Megőrültek a franciák: egy vagyont elkérnek a szállásért

2024. január 11. 13:32

Franciaországnak az ötkarikás játékok idején 11,3 millió látogatóval kell elboldogulnia. Ennyi embernek kell szállás. Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy ez még a turizmusra ily mértékben összpontosító országban is igen nehezen fog menni. A lakásbérleti díjak szó szerint a csillagokig emelkedtek.

2024. január 11. 13:32
Pósa Tibor

Hogy mikre is számíthatunk? 

Éjszakánként kétezer euró (760 ezer forint) egy piciny párizsi lakásért, ráadásul nem is a legjobb környéken. Húszezer euró (7,6 millió forint) Marseille-ben egy Corniche-on lévő, a vitorlásversenyekre néző villáért, igaz, ezt az összeget több napra kérik el.  Ennyiért kínálják a nagy eseményre a kiadó ingatlanokat a franciák, akik közül jó páran az olimpián akarnak meggazdagodni. 

A július 26. és augusztus 11. között az ötkarikás eseményeknek otthont adó francia városokban az egekbe szöktek a bérleti díjak. Mivel 11,3 millió látogatót várnak a párizsi régióba és a vidéki városokba (Bordeaux, Nantes, Lyon, Nizza, Marseille, Saint-Étienne, Châteauroux és Villeneuve-d’Ascq), a szálláshelyek iránti kereslet már most óriási.  

A párizsi bérbeadás garantált főnyeremény 

A fővárosban lakók 2024 nyarára átlagosan a szokásos érték háromszorosáért kínálják a lakásaikat, ami egy kisebb vagyonnak számít. Ez jó példa a kereslet és kínálat törvényének a végletekig kiélezett alkalmazására. 

Lehet, hogy a játékok kezdetéig van vagy fél év, de a Párizsban megrendezendő események megnézéséhez szükséges turistabüdzsé világszerte kiverte a biztosítékot. Nemcsak a belépőjegyek ára borsos, az étkezés sem lesz két fillér, és sokakban most tudatosult, hogy a szállás sem lesz jutányos áron elérhető. 

Szárnyaló bérleti díjak Párizsban”, „Krőzusnak kell lenni ahhoz, hogy személyesen tekintsd meg az olimpiát”, „A kiadó lakások ára a fővárosban már az egekbe szökik” – ezekkel a címekkel megjelent cikkek kommentálják a drágulást. A világsajtóban egyre terjed az a megközelítés, hogy a párizsiak igazi szélhámosságnak” tekintik az olimpiát. Az az alapvető, hogy a szokásos bérleti díj háromszorosáért tervezik kiadni a lakásukat, de van olyan hirdetés is, hogy szemrebbenés nélkül tízszerdrágábban hirdetnek meg egy ingatlant.  

Minden ötödik Párizsban és környékén élő fontolgatja, hogy a 2024-es olimpiai játékok idejére először adja ki a szálláshelyét. Az Ifop közvélemény-kutató felmérése szerint közel húsz százalékuk, aki még soha nem adta ki az ingatlanát az Airbnb-n tervezi, hogy ezt megteszi a játékok ideje alatt.  

Olyan összegek keringenek az interneten, amibe az egyszeri polgár beleszédül. Ráadásul ez a szokásos francia nyári szabadságolások ideje, a párizsiak ilyenkor igyekeznek távol lenni a várost megszálló turistahadaktól, a káosztól és az elviselhetetlen közlekedési dugóktól. Persze ez az idei nyáron halmozottan fog jelentkezni. Jó lesz a lehető legmesszebbről követni a felfordulást, ráadásul annak a tudatában, hogy a kiadott lakás közben szép bevételt hoz. 

A kereslet és a kínálat diktátuma 

A Clarín argentin lap átnézte a hirdetéseket, és megállapította, hogy az olimpia időszakára szinte alig van szabad lakás vagy kiadó szoba a francia fővárosban. Párizsban és az Ile-de-France régióban az emberek inkább keresnek egy kertet, ahol felverhetik a sátrukat, ahol vadregényes körülmények között eltölthetik az olimpia napjait. Ez a kereslet és kínálat törvényének teljes diktátuma szögezte le a lap.  

A Clarín szerint Párizs XV. kerületében egy háromszobás lakást a tavalyi 165 euró helyett az olimpián 690-ért kínálnak éjszakánként, takarítási költségek nélkül. A fővárosi ingatlanoknál ez az ár a jellemző. 

Ezzel a bérleti díjjal, ha a lakást az olimpiai játékok teljes huszonhárom napjára kiadják, a tulajdonos közel 16 ezer eurót (mintegy hatmillió forintot) tehet zsebre.   

Komolyan felmerül, hogy ha valaki nem hajlandó ekkora vagyont kifizetni, még mindig ott van a kempingezés lehetősége, amire a Párizst övező vidékeken van lehetőség. A HomeCamper nevű szakosodott platform szerint ezért két hétre körülbelül háromezer eurót (1,14 millió forintot) kell költeni. 

