Parkolás Demszky-karóval

2015. december 06. 09:33

Az Ecopa rendszere a Dolgok Internetével, vagyis okos oszlopokkal tudja a városi parkolást megkönnyíteni. Mindenki jól jár vele, csak a kialakítása kerül még sok pénzbe.

2015. december 06. 09:33
Yukari Mitsuhashi

A parkolás valószínűleg az emberiség olyan problémája volt, van és lesz, amit időlegesen valahogy meg lehet könnyíteni, de teljesen megoldani soha nem lehet. Próbálkozások már vannak arra, hogyan lehet ezt „emberi módon” megoldani, születtek parkolásra közösségi és más okos mobilos megoldások, mint az Akippa Japánban, vagy a JustPark és a Park Circa a világ más részein, de messze vannak még a tökéletességtől, mindig van aki nem tud hova  parkolni a méregdrága Tesla-jával. Mint ahogy több mobil van már a világon, mint ember, így nem meglepő a sok gépjármű sem fér el mindig minden helyen.

A legújabb verzió a novemberben debütált Ecopa a Dolgok Internetét (IoT) használja fel a probléma megoldására. Okos szenzorokkal dolgozik, már induláskor tudunk foglalni előre parkolóhelyet a célállomáson. A mobil applikációval pedig leolvashatjuk ténylegesen mennyit időztünk a helyen, mennyibe kerül ez és fizethetünk is rögvest. Mindezt úgy teszi, hogy nincs semmiféle autó záró vagy blokkoló megoldás, mint a hagyományos megoldásokban (a rendszer Japánban indult itt a kerékbilinccsel próbálják a nem fizető parkolókat ösztönözni), hanem egy „Demszky-karó”-ba rejtették az okos technológiát és a szenzorokat. Vagyis minden egyes parkolóhelynél van egy oszlop, ez olvassa le a rendszámot, ezzel kommunikál a sofőr és valós időben tud mindent intézni rajta keresztül a parkolást menedzselő céggel. Érdemes az Ecopa rendszert beüzemelni, mert a rendelkezésre álló helyeket sokkal jobban ki lehet használni így, és 40%-al egyszerűbb egy rendezvényt is megszervezni egy ilyen dolgok internetén alapuló megoldással. Nincs tömeges parkolási mizéria, az Ecopa csendben a háttérben okosan működik. A felhasználóknak is jó megoldás, mert előre tervezhetnek és egyszeri befektetés a mobil applikáció és a kezdő díj, ezzel lehet örök oszlopunk meghatározott időre. A terület tulajdonosa viszont azonnal fix bevételhez jut, már 7 Demszky-karó  kiadása is elég szépen hoz a konyhára. Persze mire ez ideér majd hazánkba, addig már a repülő autó lesz a divat tudjuk. Mi mindig minden okos dologról valahogy lemaradunk itt a magyar ugaron. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krksziget99
2015. december 07. 07:49
Egyszerű, minden oszlop árából 10 % és megvan a Horvát tengerparti nyaraló ára!
Matróz Kommandó
2015. december 07. 07:49
Ez egy faszsag, radasul a cikk irojanak kissebsegi komplexusa van!
Zsolt75
2015. december 07. 06:49
"már induláskor tudunk foglalni előre parkolóhelyet" Más meg ott fog keringeni, mert te "lefoglaltad". Ugyan már.
Berecskereki
2015. december 06. 23:22
"már 7 Demszky-karó kiadása is elég szépen hoz a konyhára" főleg ha kitörik és folyton cserélgetni kell. [origo]2007.12.05. 6:46 Novemberben kimerült az a keret, amellyel a járdára parkolást akadályozó oszlopokat cserélik Egy Dózsa György úti ház lakói levelet írtak, többek között a a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának, amelyben jelezték, hogy a környékükön kidőlt több járdán lévő oszlop. A Népszabadság szerint a köznyelvben egyszerűen csak Demszky-karóknak nevezett oszlopokat azért helyezték ki, hogy megakadályozzák az autók járdára parkolását. "Segítséget szeretnénk kapni Önöktől, mivel a Dózsa György út-Dembinszky utca sarkán már szinte az összes parkolásgátló oszlopot kitörték az autók. Legutoljára azt is, amelyre egy szemetesedény volt felszerelve. Bevittük az oszlopot a házunkba, ott őrzünk még másik kettőt is" - áll a Népszabadság által idézett levélben. A lakók kiábrándító választ kaptak. "A Dózsa György út és a Dembinszky u. kereszteződésnél kitört hat oszlop pótlását megoldani nem tudjuk" - fogalmazott a közlekedési ügyosztály. Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20071205-elfogyott-a-penz-a-demszkykarokra.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!