Így számolt be a nemzetközi sajtó a visegrádi csúcstalálkozóról – összefoglalónk!

2024. február 28. 10:36

A találkozó megtörtént, de a felek több kérdésben más válaszokat találnak elfogadhatónak.

2024. február 28. 10:36
null

A nemzetközi sajtó is beszámol a visegrádi országok vezetőinek keddi találkozójáról. Az Euronews arról ír: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia vezetői 

egyetértenek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése,

és abban is, hogy Kijevnek segítségre van szüksége.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor: A V4 él és fontos

Magyarország készen áll, hogy folytassa az együttműködést a visegrádi országokkal – jelentette ki a magyar miniszterelnök Prágában.

Ugyanakkor a V4-ek vezetőinek eltérő álláspontja van abban, hogyan is kellene Ukrajnát segíteni. Csehország és Lengyelország egyértelműen folytatni akarja a fegyverszállításokat Ukrajnának, ezzel viszont nem ért egyet a magyar és a szlovák vezetés. 

„Vannak köztünk nézeteltérések” – fogalmazott a találkozó után Petr Fiala cseh miniszterelnök,

az ukrajnai háború okaira és lehetséges megoldásaira utalva.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök leszögezte: „Putyin háborús bűnös, az ukrajnai háború egyetlen oka Oroszország agressziója Ukrajna ellen. Bármilyen erős marad Oroszország, a politikai, erkölcsi és történelmi értékelésnek egységesnek kell maradnia Ukrajnával kapcsolatban.”

Ezt is ajánljuk a témában

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint – akit az Euronews baloldali populistának nevez – 

a Nyugat hozzáállása az ukrajnai háborúhoz „abszolút kudarc”,

 a háború katonai megoldásában nem hisz, az EU-nak pedig már egy békestratégia kialakítására lenne szüksége.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt pedig „nacionalista konzervatív populistának” nevezi az Euronews, tőle azt idézve, hogy a háború csak tárgyalásokkal érhet véget, és minél előbb kezdődnek el a béketárgyalások, annál jobb lenne.

Az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió honlapjának cikke szerint a visegrádi találkozó tanulsága, hogy a 2 meg 2 nem ad ki ezúttal 4-et, a visegrádiak csoportja „ugyan még nem halott”, de épp, hogy létezik. A portál emlékeztet, hogy a négy országnak együttesen 65 millió lakosa van, és befolyásolni tudják az európai politikát. A külpolitikában viszont most nagyon nem értenek egyet, és ezért 

jobb lenne inkább „V2 + V2”-ről beszélni,

hiszen Csehország és Lengyelország, valamint Szlovákia és Magyarország két eltérő nézetet képviselnek Ukrajna ügyében.

A Bloomberg kiemeli, hogy Tusk lengyel kormányfő erősen kritizálta Robert Fico szlovák miniszterelnököt annak oroszpárti kijelentései miatt. Fico és Tusk vitája aláásta Orbán és Petr Fiala cseh miniszterelnök kezdeti erőfeszítéseit, hogy az összhang látszatát keltsék, és közös álláspontokat hirdessenek a blokk mezőgazdasági vagy migrációs politikájával kapcsolatban – írja a Bloomberg.

A Les Echos francia napilap a visegrádi csúcstalálkozóról cikkezve idézte Nagy Ivánt, a Visegrad Insight elemzőjét, aki szerint „a visegrádi csoport találkozói mostanra színtiszta formalitássá váltak”, és „valójában a visegrádi csoport halott, mert a tagországok már nem tudják támogatni egymást”. Az elemző szerint először a Covid hozta a változást, de az ukrajnai háború volt az, amely radikálisan ellentétes álláspontokat hozott felszínre a  csoporton belül.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint bármennyire is stabilan áll Orbán belpolitikailag, a többi visegrádi országban megváltoztak a politikai viszonyok. 

A V4-ek évek óta bénult, mert különösen Ukrajna kérdése megosztotta a szervezetet.

Orbán az Ukrajnát ért orosz támadás után is Ukrajna bírálójaként lépett fel, miközben Putyinról egy szót sem szólt. Eközben a cseh miniszterelnök, Petr Fiala Kijev egyik leglelkesebb támogatója. Lengyelországban a volt PiS-kormány ideológiailag sok  mindenben egyetértett Orbánnal, de Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatban már egyáltalán nem. Ugyanakkor Orbánnal hasonló álláspontot képvisel a szlovák Robert Fico, főleg, ha az ukrajnai háborúról van szó. A találkozót követően Fiala elmondta, hogy egyetértés van abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és Ukrajnának segítségre van szüksége. A segítség okairól és formáiról azonban eltérnek a V4-ek nézetei – hangsúlyozza a FAZ.

A Xinhua kínai hírügynökség azt emelte ki: a visegrádi országok miniszterelnökei kedden 

megerősítették, hogy nem tervezik csapatok küldését Ukrajnába, 

ezzel reagálva Macron francia elnök kijelentésére.

Nyitókép: Michal Cizek / AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­­­á­­­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Dixtroy
2024. március 07. 08:05
"egyetértenek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és abban is, hogy Kijevnek segítségre van szüksége" Ahogy abban is, hogy ezt a szart az amcsik, az ukránok és az oroszok kavarták, esetleg oldják is meg maguk. Súlyos aránytévesztés, hogy itt tízmilliós országok pattogásával lehet majd ezt megoldani.
figyelő4322
2024. február 28. 20:30
"...a politikai, erkölcsi és történelmi értékelésnek egységesnek kell maradnia Ukrajnával kapcsolatban.” Namégmitnem... A V-4 sohasem volt teljesen egységes MINDENBEN! A szervezet viszont össze tudott fogni olyan FONTOS kérdésekben, amelyek mindegyikük érdekeit érintették. És most éppen nem értenek egyet.. Emiatt viszont nem fog szétesni a V-4.
Kybon
2024. február 28. 16:53
Donald Tusk lengyel miniszterelnök leszögezte: „Putyin háborús bűnös, az ukrajnai háború egyetlen oka Oroszország agressziója Ukrajna ellen. - Esszemfasszom megáll! Ennyire nem lehet hülye egy politikus! Ha mégis, akkor jogos a Földanyácska intézkedése a homo s. eltávolítására...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!