A mesterséges intelligenciáról szól az idei Keresztény Sziget

2018. április 26. 10:34

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Ilyen kérdésekre keresik a választ május végén a Keresztény Sziget előadói, akik közt ott lesz Hirling Zsolt világbajnok evezős és Csermely Péter biokémikus is.

2018. április 26. 10:34

Negyedszerre rendezik meg idén a Keresztény Szigetet, amelyet 2018. május 26-án, szombaton tart a Margit-szigeten az ÉrtékMegőrző Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A rendezvényt a szervezők kellemes, szabadtéri, családi-közösségi együttlétnek szánják, ahol ugyanakkor komoly, gondolatébresztő beszélgetéseket is meghallgathatnak a résztvevők. Jelen lesz rajta a Keresztény Sziget létrejöttét támogató csaknem harminc vállalkozás, és bemutatkozik számtalan keresztény civil szervezet.

A 2018-as Keresztény Sziget témája az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában és a generációk közötti kapcsolatok. A szervezők úgy látják, hogy a keresztényeknek az egyházi iskolákon túl is van mondanivalójuk az ismeretszerzésről.  A mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amelyhez legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja – olvasható a Keresztény Sziget sajtóközleményében.

Mint írják: „Mi keresztény értékrend szerinti közös kincskeresésre hívjuk az érdeklődőket, hogy az információk tengerében megtaláljuk a drágagyöngyöket. Felkért szakértőink négy izgalmas témájú pódiumbeszélgetésre várják a Margit-szigeti napközis táborba kilátogatókat.”

A rendezvényen négy kerekasztal-beszélgetés lesz, ebből az első az együtt élő generációk megduplázódásának hatásairól fog szólni Hat generáció – jelenlétünk jövője címmel. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológusjelölt osztja meg a gondolatait.

Ép lélekkel, ép testben! címmel Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos; Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskola vívóprogramjának vezetője; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöke beszélget, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban címmel. A reáltárgyakat tanító Bártfay Katalin M. Zsuzsanna az előző rendszerben is működő Svetits katolikus iskola képviseletében lesz jelen. Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanáraként is megszólal. Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja lesznek még a közbeszédben rejlő témákon túlmutató, karcosnak szánt beszélgetés résztvevői.

Végül az utolsó beszélgetés lesz a Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában. Megszólal az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs; és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

A pódiumbeszélgetéseket Süveges Gergő moderálja. A gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várják. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz sportolási lehetőség, és mintegy harminc partnerszervezettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Keresztény Sziget védnökei: Erdő Péter bíboros, prímás; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2018. április 28. 08:01
És imádkozni fog-e Istenhez a mesterséges intelligencia? És vajon tetszeni fog-e ez az Úrnak?
szerafim
2018. április 26. 14:32
nem.
Csomorkany
2018. április 26. 11:16
A program szimpatikus, de nem erőltetném ezt az ellenkultúra-vonalat. Szóval hogy van a "Sziget", és ehhez képest mi csinálunk egy "Keresztény Sziget"-et.
sittes
2018. április 26. 11:06
Nem lehetne hosszabb a sziget, hogy a keresztény fiatalok esetleg ismerkedni is tudjanak??? És ne kelljen társkeresőkön totó-lottózniuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!