Tíz évet töltenek el az irodai dolgozók haszontalan emailekkel

2019. november 14. 22:01

Az MIT kutatása szerint egy átlagos irodai dolgozó a 45 éves munkaviszonya alatt összesen 7 évet tölt el haszontalan meetingeken, amely életének 16 százalékát teszi ki.

2019. november 14. 22:01
null
Bakajannisz Péter

Az ügyvezetők ugyanezen kutatás szerint 23 órát töltenek üléseken egy héten, amely majdnem a teljes munkahét felét teszi ki.

A Forbes információi szerint egy átlagos irodai dolgozó – főleg 5 főnél nagyobb cégek esetében – átlagosan 2,5 órát tölt emailek olvasásával, illetve megválaszolásával egy nap. Ebből 1,8 órán át olyan emailekkel foglalkozik, amelyek irrelevánsak a munkájával kapcsolatban. Ez

Az Inc.com oldalon Geoffrey James ad néhány alternatívát, amellyel időt lehet spórolni az irodai munkahelyeken, mutatjuk is a legfontosabbakat.

Nem kell több PowerPoint

A prezentáció szerinte nem hatékony módszere a kommunikációnak, a Harvard kutatásai ugyanis azt mutatják, hogy ha a beszéd közben szavakat vetítünk ki, akkor csökken a megértés és a figyelem a közönség részéről.

Nem kell 30 percnél hosszabb meeting

Minél tovább tart egy találkozó, annál valószínűbb, hogy időpocsékolás. A találkozókat nem szabad előadásokká változtatni, és nem szabad lehetőséget nyújtani az általános beszélgetésre sem. Minden üléshez kell egy napirend és

maga az ülés se tartson tovább fél óránál a szakértő szerint.

Ha nincs hozzáadott érték, inkább távozzunk

Elon Musk ragyogó szabálya: „Ha nincs hozzáadott érték, azonnal távozz.” Ez lehet udvariatlan és sokan megsértődhetnek, de azért hét év az ember életéből valószínűleg mégis megér ennyit.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2019. december 03. 12:57
Haszontalan e-mail az, amelyik - ismerete nem szükséges a munkavégzéshez, illetve - Nem kapcsolódik munkaköröd kötelezettségeihez, az abból fakadó jog gyakorlásához. Elsőre példa amely egy másik szervezeti egység munkájával kapcsolatos, amellyel nem állsz munkakapcsolatban. (pl. te dolgozol a számlázáson, és a termékfejlesztés ügyes-bajos dolgait is megkapod, ami nem befolyásolja a számlázást) Másodikra olyan képzésről szóló mail, amelyre nem jelentkezhetsz.
Akitlosz
2019. december 03. 12:49
Na és ki dönti el, hogy mi a haszontalan és mi nem az? Az e-mailnek több előnye is van. 1. Nincsen időhöz kötve. Olvassa, amikor ráér és válaszol, amikor ráér. 2. Írásban van, nyoma marad, bizonyíték, visszakereshető, nehezebben felejtődik el, mint a szóban megbeszéltek. A megbeszéléseket sokan tartják unalmas időpocsékolásnak. De a köre-mailek mellett az egyik legjobb módja az információáramlásnak, a feladatok kiosztásának és számonkérésének. Különben a dolgozók nem találkoznak egymással, nem beszélnek egymással, nem jutnak el az információk minden dolgozóhoz, akikhez hasznos lenne. Kedvenceim az ilyen felvezetések, beszédek az így kezdődő e-mailek "Bizonyára már értesültetek róla, hogy ..." Hát most, hogy mondod, már igen. És ezek az első hivatalos hírek. Mégis honnan kellene értesülni a dolgokról a cégnél? A kávéautomata melletti pletykálkodásból? Az lenne az információáramlás optimális menete egy vállalatnál? Szóval az ilyen megbeszélések e-mailek egy része lehet, hogy haszontalan, de a hiányuk még több kárt okoz és a hatékonyság rovására megy, csak ez kevésbé tűnik fel, nem olyan látványos, hogy nem jutott el az információ valakihez, akinek szintén hasznos lett volna róla tudnia a cég érdekében. Melyik is kerül többe a cégnek? Ha a dolgozók a feltétlenül szükségesnél több információhoz jutnak, amelyek egy része így haszontalan és némi időt köt le? Vagy ha kicsi az információáramlás és arról sem értesülnek a dolgozók, amiről pedig hasznos lenne tudniuk a munkájukhoz? Úgyhogy simán megéri a heti egy amúgy nem is "haszontalan" meeting.
Palepoli
2019. november 22. 18:00
"ha a beszéd közben szavakat vetítünk ki, akkor csökken a megértés és a figyelem a közönség részéről" Megnéztem. Igen, gondoltam, hogy ez lesz. A nagy tudományos bizonyíték olyan típusú, mint amikor 5 laboratóriumi patkány viselkedéséből mondják meg, hogyan viselkednek az emberek.
Palepoli
2019. november 22. 17:53
"ha a beszéd közben szavakat vetítünk ki, akkor csökken a megértés és a figyelem a közönség részéről" Baromság. Az persze nem mindegy, mit vetít ki a beszélő. "Minél tovább tart egy találkozó, annál valószínűbb, hogy időpocsékolás." Közhely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!