehogynem. Nagyon sokáig zavart is ez, de aztán rájöttem, hogy ez valahol jó, hisz azt jelenti, hogy hiteles vagyok a szőke nő szerepében. A gond csak ott van, hogy a néző azt hiszi, az életben is ilyen vagyok - innentől kezdve meg állandóan bizonygatnom kell, hogy ez nem így van. Szóval kétoldalú a dolog, de szeretném már elengedni ezt a problémakört, az élet úgyis hoz majd más szerepeket, már csak a korom miatt is. Ma már nem játszhatok húszéves fruskákat, de biztos jön majd helyette valami más skatulya.

Miféle? Drámai, könnyedebb?

Mindig azt gondoltam, hogy valami igazi, mély drámát lenne jó csinálni, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok az az alkat: nekem jobban áll a vígjáték, a könnyedebb műfaj. És az, hogy valami könnyed, még nem jelenti azt, hogy könnyű is - sőt sokkal nehezebb is lehet, mint egy drámai szerep, mert a vígjátékhoz ritmusérzék, humor és önirónia kell, és sok szakmai titok van, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint a drámánál. Attól könnyed, hogy könnyebb befogadni, játszani viszont egyáltalán nem könnyű. Szóval nekem inkább erre való az alkatom, lehet, hogy ha felajánlanának egy drámai és egy vígjátéki szerepet, most is az utóbbi mellett döntenék. Miért küzdjek Szent Johannával, ha jobban áll nekem egy Neil Simon-darab? Valószínűleg a színészi pálya első tíz éve erről is szól, hogy az ember kitalálja, mi illik hozzá. (...)

Te is írsz blogot, amely rendszeresen megjelenik a Kultúrpart oldalán. Ez hogy indult?

Elutaztam Szentpétervárra, Dosztojevszkij nyomában. Ő a kedvenc íróm, és izgalmas volt látni, hogy hol élt, hol játszódnak a regényei - ráadásul amúgy is annyira erőteljesen írja le ezeket a helyszíneket, hogy mindenképp meg akartam nézni. Számomra hátborzongató volt valóban ott lenni azokon a helyeken, amelyekről a kedvenc regényeimben olvastam korábban, és valahogy meg akartam ezt osztani. Nem gondoltam semmit az írásról, de valahogy kikívánkoztak az élmények, és úgy voltam vele, hogy legalább nekem megmarad, ha leírom. Aztán azt vettem észre, hogy tetszik az embereknek, amiket írok, sokaknak valószínűleg azért, mert ők maguk nem jutnak el ilyen helyekre. Szeretnék majd egy könyvet is az úti élményeimről, volt egy év, amikor rengeteget utaztam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szigno57
2011. május 27. 00:44
Émile Zola: A föld De előbbb nézz meg egy darab földet:) Ezt játszd el - de hitelesen! te bárisnya- na akkor elismerünk, addig egy Alföldi senkházi vagy. És mire jó a fájdalom, a vér, a könnyek, mindaz, amit elszenved az ember… Ki tudja? Lehet, hogy vérre, könnyre is szükség van, hogy haladjon a világ. A csillagok, a nap roppant rendszerében ugyan milyen súllyal eshetik latba a mi nyomorúságunk? Törődik is velünk az Úristen! Mindennapos félelmetes párharc árán van csak kenyerünk, és csak a föld marad halhatatlan, az anya, amelyből vétettünk, s melybe majd megtérünk… melyet úgy szeretnek, hogy gyilkolnak érte, mely előttünk rejtett céljaira szüntelenül újjáteremti az életet, gyalázatunkkal, nyomorúságunkkal együtt…” Ezekkel a mélységesen keserű szavakkal fejezi be Zola egyetlen parasztregényét, A föld-et, amelyben III. Napóleon korának parasztságáról – az emésztő földéhségről, a külföldi konkurencia halálos szorításáról, brutális „szerelmekről”, a nyomor és kapzsiság szörnyű tetteiről, a végletes és végzetes viaskodásra kényszerített parasztok nyomorult sorsáról – rajzol tragikus, nyers, vad képet.
Vizigót
2011. május 26. 22:34
"Szemrevaló Szonja rádiótelefonja, Jól marokra fogja, s az álláspontját mondja"
hurkagyurka
2011. május 26. 21:31
És ez ki a faszt érdekel Szonja.
soelmo
2011. május 26. 19:35
Nem tudom, ha benne ennyi rosszat talál a szubjektív ízlés, akkor ki lehet megfelelő. Talán politikai alapon lehet megítélni ezt is, mint annyi mást? Vagy savanyú a szőlő? Legközelebb azok mondjanak véleményt, akik anyukája, lánytestvére, barátnője vagy felesége valamivel szebb, jobb alkatú, jobb humorú!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!