Kellemetlen: oroszoktól béreltek házakat a NATO-gyakorlat résztvevői

2024. április 09. 15:55

A norvégoktól és a svédektől állítólag nem kerültek ki titkos adatok.

2024. április 09. 15:55

Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

 

Svédország és Norvégia elismerte, hogy a közelmúltban közös gyakorlataik során a NATO a Kremlhez kötődő orosz politikusok házait bérelte ki a katonai csapatok számára – írja az Ukrainska Pravda

Folytatódott a NATO Nordic Response hadgyakorlata, amelyben 13 ország 20 ezer katonája vesz részt, az észak-norvégiai Troms turisztikai terület közelében. Még 2009-ben építettek itt nyaralókat, amelyek fő célja az orosz turisták vonzása volt. A svéd média szerint e házak tulajdonosai a murmanszki polgármester, Igor Morar, a murmanszki regionális képviselő Viktor Szajgin lánya és az Atomflot orosz atomjégtörő flotta vezetője, Alekszandr Timofjev. 

Ezek a házak, amelyeket norvégul „orosz nyaralóknak” neveznek, egy katonailag érzékeny területen, a Bardufoss katonai repülőtér és a norvég hadsereg főhadiszállásának környékén találhatók.

A TV4 svéd televíziós csatorna és a Nordlys norvég portál tegnap megerősítette, hogy a svéd és norvég hadsereg márciusban valóban bérelt ágyakat ezekben a házakban. Ezt a Svéd Fegyveres Erők szóvivője, Sofia Kalmeborg is megerősítette a TT-nek adott kommentárjában.

Kalmeborg hangsúlyozta, hogy a hivatal nem tudott a nyaralók tulajdonjogáról, és nem rendelkezik megfelelő eljárással a tulajdonjog ellenőrzésére. Kijelentette, hogy értékelésük szerint nem állt fenn annak a veszélye, hogy az információ rossz helyre kerül.

Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök a médiában terjedő információkat kommentálva hangsúlyozta, hogy „nagyon szorosan figyelemmel kell kísérnünk ezt a kérdést: ki és hol rendelkezik ingatlanokkal Norvégiában, és hogy ez jelenthet-e biztonsági kockázatot.”

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­g­ö­s­ ­l­á­n­y­o­­k­ ­­­v­á­­r­­n­­­a­k­­ ­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Dunhill67
2024. április 09. 17:02
"Kalmeborg hangsúlyozta, hogy a hivatal nem tudott a nyaralók tulajdonjogáról,"...kamu...akkor,hogyan találták meg a szállást?
2024. április 09. 17:02 Szerkesztve
-nem tudott a nyaralók tulajdonjogáról- Azért ha „orosz nyaralóknak” nevezik a házakat, sejteni lehetett. Komoly mentális szinten lehet a NATO biztonsági szolgálata...
950BD1
2024. április 09. 16:57
FSZB gondolom nem poloskázta be a házakat :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!