Eloszlatta a pletykákat Ferenc pápa: a jövőjéről nyilatkozott az egyházfő

2024. március 20. 11:26

Ferenc pápának esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, új önéletrajza szerint élete végéig vállalná a szolgálatot.

2024. március 20. 11:26
null

Nyitókép: Ferenc pápa a heti általános audienciára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2024. március 20-án. (Filippo Monteforte/AFP)

A Life: My Story Through History című kötetben a 87 éves Ferenc pápa azt mondja, a potenciális egészségügyi problémák ellenére sem áll fenn a lemondásának veszélye – írja a BBC. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, „hiszem, hogy a pápa szolgálata ad vitam, egy életre szól,

ezért nem látom indokoltnak, hogy lemondjak róla”.

Az év elején Ferenc pápa már elhalasztott néhány találkozót és audienciát az egészségi állapota miatt – gyakran influenzás és egyre többet látni kerekesszékben –, mindez pedig, valamint a pápa életkora egyesek szerint kérdéseket vetnek fel a katolikus egyház jövőjével kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy Ferenc pápa saját állítása szerint nem fontolgatja a visszavonulását, emlékirataiban azt írja, ha „súlyos fizikai akadályok miatt” mégis erre kényszerülne, „nem szólíttatnám magam nyugalmazott pápának, hanem egyszerűen Róma nyugalmazott püspökének, és a Santa Maria Maggiore-bazilikába költöznék, hogy ott gyóntassak, és a betegeket áldozásban részesítsem. De ez távoli feltételezés, mivel tényleg nincsen semmilyen komolyabb indok, amiért ezen kellene most gondolkodnom.

Ezt is ajánljuk a témában

A pápát jól ismerő források szerint Ferenc mindenképpen szeretné elkerülni azt a „kétpápás” forgatókönyvet, amely hasonlatos lenne ahhoz, mint amikor elődje, XVI. Benedek 2013-ban, szokatlan módon lemondott. Az ugyanis, hogy Ferenc pápa lett, miközben XVI. Benedek még élt, jelentős súrlódásokhoz vezetett az egyházon belül, különösen a konzervatívok és a papság liberálisabb gondolkodású tagjai között. 

A könyvben a pápa aktívan tárgyalja a főbb nemzetközi politikai kérdéseket is, például a migrációs válságot, a globális konfliktusokat és az Európai Unióval kapcsolatos ügyeket, miközben az egyik fejezetben személyesebb emlékeket, köztük egy ifjúkori „kis szerelmet” is felidéz. Egy másik  részben pedig a futball iránti rajongásáról és a Maradonával való találkozásáról mesél.

Christopher White, a Vatikán megfigyelője az amerikai National Catholic Reporter című lapnak azt írta mindezzel kapcsolatban, hogy bár Ferenc gyakran beszél a világról és az egyházról, 

„nagyon ritka eset, hogy ennyit beszélne arról, ő maga kicsoda”. 

A BBC cikkírója hozzáteszi, Ferenc pápa 11 éves regnálása alatt „liberális eszméi” miatt ellentétbe került az egyházon belüli konzervatívabb áramlatokkal. Tavaly engedélyezte például, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat, és azt mondta, hogy a transznemű emberek is megkeresztelhetők, amíg ez nem okoz botrányt vagy „zavart”. Novemberben pedig a konzervatív amerikai bíboros Raymond Burke-ot, aki nyíltan kritizálta őt, kilakoltatta vatikáni lakásából, és megvonta a a fizetését.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2024. március 20. 13:37
Ha nem mondasz le, majd kirúg a Főnök. Nehéz időkben ilyen fosgyenge pápa többet árt, mint használ.
szeekely
2024. március 20. 13:24 Szerkesztve
Ferenc papa elítéli a gyilkosokat. A Közel-Keleten éppúgy mint az ukrajnai pusztaságban. Békét akar. Azért támadják és csepulik mert tudja ki a gyilkos és ki nem az. Tudja hogy az allig felfegyverzett gorilla-sereg a gyilkos és a békés lakosság, a karon- ülő gyermek az áldozat. Tudja hogy ki követ el genocidiumot. Erről nem fogod tudni lebeszélni, b+! Ő már nem hajlik mint a nád szál a barrabasok fenyegetőzése előtt. Október 7-én Izrael kis hányada szenvedett. Sok beutazó liberális zsido fesztiválozó volt, akiket az izraeli elhárítás ölt halomra tévedésből hogy evvel bizonyítsa potenciálját. Ezzel szemben Gazanak az összlakossága szenved, mert a zsidók ölik őket. Világos ki követi el a legbrutálisabb népirtást. Ferenc Papa ezt nem hallgatja el! Aki szerint a zsido keresztényeknek ép az elméjűk az menjen el Gázába gorillanak és ölje halomra a fegyvertelent. Minden kilőtt judeokereszteny golyóbis újabb szög Jézus testébe a keresztfán ! Ha hinni nem tudol az Urbán, akkor megölod.
törölt felhasználó
2024. március 20. 12:41
antal-2 2024. március 20. 11:47 NEM tudjuk hogy Jézus mit mondott Péternek a nevéről meg a kőszikláról, ami állítólag nem is szikla volt hanem csak egy nagyobb kődarab Ami biztos, a SZEGLETKŐ, amire az Egyház épül, az NEM egy teremtmény, hanem Jézus maga. A Biblia szövegét minden egyes korban, minden egyes frissítésnél, vagyis az adott kor nyelvéhez igazodó fordításnál egy kicsit meg is manipulálják. Vérlázító eltéréseket fedezhet fel az ember, ha abban a helyzetben van, hogy képes összevetni mondjuk egy mai Szent István Társulatos fordítást egy háború előtti, vagy 1956 előtti magyar (nem Károli-féle) fordítással. Ez még inkább szembetűnő ha a ma kézben lévő magyar nyelvű fordításokat vetjük össze pl. a ma használt Basic English fordítással, vagy egy 1950 előtti angol fordítással. Lásd CHANGING THE BIBLE THROUGH REVISIONS OF KEY WORDS https://ia601801.us.archive.org/35/items/dunegan-lawrence-the-new-order-of-the-barbarians/Dunegan_Lawrence_-_The_new_order_of_the_barbarians.pdf
antal-2
2024. március 20. 11:47
Amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Így válaszoltak: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, Jeremiásnak vagy valamelyik másik prófétának.” Jézus most hozzájuk fordult: „Hát ti mit mondtok, ki vagyok?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.” Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.”. Péteren kívül mást senkit nem említett Jézus! Ez a Szentírás. Egyetlen egy kis i betűt nem lehet változtatni rajta. Ezek Isten szavai. Istennek legyen hála!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!