Zsidó származású újságírót fosztottak meg egy rangos német díjtól

2023. december 14. 20:27

Írásában a német emlékezetpolitikát bírálta és a gázai palesztinokat a náci elnyomás alatt sínylődő, gettókban élő zsidókhoz hasonlította.

2023. december 14. 20:27
Leipzig Book Fair

Visszavonták Mása Gessen orosz-amerikai újságíró  Hannah Arendt-díját Gázáról írt esszéje miatt – írja a lithub.com. 

A Kreml körözési listáján szereplő újságíró, szexuális kisebbségi jogvédő, a New Yorker magazin publicistája „A holokauszt árnyékában” című írása miatt esett el a díjtól, amelyben a német emlékezetpolitikát bírálta, és

a gázai palesztinokat a náci elnyomás alatt sínylődő, gettókban élő zsidókhoz hasonlította.

A díjat 1994-ben alapították és általában politikai gondolkodóknak, társadalomtudósoknak ítélik oda. Az eddigi díjazottak között van Timothy Snyder amerikai és Tony Judt brit történész és Heller Ágnes magyar filozófus.

Nyitókép: JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katintka
2023. december 16. 09:48
Mondj igazat betörik a fejed...
BAJA
2023. december 15. 10:41
Mesüge, pfej
alexandrosz-2
2023. december 15. 06:31
Ha zsidó származású, akkor védett állat? A származás ilyenkor fontos? Ha magyar, tót, rác lenne, akkor kóser a buli? Megakurvaanyátokat!
szeekely
2023. december 15. 04:50 Szerkesztve
Mandi felre van informalva! A Hannah Arendt-dijat mar Mása Gessennek iteltek oda! A Zoldek vitatjak, hogy odaadhato-e neki. Ezert nem ma, hanem egy nappal kesobb fogja megkapni. Ennyi. https://www.theguardian.com/world/2023/dec/14/award-ceremony-suspended-after-writer-masha-gessen-compares-gaza-to-nazi-era-jewish-ghettos Gaza valojaban nem csupan egy faji alapon folallitott hatalmas getto, mint Mása Gessen allitja, hanem egy koncentracios tabor, ahol meg a bennlakok elelmezese sem a fonntartokat illeti. Tovabba a holtakat is a palesztinoknak kell kiasniuk a romok alol es eltemetniuk. Latszik, hogy Izrael sokat tanult a naci Nemetorszag modszereibol, azonban naluk sokkal kifizetodobb es koltseghatekonyabb modon kivanja uzemeltetni a gazai ovezetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!