Van élet a Tor-on túl is

2015. december 14. 09:30

Ha tényleg nem szeretnénk, hogy a hatóságok mindig belenézzenek mit csinálunk az interneten, el kell rejtőznünk előlük okosan a digitális szemét áradatában.

2015. december 14. 09:30
Chris Mills

Mindenki a Tor böngészőt használja, aki nem szeretné a nemzetbiztonsági hivatalok számára szabad prédának felkínálni magát, hogy belenézzek a digitális magánélete minden pillanatába. Az MIT kutatói egy új megoldást kínálnak erre az online rejtőzködésre, az ötlet roppant egyszerű és kézen is fekvő, rejtsük eltitkolni kívánt adatainkat a digitális szemét közé. Így nem fog senkinek sem feltűnni értékes információk rejtekeznek a spamek és nigériai levelek áradatában.

 

Az új megoldás neve Vuvuzela lett (aki már hallotta élőben egy meccsen mennyire zavaró ez a hangszer, ha megannyi focibolond fújja, az érti az iróniát az elnevezésben), a trükk az nem titkosítást használ, hanem kamu üzenetek közé rejti az értékes adatokat. Még egy poén van benne, ez az egész csomag szerverről szerverre vándorol, mindegyik hozzáad egy újabb réteg »digitális guanót«, vagyis online zajt, míg végül így érkezik el a fogadó félhez, akinek meg van az eszköze visszafejteni az eredeti üzenetet. Gyakorlatilag ezzel a technológiával, ha nem rendelkezünk a megfejtéshez szükséges eszközzel semmit sem értünk a beérkező digitális katyvaszból, csak az látni hányan nyúltak bele és jelentkeztek be az egyes szerverekre, de az eredeti feladó már a múlt ködében el is tűnt végleg. Egy probléma van ezzel a Vuvuzelas megoldással, a teszt egy Amazon EC2-es szerveren futott és a kutatók csak 1 milliónyi felhasználót szimuláltak. 15.000 üzenetet küldtek másodpercenként, mintha tényleg egy valós felhasználó használná is nézték. A dolog működött, de a valóságban ez sokkal gyorsabban kell történjen, ha életképessé is akarják tenni és működő modellnek, amire alkalmazást is lehet majd fejleszteni. Addig tehát marad a Tor, ami lassú, de nem is a villámböngészésre való, hanem hogy bármit elérhessünk az interneten.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!