A fővároson kívül is sok foglalást látunk. Ezek olyan városok, amelyek közel vannak Párizshoz, jó metróvonalakkal ellátottak, közel vannak a játékok helyszíneihez és megfizethetőbbek is. Az összes belső elővárosi város profitálni fog belőle.  

Milyen nációjú utazók érkeznek nagy számban? 

A világ minden tájáról jönnek a sporteseményre. Elsősorban franciák, őket követik az angolok, a németek, az amerikaiak és a hollandok. A keresések több mint 40 százaléka 3 vagy több utasból álló csoportokra vonatkozik, 30 százalékát párok indítják, míg a családi körben utazni vágyók a megtekintett hirdetések több mint 20 százalékát teszik ki.   

 

Kiadási kisokos 

Egyes francia önkormányzatok megkövetelik, hogy fő lakóhely rövid távú tartózkodásra történő bérbeadását be kell jelenteni a helyi polgármesteri hivatalban. Párizsban is ez a helyzet, itt a kiadó kap egy regisztrációs számot, amelyet fel kell tüntetnie a bérbeadási hirdetésen. Ennek elmulasztása ötezer eurós bírságot vonhat maga után. További korlátozás, hogy az ingatlan nem adható ki évi 120 éjszakánál többre, bár ez az olimpiai játékok alatt nem jelenthet problémát. Az árak viszont szabadok. A kiadó hivatkozhat például a közelben lévő szállodák szobáinak költségeire. 

Az adminisztratív formaságok mellett vannak a gyakorlati feladatokis. A lakást ki kell takarítani. Meg kell tisztítani a padlót, a konyhaszekrényeket és a konyhai eszközöket, a mosdók tömítéseit, a vízkő minden nyomát el kell tüntetni és a matracokat sem árt tisztán átadni.  

Azért költségek is vannak 

Át kell nézni az elektromos aljzatokat, a világítótesteket, a biztonsági berendezéseket, a gázvezetékeket és a gyújtórendszereket (gáztűzhely, főzőlap, sütő). A kiadó biztonsági kötelezettséget vállal a bérlőkkel szemben. Ellenőrizni kell azt is, hogy minden megfelelően működik-e, nincs-e szivárgás vagy meghibásodás például a WC-öblítéssel, a csapokkal, a légkondicionáló berendezéssel. 

Ami a csótányokat vagy a poloskákat illeti, meg kell szabadulni tőlük. (Tavaly volt egy egész országra kiterjedő ágyipoloska-járvány.) A matracokat és a párnákat ágyipoloskák elleni huzattal is felszerelhetik. A bérlők távozása után fertőtleníteni kell mindent a patikákban kapható speciális termékekkel. 

De ha a kiadó különösen elfoglalt, vagy esetleg kényelmes, akkor megfelelő díjazásért ezeket a feladatokat átveszik tőle a különböző szolgáltatások, amelyek a hirdetmények feladásától a vendégek fogadásán át egészen az utókezelésig mindent elvégeznek.

 Ennek az ára körülbelül a bevétel harminc százaléka.  

Ha különböző bejáratott platformokon hirdet, akkor számolni kell azzal, hogy a fizetendő bérleti díjból 12-17 százalékot levonnak. De ez megvédi a hamis személyazonosságtól és a lopott csekkekkel való fizetéstől, továbbá biztosítja a kauciót. Ellenőrizni kell azt is, hogy a lakásbiztosítás milyen fedezetet nyújt az ideiglenes bérbeadásra. A bérleti platformok elvileg fedezetet nyújtanak a bérlők által az ingó és ingatlan vagyontárgyakban okozott károkra, és fedezik a bérbeadó felelősségét is.  

Ha valaki ilyen cégekre bízza az ingatlana kiadását, akkor akár a bevétel közel feléről le is mondhat, viszont nem kell törődnie csip-csup ügyekkel, utánajárásokkal, ráadásul nagyobb biztonságban érezheti magát. Ha a napi kétezer eurós álomdíjat nézzük, még akár juthat is rá.  

 

Címlapfotó: Shutterstock 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. január 12. 04:49
Ellenszenves nyerészkedés... Az olimpia tévén is követhető.
anegy_
2024. január 11. 20:32
Ha fizetnének sem utaznék a retkes nyugatra.
Uztu
2024. január 11. 18:51
Emberek, lehet csak a pénzt nézni (nekem is jó volna ebben az inflációs időben), de ne felejtsétek el. Ezt a bevételt az egyén nyeri. A kiadásokat viszont mindneki megfizeti. Namost idehaza jól kár volna pár pesthez közeli háztartás l, de mindneki más (ország 80+%-a) ráfizetett volna. Közlekedési káosz, elköltött adó. Berettyóújfalui "suttyo" semmit nem érzett volna belőle csak hogy az adója elment valamite ami neki nem hoz hasznot. Nem játszhatjuk azt hogy a kiadás a miénk a bevétel az enyém.
pragmatika
2024. január 11. 18:15
A sógorom lánya, meg a férje voltak kint párizsban, azt mondták, soha többet. Utaztak a metrón is, azt mondták, kb. mintha Botswanaban lettek volna :) Az árak meg persze az egekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!