Okos balettcipő profi táncosoknak

2015. december 27. 10:02

Az okos eszközök ma már az élet minden területén megjelentek, a balettcipőkbe is beköltöztek egy spanyol találmány, az E-Traces révén.

2015. december 27. 10:02
Lara Lopes

A balett-táncosok élete nem könnyű, fáradságos munkával sajátítják el testük folyamatos sanyargatásával és képzésével a megfelelő mozdulatokat. A tökéletes koreográfiához a testüket kell finomra hangolni, az egyes mozdulatok megfelelő elsajátítása éveket is igénybe vehet, hogy egy-egy előadáson a tökéletest nyújthassák a közönségnek. A balett oktatása és tanulása így nagy áldozatokkal jár. Lesia Trubat spanyol dizájner éppen ezért tervezett okos balettcipőket, hogy a táncosok előadását finomítsa és a felkészülést segítse a tökéletes színpadi mozgás elérése céljából.

Az E-Traces cipő szenzorokat tartalmaz, ezek rögzítik a táncos mozdulatait. Lesia az Arduino minikomputer Lillypad változatát használja ehhez a feladathoz, ami az adatokat egy okostelefonra küldi. Az E-Traces alkalmazás egy vizuális animációt készít a táncosok mozgásából. Így minden táncosról rögzítenek egy ilyen animációt, ez egyedi és az adott mű eltáncolását rögzíti. Így ha egy profi táncos mozgását megkapja egy kezdő, akkor a két E-Traces animáció-minta összehasonlítható, és begyakorolható ugyanaz a mozgás és koreográfia is. Ugyan teljesen nem lesz ugyanaz soha, de megközelíthető és imitálható hosszas gyakorlással és igyekezettel egy másik művész alkotása a színpadon.
 
 
Hogy még bonyolultabb legyen ez, a szenzorok a fényt, hangot, mozgást és a környezet hőmérsékletét is rögzítik, így minden előadás és eltáncolt darab összes aspektusát is fel lehet a későbbiekben idézni. Mivel minden előadás helyhez kötött, eleve készülhetnek olyan fellépésekre, melyeket a próbák során nem lehet kibérelni (színház, opera stb.), de a körülményeit, a világítását és a teret így be lehet állítani, hogy az élő előadást próbálhassák már előre. Az E-Traces a jövőben nemcsak a balett-táncosok számára lesz elérhető, hanem módosított változatai más típusú táncoktatásra is elkészülnek. Arról nem beszélve, hogy sportolóknak is kiválóan működne a technológia edzéstervek tesztelésére.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2016. január 04. 11:26
Nekünk anno 1992-ben azt mondta az iskolaigazgatónk, hogy tanuljuk az IT-t ezerrel, mert hamarosan a partvisnyélbe is processzor kerül. Azért még várom az értelmesebb ötleteket.
mákgubó negyedszer
2015. december 28. 14:41
Réd fér, hátha valami megmarad benned és nem hugyozod ki...:)
cutcopy
2015. december 28. 13:21
Hát erre iszom egy okos sört..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!