Irán kitálalt: üzenetet küldtek a Fehér Háznak az Izrael elleni katonai akcióról

2024. április 15. 06:13

A republikánusok csak Izraelt támogatnák, a demokraták akkor támogatnák Izraelt, ha pénzelhetnék a háborút Ukrajnában is.

2024. április 15. 06:13
AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Hoszein Amirabdollahián közlése szerint washingtoni idő szerint szombaton este küldtek üzenetet az amerikai elnök hivatalának, amiben arról 

tájékoztatták az Egyesült Államokat, hogy a támadás korlátozott és csekély mértékű, ami legitim védelmi célokat szolgál, valamint Izrael megbüntetését.

 Azt állította, hogy Iránnak nem célpontjai az amerikai emberek és katonai bázisok.

Amerikai illetékesek szerint ugyanakkor az iráni támadás tudatosan és célzottan izraeli emberek élete ellen irányult. Az iráni tájékoztatással kapcsolatban az hangzott el, hogy svájci közvetítéssel jutott el az üzenet Washingtonba. 

Izrael elnöke szerint országa nem akar háborút az iráni támadás nyomán,

 és egyensúlyra van szükség a kialakult helyzetben. Isaac Herzog vasárnap a CNN hírtelevízióban elmondta, hogy Izrael a szövetségeseivel megbeszéléseket folytat az izraeli viszontválaszról. Megfogalmazása szerint az eltelt 24 óra igazolta a megingathatatlan izraeli-amerikai szövetséget.

Yoav Gallant, Izrael védelmi minisztere vasárnap telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, a beszélgetés során tájékoztatást adott az iráni támadásra adott izraeli légvédelmi művelet előzetes következtetéseiről, valamint köszönetet mondott az amerikai védelmi miniszternek a példátlan együttműködésért és összehangoltságért a védelmi infrastruktúrák és katonaságok között. Az Egyesült Államok nevében 

Lloyd Asutin azt kérte az izraeli kormánytól, hogy előzetesen értesítsék az amerikai vezetést bármilyen lehetséges ellencsapásról Iránnal szemben.

Az egyiptomi külügyi vezető Antony Blinken amerikai külügyminiszternek kifejezte együttműködési készségét az Egyesült Államokkal, hogy az Irán és Izrael közötti konfliktus kiterjedését sikerüljön megakadályozni. Joe Biden elnök II. Abdullah jordán királlyal egyeztetett telefonon, akinek kifejtette, hogy Irán támadása Jordániát és a jordán emberek biztonságát is veszélyeztette.

A Kongresszus alsóháza, a republikánus többségű Képviselőház egy különálló, csak Izrael támogatását célzó törvényt támogat, és egy ilyen értelmű jogszabályt már tavaly novemberben megszavazott. 

A demokrata többségű Szenátus számára ugyanakkor egy olyan törvény lenne elfogadható, amely Izrael támogatása mellett tartalmazza Ukrajna katonai támogatásának fedezetét is. 

Egy ilyen törvény viszont a képviselőházi republikánusok jelentős része számára csak komoly feltételek teljesülésekor lehet megfontolás tárgya.

Irán ENSZ állandó képviselete szombaton éjszaka közleményben indokolta a támadást. A közlemény szerint Irán a nemzetközi szervezet alapokmányának 51. cikkelye alapján az önvédelemhez való legitim jogát gyakorolva hajtott végre katonai akciót Izraellel szemben. Mint fogalmaztak, a támadás válasz volt az izraeli légicsapásra Irán szíriai konzulátusa ellen. A közlemény azt hangoztatta, hogy iráni részről lezártnak tekintik a katonai akciót, valamint hozzátették, hogy 

amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izrael szíriai légitámadását, akkor „esetleg nem vált volna szükségessé Izrael megbüntetése”.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­l­á­­­n­­­y­­o­­k­ ­v­á­­­r­­n­­­a­­k­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
backsplash
2024. április 15. 08:35 Szerkesztve
Komoly bajok lesznek. Gyanús az időzítés, az EU vezetés és az amerikai is újrázni akar a választásokon. A bárónőnek kapóra jön az ügy, éppen szorult volna kicsit a hurok a nyaka körül... Szerintem az EU nyakába varrják az Ukrajna-projektet, az irániból meg úgysem lesz semmi, csak tilitoli. Iránt nem lehet szárazföldön megtámadni, a védelmi képességeik pedig valószínűleg érettek annyira, hogy kimozogják a távolsági csapásokat és a légitámadásokat.
Uztu
2024. április 15. 07:29
Dumb és Dumber
llnnhegyi
2024. április 15. 06:35 Szerkesztve
Az usademokraták védelmi bizottsága együttműködött Iránnal. Ezt jól helyezzük meg. Ellenséggel tárgyalt!!! Dobó István kivégeztette volna az árulót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!