Európa nagycsapatai is hasalnak el úgy, mint a Fradi tegnap – évtizednél nem gyakrabban

2022. október 20. 15:07

A bajnoki- és kupacímvédő Ferencváros kiesése a harmadosztályú Iváncsa ellen a szezon legnagyobb szenzációja. Ha felül nem is igen múlható, azért nem páratlan – íme az európai topfoci közelmúltjából pár hasonló eset.

2022. október 20. 15:07
null
Balázs Boldizsár

„Iváncsa területe 25,17 km2, Monacoé 1,93 km2. Nincs ebben semmi meglepő. Nagyobb város, erősebb csapat. Mások a lehetőségeik.” - járja útját internetszerte a tegnapi Ferencváros-kiesésre adott legfergetegesebb reakció.

Bár a poén ül, azt azért nem lehet mondani, hogy a magyar klubfoci legjobb európai csoportkörét már négy meccs alatt elérő, bajnoki- és kupacímvédő Ferencváros búcsúja a Magyar Kupától egy harmadosztályú ellenfél jóvoltából ne volna meglepő.

De nem is példa nélkül való.

Listába szedtünk pár hasonló esetet Európa nagycsapataitól. A kulcsmomentumok (mint például tegnap az iváncsai Varga Ádám kapusteljesítménye) változnak; ami állandó, az éppen az, amiért a focit embermilliárdok rajongják.

Real Madrid – CD Alcoyano (2020/21), Real Madrid – AD Alcorcón (2009/10)

Nagyjából tíz évente esik a csúfság a világ legnagyobb klubjával, hogy harmadik osztályú csapat búcsúztassa a spanyol Király-kupából. A közelebbi, két évvel ezelőtti kiesés a hasonlóbbik a Ferencvároséhoz, mivel szintén bajnoki címvédőként futottak ki a pályára, és szintén egy meccsen érte utol őket a baj.

Az Alcorcón elleni blama még ennél is komolyabb volt. Mindössze pár hónappal azután, hogy (ma már tudjuk) három Aranylabdást igazolt le a frissen újra elnökké válaszott Florentino Perez egy nyár leforgása alatt, egy oda-vissza vágós párharcot vesztettek el harmadosztályó Alcorcón ellen. A 4-0-ra elvesztett odavágót egy egész meccse volt megfordítania a Madridnak Kakával, Ronaldóval, Benzemával, de végül csak egy sovány 1-0-t tudtak összehozni a Bernabeu Stadionban.

Atlético Madrid – Cultural y Deportiva Leonesa (2019/20), Atlético Madrid – UE Cornellà (2020/21)

A kisebbik madridi csapat két egymást követő szezonban volt figyelmetlen harmadosztályú csapatok ellen a kupában. 2020-21-ben egy hazai duplázás esélyét bukták el, minthogy később a Spanyolországban is jóval fontosabb bajnoki címet meg tudták nyerni Diego Simeonéék.Az Atético sosem arról híres, hogy hátrányból nagyon tudna focizni, de hogy egy 5. percben kapott – egyébként hallatlan finom – gólra válaszolni a hátralévő csaknem teljes meccs nem elég egy harmadosztály alsóházába tartozó katalán kiscsapat ellen, arra elég nehéz magyarázatot találni. Azon túl, hogy ilyen a foci. Csak ez meg, ugye, nem magyarázat, hiába igaz.

Bayern München – FV Weinheim (1990/91),  Bayern München – TSV Vestenbergsgreuth (1994/95)

Két 1-0-s győzelem a harmadosztályú csapatoknak a szinte örökös bajnok Bayern ellen. A korábbi meccsen a Weinheim egy piros lappal és egy tizenegyessel nagy löketet kapott már az első félidőben, hogy aztán végig kitartsanak, és több mint negyven év után a Német Kupa első fordulójában lökjék ki a bajnoki címvédő Münchent. 

Négy évvel később az akkor már BEK-győztes edző, Giovanni Trapattoni bemutatkozómeccsén tréfálta meg Kahnékat az amatőr Vestenbergsgreuth. Matthäus egyenesen ezekkel a szavakkal jött le a pályáról: „együtt kell élnünk ezzel a megaláztatással.”

Bordeaux – Calais (1999/00)

A negyedosztályú Calais már túljutott két másodosztályú és egy elsőosztályú ellenfélen, mire a Francia Kupa elődöntőjében az aktuális bajnok Bordeaux-vel kellett szembenézniük. A szezon végén az EB-döntőt hosszabbításra mentő, előző szezonban gólkirály Sylvian Wiltord nem lépett pályára a Bordeaux-ben, így tulajdonképpen érthető, hogy telhetett el 90 perc gól nélkül. Az nehezebben, hogy a ráadás fél órája hogy hozhatott négy gólt is eztán. Az első Calais gólra még volt válasza a világbajnok Christophe Dugarry vezette bajnoknak, de a Calais két védelmi hibát is kihasznált 1-1 után, így ők jutottak döntőbe. Ahol végig már nem tudták vinni a menetelést – ami viszont így is talán a legvalószínűtlenebb kupa-sztori volt az elmúlt harminc évben Európában.

Nyitókép: Döbbenet és térdehullás Iváncsán. Fotó: Árvai Károly / Mediworks, NSO

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fideszkutya
2022. október 28. 19:36
:D Csak ki kell mosdatni a nemzet csapatát. Most valahogy nem látom a fideszes szolgák posztjait a Csodálatos Ferencvárosról
fraktoaster
2022. október 21. 16:27
Ott van Anglia ahol ráadásul 2 kupasorozat is van. Az FA Kupa és a Liga Kupa. Utóbbiban minden PL csapat kb. a "C" sorával áll ki. Az FA Kupában is inkább a "B" csapat szerepeltetése a megszokott a magasabb ligás csapatok részéről, az első fordulókban mindenképpen. Minden évben van 1-2 PL csapat, aki harmad, negyed, vagy akár egy ötöd (!!) osztályú csapat ellen esik ki az FA Kupából.
DrPepper
2022. október 21. 12:57
Korrekt cikk. Angliában az ilyen meccsek kapcsán írnak a "kupa varázsáról" de valójában arról van szó, hogy a kupákban rengeteg csapatnak - nemcsak sztárcsapatnak hanem pl. a feljutásért küzdő alsóbb osztályúaknak is - nyűg a kupa, és igyekeznek az első adandó alkalommal kiesni. Tavaly a Fradi helytállt, és megnyerte a kupát (is), az idén, pláne hogy az EL-ben jól megy, gyorsan kiszállt. Az FA kupának mostanában írták át a szabályait elsősorban a kupaundorban szenvedő nagycsapatok kívánságai szerint, ha jól emlékszem ezek eleve az utánpótlás csapatukkal indulnak valamelyik kupában.
Asztis
2022. október 21. 09:37
Migrik haza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!