Lépnek a közösségi portálok: megjelölik a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat

2024. április 05. 22:00

Az Instagram és a Facebook anyacége májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat - derült ki egy pénteken közzétett blogból.

2024. április 05. 22:00
null

Nyitókép: MI generált fotó Trump letartóztatásáról

 

„2024 májusától elkezdjük az MI által generált tartalmak címkézését” – közölte Monika Bickert, a Facebook, az Instagram és a Threads anyavállalatának tartalmakkal kapcsolatos politikáért felelős alelnöke. Az alelnök szerint a „Made with AI” (készült mesterséges intelligenciával) felirat jóval több videó-, audió- és képtartalomnál lesz látható, mint korábban.   

Ezeket a tartalmakat akkor címkézik, ha a portál az ipari szabványoknak megfelelő, MI-re utaló jeleket észlel a képeken,

 illetve ha a felhasználó maga közli, hogy MI által generált tartalmakat oszt meg – hangsúlyozta Monika Bickert.  

A kaliforniai vállalat bejelentette azt is, hogy az ellenőrző tanácsával folytatott konzultáció után módosítja az MI által megváltoztatott tartalmak kezelését, mivel úgy látja, hogy „az átláthatóság és a szélesebb kontextus a legjobb mód a manipulált tartalmak kezelésére”. 

Ezzel szeretné elkerülni a szólásszabadság fölösleges korlátozását. Véleménye szerint célszerűbb a tartalmak címkézése és szélesebb kontextusba helyezése, mint az eddig alkalmazott törlés.   

A Meta hozzátette, hogy a jövőben is töröl a portáljairól minden olyan tartalmat – legyen az ember vagy mesterséges intelligencia által előállított -, amely sérti a választási folyamatba való beleavatkozásra, a megfélemlítésre, a zaklatásra, az erőszakra, illetve a cég közösségi normáiban szereplő más területekre vonatkozó szabályokat.   

A Meta a hálózatban „mintegy száz független tényellenőrt” alkalmaz, hogy feltárják a mesterséges intelligencia által előállított „valós vagy hamis” tartalmakat.  

A Facebook anyavállalata februárban jelentette be, hogy a dezinformáció elleni harc jegyében címkézni kíván minden, MI által előállított képet. Más információtechnológiai óriáscégek, mint a Microsoft, a Google vagy az OpenAI is tettek hasonló vállalásokat.   

A betanított adatok alapján szövegek, képek és különböző tartalmak létrehozására alkalmas generatív MI elterjedése kapcsán aggodalmak merültek fel, nehogy ezeket politikai káosz keltésére – dezinformáció vagy félretájékoztatás révén – használják fel, különös tekintettel az idén tartandó fontos választások közeledtére, egyebek mellett az Egyesült Államokban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­ö­­g­ö­s­ ­l­­­á­n­­y­­­o­­­k­ ­­­v­­á­­­r­n­­­a­k­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
c-critical
2024. április 06. 17:03
A mai MI képeket, videókat azért kis odafigyeléssel szabad szemmel is simán ki lehet szúrni, ahogy a cikk képén is látható. A háttérben az arcok, testrészek, tárgyak mindíg el vannak deformálódva az ilyen fotókon. Nem mondnom, hogy mondjuk 5 év mulva már nem lesz annyira fejlett a technológia, hogy ezt ne lehessen észrevenni, de manapság azért mg nem tartunk ott.
atti64
2024. április 06. 12:26
A MESTERSÉGES INTELINGENCIA FOGJA HOZNI A VILÁG VÉGÉT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Atti bá
2024. április 06. 12:01
Mandi, cikknek mi köze a képhez? Jó irányba haladtok. Gratula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!