Izrael védelmi fölénye legyőzte Irán támadó képességét – így reagált az izraeli sajtó az iráni támadásra!

2024. április 14. 13:37

Amerikát és az izraeli légierőt méltatják, megdöbbentek Irán gyengeségén és elzavarnák Netanjahut. Sajtószemlénk egyenesen Izraelből!

2024. április 14. 13:37
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Nyitókép: Wikimedia Commons

Netanjahu mint „Mr. Biztonság” ismét megbukott – írja Avi Issacharoff a Ynet oldalon. Netanjahu egész életét az iráni veszély elhárítására tette fel, és ez nem sikerül neki. Itt nem csak a nukleáris fegyverekről van szó, noha a szerző szerint Irán ennek eléréséhez is közel áll, szakértők úgy vélik, mindössze hetek választják el őket ettől. Ám Izrael nem tud erre koncentrálni, mert leköti idejét a Hamász és a Hezbollah. 

Irán előtt a dilemma: eszkalálja a helyzet, és ezzel veszélyeztesse atomprojektjét, vagy reagáljon mérsékelten? 

A szerző szerint utóbbi is járható út, hiszen a terrorizmus most tombol Ciszjordiániában – igaz ez még akkor is, ha Binjamin Achimeir izraeli tinédzser meggyilkolása, mely kiváltotta a zavargásokat, egyelőre nem is köthető közvetlenül Iránhoz. A zsidó szélsőségesek megöltek válaszul egy palesztint és még egy izraeli újságírót is megtámadtak. „A zsidó oldal ezen tettei Izrael ellenségeit fogják segíteni a nemzetközi porondon, mint Irán, a Hamász és a Hezbollah, és persze még inkább aláássák az amúgy is ingatag biztonsági helyzetet Ciszjordiániában – ez az irániak dédelgetett álma” – írja Issacharoff.

Ezt is ajánljuk a témában

Eitan Gilboa a Maariv oldalon azt írja, hogy „az Izrael elleni példátlan iráni támadásra az Egyesült Államok vezette izraeli-arab regionális koalíció példátlan védekezéssel válaszolt, amelyet évek óta építettek az iráni fenyegetések ellen. Az Izrael és az Egyesült Államok közötti de facto védelmi megállapodás, amely a gázai háború kezdetén lépett életbe, most az egész térségre kiterjedt. Az amerikai elrettentés kudarcot vallott, de a megfékezés sikerült, és 

Izrael védelmi fölénye legyőzte Irán támadó képességét.”

A szerző szerint Joe Biden elnök teljesítette az Egyesült Államok „vasszigorú elkötelezettségét”, hogy megvédi Izraelt az iráni támadásokkal szemben, ezzel erősítve Washington általános stratégiai hitelességét. Ugyanakkor azonban továbbra is agresszív kampányt folytat az egész térségben az eszkaláció és a fellángolás megakadályozása érdekében, amikor a hangsúly az izraeli válaszlépések és diplomáciai lépések összehangolására és ellenőrzésére helyeződött át. Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt Izraelnek a védekezésben, de nem vesz részt támadó jellegű válaszlépésekben. Biden azt követelte, hogy az esetleges izraeli válaszlépés legyen arányos, ne terjessze ki az Iránnal való konfrontációt, és előzetesen egyeztessenek az Egyesült Államokkal. Egyrészt „az iráni fenyegetések ismét rámutatnak Izrael teljes függőségére az Egyesült Államoktól, katonailag és politikailag egyaránt”, másrészt bár „a gázai háború körüli vitáknak még nincs vége”, „az iráni agresszió megfékezésének szükségességéről nincs vita.

„Az iráni támadás esélyt ad Bidennek, hogy megerősítse hitelességét” 

írja Meir Ben Shabbat az Israel Hayom oldalon. „Irán ukrajnai háborús szerepvállalása és az USA-ellenes, Nyugat-ellenes tengelyben való partnersége miatt az Egyesült Államok számára lehetőség nyílik arra, hogy helyreállítsa tekintélyét a Közel-Keleten, megerősítse a Nyugat-barát frontot, és hatással legyen a globális rendre.” Netanjahu volt biztonságpolitikai szakértője szerint Irán már régen nem csak helyi vagy regionális probléma, hanem globális kérdéssé vált. Szerinte az USA-nak kell az élére állnia az ellene irányuló erőfeszítéseknek, nemcsak a nukleáris aspektus tekintetében, hanem a fegyverek elterjedése, a felforgatás, a proxyk bevetése, illetve a terrorizmus finanszírozása tekintetében is. „A Biden-kormányzat ezt lehetőségnek tekintheti arra, hogy új határokat szabjon Teherán magatartásának, most, az elnökválasztás előtti célegyenesben.”

„Az Iszlám Köztársaság stratégiáinak hármasára – rakétakilövések, proxy terrorista csoportok aktivizálása és agresszív propagandakampány – való támaszkodás elárulja, hogy a rezsim inkább a látszat fenntartásával, mint a valódi győzelmek biztosításával foglalkozik”írja Erfan Fard ugyanitt. 

A szerző hiányolja az egységes fellépést a világ vezetői részéről az iszlám szélsőséggel szemben, ahhoz hasonlót, mely régen a kommunizmust és az apartheidet legyőzte.

Fard úgy véli, ha Izrael megtorlásba kezd, nem valószínű, hogy az iráni lakosság kiállna a kormánya mellett, „különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a rezsim korábban brutálisan bánt a saját állampolgáraival. A mullahok uralmát az erőszak és az elnyomás jellemzi, ami távol áll a többség által kívánt demokratikus eszméktől és békétől.”

S végül az izraeli egységet méltatja Ben Lazarus a Times of Israelen. „Sötét napok várnak ránk, de egységes népként vagyunk a legerősebbek, és ahelyett, hogy azonnal magunkba fordulnánk, ahogyan azt a spektrum minden részéből látom, használjuk ki ezt a pillanatot arra, hogy megduplázzuk mindazok kemény munkáját, akik a nevünkben harcolnak, és összetartanak” – írja.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoked_ly
2024. április 15. 18:34
Nos, ha azok az államok, amiknek a légterén keresztül kívánták az Irániak lerakétázni a zsidókat nem lőtték volna le a repülő drónok és rakéták nagy többségét, akkor ez a cikk, teljesen más tartalommal jelent volna meg!😉
Tommaso
2024. április 14. 20:58
MIVEL IRÁN ELSŐ EMBERE jelentette ki, hogy legfőbb céljuk Izrael eltüntetése a Föld felszinéről, látható, hogy békalepcse2.0 egy álomvilágban él.
Tommaso
2024. április 14. 20:56
Irán és Izrael kapcsolatáról csak annyit, hogy NEM IZRAEL ÁLLAMFŐJE jelentette ki, hogy "eltörli a másik országot a Föld felszinéről", hanem az IRÁNI ELNÖK.
békalepcse2.0
2024. április 14. 20:27
Izraelnek egyetlen esélye van a békére ha iránt bevonja baráti körébe, akárki akármit mond is. Irán csak a mostani időkben lett buzulmán, Jézus igazi hazája, tehát a buzulmán hódítási terület amit hamar lehetne buzulmánmentesíteni ha ésszel csinálnák. Perzsia igazi vallása a napvallás, Jézus is ebben a hitben élt! A zsidók is csak elfajzottak vallásilag, egy tőről fakadunk, kivéve a buzulmániát, ami teljesen idegen az élettől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!