Hszi Csin-ping megérkezett Szerbiába

2024. május 08. 06:32

A kínai elnök legutóbb 2016-ban járt Szerbiában, azt megelőzően harminc évig nem járt kínai államfő az országban.

2024. május 08. 06:32
null

Nyitókép: DIMITRIJE GOLL / Serbia's Presidential press service / AFP

Hszi Csin-ping kínai elnök 400 fős küldöttségével együtt kétnapos szerbiai látogatásra érkezet a NATO-bombázás 25. évfordulójára, amely anno érintette a Kína belgrádi nagykövetségét is. A látogatás során a Belgrád és Peking közötti kapcsolatok további erősítése lesz a fő téma. Aleksandar Vucic még februárban jelentette be a kínai elnök tervezett látogatását egy fogadáson, amelyet az államfő Kína szerbiai nagykövetének adott a holdújév alkalmából. A Politika című belgrádi napilap szerint a kínai elnök úgy fogalmazott, hogy „a két nép közötti barátság a közös emlékek által mélyül, ami előmozdítja az együttműködést”.

Hszi Csin-ping legutóbb 2016-ban járt Szerbiában, azt megelőzően harminc évig nem járt kínai államfő az országban.

Aleksandar Vucic kedden fogadta a kínai elnököt, és a tervek szerint tárgyalni fognak egy többmilliárd dolláros kínai befektetésekről és új együttműködési lehetőségekről is. A delegáció mintegy 30 kétoldalú megállapodást is aláírhat. Hszi Csin-ping és Aleksandar Vucic korábban stratégiai megállapodást kötött, valamint tavalyi látogatása során 18 egyezményt írtak alá, köztük egy szabadkereskedelmi megállapodást. 

Szerbia közel áll Kínához, részt vesz az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezésben és nagy kínai projektekben, mint például a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése.

Hszi Csin-ping először Emmanuel Macronnal és Ursula von der Leyennel tárgyalt Párizsban, mielőtt Szerbiába érkezett volna. A tárgyalás során megvitatásra került az egymás piacához való hozzáférés egyenlőtlensége, valamint Kína szerepe az Oroszország háborús erőfeszítéseiban

1999. május 7-én a NATO bombázásai elérték Kína belgrádi nagykövetségét is, amely három újságíró halálához és további negyven kínai állampolgár súlyos sérüléséhez vezetett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­i n­­i­­­m­f­­­o­m­­á­n­­i­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Lajoss
2024. május 08. 14:43
Gyönyörűségek…😱😱😱
llnnhegyi
2024. május 08. 09:41
Párizsban faarccal létezett a kínai nagyfőnök. ===============✓ Szerbiában már széles vigyorral jön-megy. Nálunk is így lesz!-:)))
johannluipigus
2024. május 08. 09:35
A Sárga Veszedelem elérte Európát, de ezt már régen megjósolták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!