Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Odacsap a függőséget okozó algoritmusoknak Brüsszel

2024. május 16. 22:47

A Facebookot és az Instagramot üzemeltető Metát vették elő, elsősorban a gyermekek miatt.

2024. május 16. 22:47

Függőséget okozó algoritmusok miatt szedik le Brüsszelben a tíz körméről a Metát, írta meg a Politico.

Európai uniós vizsgálat indult a Facebook és az Instagram platformjait üzemeltető vállalatóriás ellen, mert a vád szerint azok „függőséget okozó” algoritmusai miatt nem sikerült megvédeni a gyerekeket. Az Európai Bizottság szerint

elképzelhető, hogy a platform megsérti az online tartalommoderálás uniós szabályait.

Nyitókép: Jaap Arriens/NurPhoto
 ***

A vád szerint a népszerű platformok egyfajta „nyúlüregek” segítségével húzzák be a fiatal felhasználókat, amelyek potenciálisan „viselkedési függőséget okoznak a gyerekekben”, s az sem kizárt, hogy az Instagram és a Facebook túl sok adatot gyűjt kiskorú felhasználóktól ahhoz, hogy személyre szabott tartalmat tudjon elébük tenni az algoritmusaival.

A Bizottság körmönfont megfogalmazása szerint „előfordulhat, hogy a Meta nem mérte fel kellőképpen annak kockázatát, hogy a kiskorú felhasználók is hozzáférhetnek a Facebookhoz és az Instagramhoz, és nem megfelelő tartalmakat láthatnak”.

Sőt, még az is előfordulhat, hogy a vállalat nem ellenőrzi hatékonyan a felhasználók életkorát, s nem akadályozza meg gyermekek hozzáférését sem a platformjaihoz.

A Meta ellen egyébként április óta zajlik egy vizsgálat, ami azt próbálja kideríteni, hogy

a cég korlátozta-e kellőképpen a dezinformációk terjedését

– az EB egyébként februárban indított hasonló vizsgálatot a TikTok addiktív kialakításával kapcsolatban.

Ismeretes, az online óriásplatformoknak egy sor tartalommoderálási szabályt be kellene tartaniuk, figyelembe véve a kiskorúak mentális egészségét.

A DSA nem vicc: akár a vállalat éves globális bevételének 6 százalékáig terjedő azonnali böntetést is kioszthatnak, ami a sokszázmilliárdos platformok esetén komoly érvágás lehet.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­z­­e­­x­i­­­ ­p­u­­n­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Puby14
2024. május 17. 10:03
"Odacsap a függőséget okozó algoritmusoknak Brüsszel" ha-ha-ha-ha, ez nagyon jó!!! Csak a nagy odacsaapás után ki ne derüljön, hogy kötelezővé teszi... Mintha nem lógna minden tini hosszú évek óta a mobilján keresztül a különböző közösségi felületeken... Jellemző módon Brüsszel ezt csak most vette észre.... Rég röhögtem ilyen jót, köszi!
Csakcsöndben
2024. május 17. 09:33
Odaírhatta volna a kartárs, hogy mi a fene az a dsa.
Kormánypárti2
2024. május 17. 07:19
Színjáték. Ugyan ki az a süket aki elhiszi, hogy majd húdenagyon megregulázzák azokat a piaci szereplőket, akik két pillanat alatt ki tudják őket csinálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!