Rájöttek, mi okozta a katasztrofális időjárást Dubajban

2024. április 26. 10:53

Dubaj cáfolta, hogy mesterségesen kontrollálták volna az időjárást.

2024. április 26. 10:53

Nyitókép: STRINGER/AFP

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, április 16-án óriási esőzések voltak Dubajban, aminek következtében rengeteg épület került víz alá. Az Egyesült Arab Emírségekben egy nap alatt egy évnyi eső esett le, ami az ország történetének eddigi legnagyobb feljegyzett özönvizét okozta. 

A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértői szerint az El Nino éghajlati jelenség és a globális felmelegedés is szerepet játszott a heves esőzésekben – írja az Index. „Az El Nino éghajlati jelenség miatt csaknem 40 százalékkal erősebbek lettek a régióban az özönvízszerű esőzések. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le. Ilyen óriási mennyiségre az 1949-ben kezdett mérések óta nem volt példa a sivatagi országban.” 

A Guardian bővebben arról írt, hogy az urbanizáció és a globalizáció az okai a szélsőséges időjárásnak. 

Dubaj cáfolta, hogy kontrollálta volna az időjárást 

Az esőzés után világszerte elterjedt az elmélet, hogy Dubaj mesterségesen befolyásolta az időjárást. Az Egyesült Arab Emírségekben már 1990 óta alkalmaznak bizonyos technikákat a szárazság leküzdésére, például só vagy ezüst-jodid felhőbe juttatásával esőt és hóesést is elő tudnak idézni. Ezt a folyamatot évente akár 300 alkalommal is megteszik, de a Dubaji Meterológiai Központ szerint az árvíz napján nem végeztek felhőmagvasítást. 

A tragédiában legalább 23 ember vesztette életét. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. április 26. 20:05
Dubaj igazat mond nem, kontrollálta az időjárást, mert ha azt tette volna nem árvíz a vége.
2024. április 26. 16:02 Szerkesztve
Lehet mellébeszélni, vannak árulkodó adatok: "Dubaj mesterségesen befolyásolta az időjárást ... évente akár 300 alkalommal is megteszik". Időnként sikereket is elérhetnek.
robogo72
2024. április 26. 14:54
Ilyen marhaságokkal foglalkoztok, mikor az Origo megírta hogy küszöbön a világháború
Saksafar
2024. április 26. 12:30
Ha mesterséges lett volna, akkor bevallanák? Miután Ománban is meghalt 8 ember?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!