Nyeljük a port egészségtelenségünkre

2024. január 24. 22:19

A levegő porszennyezettsége szempontjából a novembertől márciusig tartó időszak a legrosszabb.

2024. január 24. 22:19
Aerial view of thermal station's tube visible above the clouds
Gózon Ákos

Főként a városokban élők vannak kitéve a por miatt romló levegőminőségből származó veszélyeknek, a szabadban éppúgy, mint a lakásban, a munkahelyen és a közösségi terekben. Nemzetközi időfelhasználási kutatások azt mutatják, hogy az év során az emberek átlagban az idejük 85-90 százalékát beltérben töltik. Ahogy közeledik a tél, egyre többet vagyunk otthon. A hidegebb idő miatt jobban lezárjuk a légterünket, csukva tartjuk az ablakokat, és gyakran gázzal, fával fűtünk, gyertyákat, illatosítókat, füstölőket gyújtunk.

Egy friss nemzetközi felmérés szerint ezért világszerte a téli hónapok a leginkább szennyezett időszakok a lakásokban. A Dyson cég szakemberei az utóbbi két évben több mint 2,5 millió – köztük Magyarországról mintegy kétezer – okoslégtisztító által a felhasználók otthonában anonim módon gyűjtött beltéri levegőminőségi adatot vizsgáltak meg. Bár ezek kizárólag a speciális légtisztítóval felszerelt otthonokról adnak képet, ezért nem tekinthetők reprezentatívnak, a befolyt információ mennyisége a tízmilliárd adatpontot is eléri, így hasznos áttekintést nyújt az egyes városok és országok beltéri levegőminőségéről.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!