Nagy kihívásokkal néznek szembe a női vezetők

2023. május 28. 09:30

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi részében az üzleti és pénzügyi szférában dolgozó nők egyenlő esélyeinek megteremtéséről és a mentorálás fontosságáról beszélgetett Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető.  A műsor vendége Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója és az AmCham Hungary első alelnöke volt, aki maga is sikeres női vezető és a Menedzserszövetség mentora.

2023. május 28. 09:30
null

Közösen igyekszik felhívni a figyelmet a női reprezentációra a Peak és a Menedzserszövetség. A Peak a Women in Finance programjával több nő számára igyekszik vonzóvá tenni a pénzügyi és fintech iparágakat és példaképekkel, mentorprogramokkal és tudásmegosztással segíteni vezetővé válásukat. A Menedzserszövetség pedig a „Legyen Divat a Női Vezető!” kampányával állít olyan példaképeket, akik pozitív, követendő utat mutatnak a fiatalabb generáció számára. A két program együttműködésének keretein belül csatlakozott vendégként a Zöld pénzügyi percek műsorához Pesti Tímea, a LeasePlan Hungary vezérigazgatója, aki a Menedzserszövetség kampányában a Women in Mentorship fókusztéma képviselője.

Karrier vagy anyaság – válaszút előtt a nők

A mentorálás fontossága abban rejlik, hogy a sikeres példák segítenek a nőknek hinni saját képességeikben és álmaikban. A műsorból kiderül, hogy a magyar nők ambíciózusak, de gyakran szembesülnek nehéz kérdésekkel, mint például a családalapítás idejének megválasztása vagy a karrierjük folytatása. A társadalmi sztereotípiák, mint például a dolgozó nő és a jó anya ellentéte szintén nehezíti a nők helyzetét a munkaerőpiacon.

Pesti Tímea rávilágít arra is, hogy a nagyvállalati szektorban a siker definíciója gyakran maszkulin értékrendre épül és profitorientált. Ez a perspektíva

gyakran figyelmen kívül hagyja az olyan eredményeket, mint például egy sikeres vállalati kultúra transzformáció, amiben a női kollégák jellemzően sikeresebbek.

Az egyenlő esélyek kérdése ma már a cégek napirendjén szerepel, de a cselekvésig és a valós változásig még kevesen jutottak el. Pesti Tímea szerint fontos lenne, hogy a cégek ne csak mentorálják, hanem szponzorálják is a nőket, valódi lehetőséget biztosítva számukra.

A mentorálás és támogatás együtt segíthetné a nőknek abban, hogy megtalálják saját erejüket és lehetőségeiket a pénzügyi és fintech ágazatokban is. Fontosak azok a kezdeményezések, amelyek elősegítik a nők számára a vonzóbb munkakörnyezetet, ahol a vezetői pozíciók elérhetőek és a női értékek is megbecsültek.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2023. június 01. 11:03
Karrier, vagy anyaság? Ez egy rossz kérdés feltevés! Ismerek nem egy sikeres női vezetőt ( nagy vállalati, banki ! ), akinek van 2-3 gyereke!
lendvaiildiko
2023. május 28. 18:29
A világ teljesen felfordult, a fókuszban a virtuális nemiség. Női kvóta nem csak a pártok élén, a zunió vezetésében, női köztársasági elnök, de a vállalatok vezetőinek is nőket kell választani. Nem érdekes az, hogy van-e tehetsége, képessége a feladathoz, csak nő legyen. Ha a megindult trendeket nézzük, lassan készülni kell a transz-nő, transz-férfi és még 90 más gender-kvótára. S hová vezetett az út? A folyamatosan nadrágkösztűmöt - egy számmal kisebb blézerrel - viselő, betonmosolyú üresfejű nőkre, szigorúan rövidre vágott hajjal, kopogó magassarkú cipőkkel. Ennyi és semmi több. Nadrágos nő tette tönkre németországot, a mi urzulánk előbb a bundeswehrt, most a uniót teszi tönkre. Ott volt AKK, vagy a kivételesen tehetségtelen - a sorból kilógó (őt még nem láttam nadrágban, s ráadásul csinos is) - Anneliese Berbock. A magyar szépségek valahogy kerülik a nadrágot és a kisebb méretű blézert. De mit hozott a politikának Vadai, kabul rózsája, a távfultó Gurmai elvtinő és sorolhatnám a többi kvótanőt. Bár Kunhalmi is csinos legalább, de Bangó elvtinővel és a kocsisokat überelő Pankotai kisassonnyal együtt még a hejesírás (helyesírás) is gondot okoz e hölgyeknek. Meggyőződésem, akár férfi, akár nő, ha a képessége megvan, legyen vezető és ennyi. Unom a pelenkát mosó, időnként szülő férfiakat reklámozó, férfivé vált nőket reklámozó irományokat.
Akitlosz
2023. május 28. 17:50
"Pesti Tímea rávilágít arra is, hogy a nagyvállalati szektorban a siker definíciója gyakran maszkulin értékrendre épül és profitorientált. Ez a perspektíva gyakran figyelmen kívül hagyja az olyan eredményeket, mint például egy sikeres vállalati kultúra transzformáció, amiben a női kollégák jellemzően sikeresebbek." Mert a profit csökkentése hülyeségek miatt nem eredmény és a cég haszonját, ha nem a létét veszélyeztetheti. Cégeknél mindenki pénzért dolgozik. Pénzt akar, hogy meg tudjon élni. Nem azt, hogy megbuzeránsosítsák, nem azt, hogy pakisztáni barátokra tehessen szert. De azt sem, hogy babzsákokon ugrálhasson.
74bro
2023. május 28. 13:26
Karrier vagy anyaság. NINCS ilyen választás. Aki lemond az anyaságról, annak nem garantált a karrier. Miféle hülyeség ez? Hol vannak a beszámolók a magányos, negyvenes nőkről, akik havi fizetésük kilencven százalékát az alapvető kiadásokra költik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!