LinkedIn mesterséges intelligencia: így állnak az európai vállalkozások

2024. április 06. 06:16

A világ változik. A Linkedin mesterséges intelligencia-kutatása kimutatta, hogyan birkóznak meg a feladattal Európában.

2024. április 06. 06:16
Forisek Ádám
Forisek Ádám

Egyre inkább elterjed a generatív AI, ez pedig a alapvetően változtatja meg a jövőnket. Az Európai Unió már döntött arról, hogy mesterséges intelligencia jogszabályokat is alkalmaz, és törvényben szabályozza az AI-t – ez még viszont nem jelenti azt, hogy minket el fog kerülni: a különböző munkahelyekhez szükséges készségek 68 %-a át fog alakulni 2030-ra a mesterséges intelligenciának köszönhetően. A Linkedin mesterséges intelligencia-kutatása arra hívja fel a figyelmet: Európában a legtöbb vállalkozás óriási elmaradással küzd, és nem segíti munkavállalóikat az AI használatában – írja az Euronews a legnagyobb szakmai portál jelentésére hivatkozva.

Linkedin mesterséges intelligencia: mit hoz a jövő?
Linkedin mesterséges intelligencia: mit hoz a jövő? Fotó: Pixabay

LinkedIn mesterséges intelligencia: így áll Európa

A LinkedIn szerint az európai vállalkozások kevesebb mint fele segíti az alkalmazottakat a mesterséges intelligencia elsajátításában. Az új jelentés szerint a munkahelyi készségek 51 százalékkal fognak megváltozni 2030-ig - és a generatív mesterséges intelligencia térnyerése tovább gyorsítja ezt a változást.

A szakmai portál jelentése szerint az Egyesült Királyságban a vállalkozások 44 százaléka támogatja, hogy dolgozói MI-tudással rendelkezzenek, Hollandiában (36%) és Franciaországban pedig valamivel több mint egyharmada (38%). 

Ezt is ajánljuk a témában

Így segíti az innovációt a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) képessége a felfedezésre, vagy akár a tudományos munka gépi intelligenciával történő segítése már közel 200 éve foglalkoztatja a tudósokat. Sokak szerint a számítógépek csak azt adják vissza, amire utasítjuk őket. Bár az MI ma sem képes önálló gondolkodásra, azért ez az állítás ma már egyre vitatottabb, hiszen egy okos gép kiváló eszköz lehet a feltalálók kezében. Mutatunk erre néhány példát.

Mesterséges intelligencia, vállalkozások

A szakértők szerint azok a vállalkozások, amelyek gyorsan reagáltak a technológiai változásra, és befektettek a dolgozóik kiképzésére az AI-t illetően, versenyelőnyt fognak élvezni a piacon. Ugyanakkor az AI-nak árnyoldala is van: 10-ből 7 európai fejvadász azt prognosztizálta, hogy a következő öt évben a szakképzettségi hiányosságok tovább fognak nőni, nem utolsósorban azért, mert a gyorsan fejlődő technológia számos munkakört átvesz.

A kimutatás hozzáteszi: a készségfejlesztés a belső mobilitás és a tehetségek megtartása szempontjából is kulcsfontosságú. Tízből kilenc szervezet aggódik a munkaerő megtartása miatt, és az európai munkaerő-felvételi vezetők fele (50%) 2024-re a fluktuáció növekedését jósolja.

Nyitókép: Pixabay. Illusztráció!

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­­­l­­­á­n­­y­o­­k­­ ­­­v­­á­­­r­­­n­­­a­­k­­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
I feel the earth move under my feet
2024. április 06. 07:10
"Egyesült Királyságban a vállalkozások 44 százaléka támogatja, hogy dolgozói MI-tudással rendelkezzenek" Ez egy baromság.. bullshit.. Gondolom a fodrász-pék-virágkötő-taxis-fish&chips árus-kertész-buszsofőr-útépítő-esztergályos ésatöbbi sok hasznát veszi a MI áldásainak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!