Szemétből kincs: kenyai újrahasznosítási innováció

2022. augusztus 27. 08:58

Élelmiszerosztással veszik fel a harcot egy kenyai városban a szemét ellen.

2022. augusztus 27. 08:58
null

Egy kenyai hulladék-újrahasznosítási kezdeményezés végérvényesen megváltoztatta Dandora környékét, Nairobi egyik települését, amely a nagy, szabályozatlan hulladéklerakókról ismert. Több kioszkot állítottak fel, ahol a lakosok újrahasznosítható szemetet cserélhetnek élelmiszerre , így a projekt nagyon sikeresnek bizonyult és segített megtisztítani Dandora utcáit.

Szemétért pontot, pontért ételt

A Taka Bank nevű kioszknál jövedelmező üzletté tették az újrahasznosítást a lakosság számára is, hiszen az emberek élelmiszerre cserélhetik a szemetüket. Minden egyes szemétlerakásért pontot kapnak, amit aztán értékes élelmiszerre válthatnak be. Marvine Okal, a kioszk üzemeltetője elmondta, hogy a Taka Bank miatt egyre kevesebb szemetet lehet látni a város utcáin, hiszen az emberek az eldobott hulladékot is elviszik a beváltóhelyre. A gyűjtött pontokért cserébe az emberek kukorica- vagy búzalisztet vihetnek haza.

Esau Katunge, egy dandorai lakos szerint a Taka Bank megváltoztatja az emberek életét. A helyi lakos elmondta, hogy sokszor nincs pénze élelmiszerre, de ezen a nehézségen sokat enyhített az újrahasznosító pont.

Ho Si Minh-városban 2022 augusztusától 2023 márciusáig kísérleti jelleggel kartondoboz-újrahasznosítási programot indítanak, amelynek célja 3000 tonna használt italos kartondoboz összegyűjtése és teljes körű újrahasznosítása, például kartonpapírrá és környezetbarát tetőfedő anyagokká.

Eliseo Barcas, a Tetra Pak Vietnam ügyvezető igazgatója szerint ez a kísérleti program abban különbözik a korábbi projektektől, hogy a PRO Vietnammal való partnerségben és a Circular Action digitális megoldásaival irányítják a kartondobozok begyűjtését. 
Pham Phu Ngoc Trai, a PRO Vietnam elnöke szerint a program segíti az informális hulladékgyűjtők jövedelmének javítását és a körkörös gazdaság kialakulásának felgyorsítását az országban.

A program növeli a hulladékgyűjtők tudatosságát, és bevonja őket a kartondobozok gyűjtésébe. Nemcsak a használt kartondobozok újrahasznosítóknak történő eladásából fognak profitálni, hanem az általuk begyűjtött kartondobozok mennyisége alapján pénzügyi támogatást is kapnak a programból.

Hulladékmentes élet

Európában elsősorban arra törekednek az emberek és a kisvállalkozások, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek. Ezt azonban nehéz kivitelezni, ha a nagy szupermarketekben mindent csomagolva lehet megvásárolni is. A Makronómnak korábban nyilatkozó Mravik-Galán Laura, a Boldog Föld csomagolásmentes bolt megálmodója szerint csak akkor tudunk tenni a környezetünkért, ha a szemetet nem is engedjük be a házunkba. A körforgásos gazdaság fellendítésére Magyarország Európán belül az elsők között tiltotta be az egyszer használatos műanyagokat 2021-ben. Franciaország betiltotta a legtöbb gyümölcs és zöldség műanyag csomagolását a szupermarketekben, és 2040-re teljesen ki fogja zárni az egyszer használatos műanyagokat.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. augusztus 28. 21:54
De rendben, nem lehet mindig kételkedően hozzáállni!
brekker
2022. augusztus 28. 21:48
Szívesen látnék erről egy megtérülési tanulmányt. Nálunk se megy igazán, teliszemetelik minden mással.
Nehidd El
2022. augusztus 27. 11:37
Náluk nagy hagyománya van az újrahasznosításnak, főleg az emberi testekének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!