Tarolnak a drónok már az indiai kis farmok mezőgazdaságaiban is

2023. január 30. 15:59

Bár a hobbi-drónokról elsősorban a gyerekek által kedvelt apró, repülő kis tárgy juthat eszünkbe, mára már rengeteg igazán hasznos felhasználási módja van e szerkezetek kissé nagyobb testvéreinek. Nem csupán fegyverekkel lehet felruházni ezeket a félprofi, négy légcsavaros apró gépeket, de manapság már a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszanak. Az indiai kis farmoknak is „megváltást” jelenthetnek. 

2023. január 30. 15:59
null

Amikor először találkoztunk a hobbi-drónokkal a boltok polcain, talán nem is gondoltuk, mennyi lehetőség rejlik ezekben a kis ügyes szerkezetekben. Az ilyen kis drónok (természetesen nem a harcászati nagy testvéreikre gondolunk) ma már világszerte elterjedtek, többek között az ukrán ad-hoc harcászatban is, és persze a térképészetben, a filmezésben, a marketingben, a mezőgazdaságban vagy a katasztrófák utáni helyszínelésben, túlélők keresésében. Csupán az emberek képzelete szab határt a felhasználási módjaiknak. 

Indiában is hatalmas segítséget jelentenek a drónok. A CBNC írásából kiderül, hogy az indiai mezőgazdászoknak hatalmas segítséget nyújtanak a modern eszközök

Ahogyan a videóban is elhangzik, a munkaerőhiány terelgette őket a modern eszközök felé.

 – állítja egy indiai mezőgazdász.

Ám nem bánják, hiszen a tapasztalatok alapján a drónok költséghatékonyabbak és sokkalta gyorsabbak bizonyos feladatokban mint az emberi munkaerő. 

Így például a permetszerek, a növényvédők kijuttatásában: a fenti videóban megszólaló szakember ismerteti, hogy a drónok ugyanakkora területre számítva „akár 70 százalékkal kevesebb rovarirtót és 80 százalékkal kevesebb vizet használnak” ugyanakkora területen.

A magyar drónok is szorosan tartják a lépést

Tavaly Április 5. és 9. között rendezték meg Mostarban a 23. Nemzetközi Gazdasági Vásárt, amelyen Magyarország partnerországként vett részt.. A vásáron beszélgettünk az egyik kiállító, a Mouldtech Systems képviselőjével is. A vállalat egy olyan permetező drónnal jelent meg a vásáron, amelynek használatával akár a vegyszerek fele is megspórolható – írta korábban a Makronóm.

Pete Balázs, a MouldTech Systems üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a titkot nem a drón rejti, hanem a permetező: a korábbi, kevésbé hatékony hidraulikus permetezőt egy mechanikus szórórendszer váltotta fel. A két évvel ezelőtt szabadalmaztatott szórófej alacsony nyomáson, szabályozottan, az eszköz tárcsáinak, illetve az oldalfalak mikrobarázdáinak segítségével mechanikusan képezi a cseppeket.

Tavaly Április 5. és 9. között rendezték meg Mostarban a 23. Nemzetközi Gazdasági Vásárt, amelyen Magyarország partnerországként vett részt.. A vásáron beszélgettünk az egyik kiállító, a Mouldtech Systems képviselőjével is. A vállalat egy olyan permetező drónnal jelent meg a vásáron, amelynek – írta korábban a Makronóm. Pete Balázs, a MouldTech Systems üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a titkot nem a drón rejti, hanem a permetező: a korábbi, kevésbé hatékony hidraulikus permetezőt egy mechanikus szórórendszer váltotta fel. A két évvel ezelőtt szabadalmaztatott szórófej alacsony nyomáson, szabályozottan, az eszköz tárcsáinak, illetve az oldalfalak mikrobarázdáinak segítségével mechanikusan képezi a cseppeket.

Mire képes egy mezőgazdasági munkára kifejlesztett drón? 

A drónokat immár Indiában is széles körben alkalmazzák a mezőgazdaságban, többek között műtrágyázásra és a mezőgazdasági parcellák feltérképezésére, továbbá permetezésre és a beteg növények korai felismerésére. A mezőgazdasági alkalmazáshoz kifejlesztett megoldás, amely nagy felbontású kamerát használ, még hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a munkát. A betegségek felismerésére pedig a képkockákat villámgyorsan kielemző mesterséges intelligenciát használnak.

A drón méretétől és konfigurációjától függően

egy mezőgazdasági drón 1 és 10 millió rúpia (4,5-45 millió forint) közötti összegbe kerülhet, ez pedig az állam által nyújtott támogatás ellenére is nagyon drága.

Ez azonban nem szab gátat a széles körű használatnak, mert sokan inkább úgy döntenek, hogy vásárlás helyett kölcsönöznek.

Saját drónokat terveznének, nem kell a kínai

Tavaly februárban India betiltotta a drónok behozatalát, kivéve azokat, amelyekre a hadseregnek vagy kutatás-fejlesztés céljából van szüksége. A kormány olyan hazai iparágat akar kialakítani, amely képes a drónok tervezésére és összeszerelésére, valamint a gyártásukhoz szükséges alkatrészek előállítására.

„A drónok sokoldalúságuk és egyszerű használatuk miatt jelentős munkahelyteremtők, és elősegítik a gazdasági növekedést, különösen India távoli területein” – mondta Amber Dubey, a Polgári Repülési Minisztérium korábbi államtitkára.

 – állítja Dubey.

Azonban azt is hozzátette, hogy még hosszú évekbe telhet, mire elérik a fenti célt. Szerinte az iparágnak egy erős szabályozó hatóságra van szüksége, amely felügyelheti a biztonságot és segíthet a hobbi-drónok légiforgalmi irányítási rendszerének kialakításában is.

Jelenleg még sok alkatrészt, köztük az akkumulátorokat, motorokat és repülésvezérlőket más országokból, főként Kínából, Tajvanról importálják. A kormány azonban bízik abban, hogy egy ösztönzőrendszer segít majd fellendíteni a hazai cégeket.

„Az alkatrészipar kiépítése akár 2-3 évet is igénybe vehet, mivel hagyományosan alacsony árréssel és nagy mennyiségben dolgozik” – zárta le Dubey.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2023. január 31. 00:46
Ez igazán jó hír, így talán nem halnak éhen. Kotont szállító drónt még nem használnak? Ha sikerülne a fejlesztés, Nigériába is kellene szállítani...
szemlelo
2023. január 30. 18:47
Miért gondolod, hogy nálunk nem terjed? Nem kell lenézni a magyar parasztot. A magyar mezőgazdasági vállalkozók használnak drónokat. Van, aki a sajátját, van, aki drónos cégeket bíz meg.
FreeEurope
2023. január 30. 18:34
Itthon is jobban terjedhetne, ha az EU nem akarná megfojtani a saját gazdaságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!