Ez ám a demokrácia: amerikai politikus követel új választást Izraelben

2024. március 15. 11:52

A Szenátus demokrata vezetője nyíltan Benjamin Netanjahu megbuktatására szólította fel Izraelt. A zsidó állam vezetői felháborodtak, a Fehér Ház pedig elhatárolódott.

2024. március 15. 11:52
null

Mandel NGAN / AFP

***

Chuck Schumer, az amerikai Szenátus többségi vezetője előrehozott választások megtartását sürgette Izraelben, azzal érvelve, hogy Benjamin Netanjahu „már nem alkalmas” a miniszterelnöki tisztség betöltésére – számolt be a Times of Israel. 

„A Netanjahu-koalíció október 7. után már nem felel meg Izrael igényeinek.

 A világ azóta gyökeresen megváltozott, és az izraeli népet jelenleg egy olyan kormányzati vízió fojtogatja, amely megrekedt a múltban” – mondta Schumer, aki szerint Netanjahu eltévedt és a szélsőjobboldallal működik együtt. 

„A szélsőséges palesztinok és a szélsőséges izraelieknek ugyanaz a céljuk: a Jordán folyótól a Földközi-tengerig a másiknak a földről való kiszorítása a céljuk” – állította Schumer. A szenátor szerint az izraeli miniszterelnököt jobban érdekli politikai túlélése, mint Izrael érdekei. A politikus hozzátette: az IDF-nek többet kellene tennie a gázai civilekért. 

Izraeli válasz

Benjamin Netanjahu pártja a Likud egy nyilatkozatot adott ki, amiben visszaszóltak a szenátornak. „Elvárjuk Schumer szenátortól, hogy tisztelje és ne ássa alá Izrael megválasztott kormányát” – írták. Hozzátették: Izrael nem egy „banán-köztársaság” és a miniszterelnök lépéseit a lakosság többsége támogatja – számolt be a BBC.  

Izrael washingtoni nagykövete szerint a megjegyzések „kontraproduktívak” voltak. Beni Ganz a háborús kormány tagja és Benjamin Netanjahu első számú politikai ellenfele szerint: Schumer hibát követett el. 

„Izrael erős demokrácia, és csak a polgárai határozhatják meg a vezetését és a jövőjét. Minden külső beavatkozás ebbe helytelen és elfogadhatatlan” 

– mondta Ganz. 

Az elmúlt hetekben a demokrata kormányzat egyre élesebb kritikákat fogalmazott meg Izraellel szemben. A BBC megjegyzi: ugyan az Egyesült Államok továbbra is Izrael legfontosabb szövetségese, de a Demokrata Párton belül egyre többen lázadnak Biden Izrael-barátnak tekintett politikája miatt. 

Biden elnök az elmúlt hetekben figyelmeztette Jeruzsálemet, hogy ne támadja meg a dél-gázai Rafah városát, amely a Hamász utolsó fellegvára. Az amerikai elnök „vörös vonalnak” titulálta az inváziót, mivel a településen sok a civil. 

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben azzal vádolta Izraelt, hogy nem tesz eleget a humanitárius segélyek Gázába jutásáért. 

Fehér Ház nem ért egyet 

Az adminisztráció gyorsan elhatárolódott Chuck Schumer megjegyezéseitől.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: a politikusnak joga van a saját véleményéhez, azonban az adminisztráció arra koncentrál, hogy segítse Izraelnek megvédenie magát. A republikánus kisebbség vezetője „precedens nélkülinek” és „groteszknek” nevezte a beszédet. 

Mitch McConnell azt mondta, „képmutató, hogy azok az amerikaiak, akik a saját demokráciánkba való külföldi beavatkozás miatt álszent módon aggódnak, egy demokratikusan megválasztott izraeli vezető eltávolítására szólítanak fel”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­­­g­ö­­s­­ ­­l­­á­­n­y­o­­­k­­ ­­v­­á­r­­­n­­a­k­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Szvv
2024. március 16. 19:35
Nálatok se ártana….
Roadkill
2024. március 15. 17:53
ő beleszólhat, ő is zsidó
2024. március 15. 14:45 Szerkesztve
Miután USA az amerikai adófizetők pénzéből dollár millárdokat pumpál Izraelbe már évtizedek óta, azért legyen már belszólásuk hogy kik és mire használják ezeket a forrásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!