Ne feledjük, Ukrajna csak Magyarország támogatásával érhet Európába – ehhez pedig van néhány szavunk!

2023. december 15. 09:18

Kárpátalját, ahogy Ukrajna egészét, a mindennapok szintjén és az államműködés mélységeiben is átszövi a korrupció. Minden és mindenki megvehető.

2023. december 15. 09:18
null
Constantinovits Milán

A múlt hétvégén Kárpátaljára vezetett utam: Beregszász és Munkács városában járhattam, és érintettem a lembergi határszélt is. A térség arculata nem sokat változott tavaly óta, ám az életfeltételek egy leheletnyivel mégiscsak javultak. Múlt évben zseblámpával botorkálhattunk a boltokban, az iskolák üresen kongtak, és Beregszász hosszú órákra fény és fűtés nélkül maradt minden nap.

Ezt is ajánljuk a témában

Jelenleg az alapvető szolgáltatásokban legalább nem szenvednek hiányt az ott élők, ám az utak borzalmas állapota, a bezárt üzletek és elnéptelenedett családi házak tanúskodnak az elhúzódó háborúról.

A szebb napokat megélt munkácsi vár a Turul-szobortól megfosztva, lefejezve áll.

Távolabbról szemlélve pedig a magyar lakosság tömbszerűen csak a Bereg-vidékén van jelen (itt az MCC több száz fős beregszászi közössége továbbra is él), a távolabbi régiók mélyszórvánnyá váltak.

Magasságok és mélységek kettőssége Kárpátalja: a remény és a reménytelenség egymásmellettisége. Ugyanez igaz a kijevi kisebbségpolitikára, közeledés és távolodás dinamikája határozza meg az elmúlt éveket: a nemzetiségi kártya gátlástalan kijátszása, majd erőn felüli gesztusnak beállított gyenge engedmények. Megalkotnak egy végletekig soviniszta nyelvtörvényt, majd egyértelműen a külpolitikai játszma részeként mégis módosítják, hogy megmaradjanak a magyar nyelven való tanulás legalapvetőbb feltételei. Jótékony elnézéssel viszonyulnak a magyarellenes Baloha-klánt ámokfutására, majd visszahelyezik a kétszer meghurcolt iskolaigazgatót a megtépázott magyar intézmény élére.

Zelenszkij a választási kampányban felbukkan Kárpátalján, változással hiteget, majd Budapest ellen fordul retorikájában.

E kettősségek között kell józan külpolitikával utat találni. E dinamikák tehát óvatosságra és megfontoltságra intenek. Így

amikor Ukrajna uniós tagságáról álmodunk merészet, akkor annak a 100-120 ezres magyar közösségnek a sorsáról is gondolkodunk,

melynek tagjai jelenleg is a szülőföldjükön élnek. Ők és az a néhány tízezer, Kárpátaljáról elmenekült magyar, akik jobb időben visszatérnének a hazájukba, törékennyé tesznek minden diplomáciai lépést.

Így bármilyen uniós törekvés támogatása csak a magyarság jövőjét szem előtt tartva merülhet fel egyáltalán.

Nem szabad elfeledni, hogy Kárpátalját, ahogy Ukrajna egészét, a mindennapok szintjén és az államműködés mélységeiben is átszövi a korrupció. Minden és mindenki megvehető,

a politikai elit végletes romlottsága és pénzéhsége a háború alatt tovább mélyült.

Ezért bármennyire is távolinak tűnik Ukrajna uniós csatlakozása – a vágyvezérelt gondolkodáson és a politikai szólamokon túl egyelőre az alapvető gazdasági és jogharmonizációs feltételek is hiányoznak – a külpolitikai együttállás most lehetővé teszi az érdekérvényesítést.

A háborús gépezet lassan kifulladni látszik, az államközi viszonyokat elkerülhetetlenül konszolidálni kell.

Az újraformálódó geopolitikai helyzetkép egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy Ukrajna újrafogalmazza a magyar kisebbséggel kapcsolatos politikáját. Hogy értékként, és ne olcsó politikai hecckampányok eszközeként tekintsen a magyar közösségre.

És a történelmi helyzet esélyt ad nekünk arra, hogy továbbra is életképes magyar közösség élhessen Kárpátalján.

(Nyitókép: Fotó: MTI/EPA)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 17. 21:57
Ugyan,hol lesz addigra a csüngőhasú és bandája…
MaBaker
2023. december 15. 20:48
Amilyen nagy mellénnyel ment oda Orbán és amennyire nem sikerült képviselni a hangoztatott álláspontját, én legközelebb inkább Toroczkait küldeném helyette. Hagyni elindulni az ukrán csatlakozást, aztán gyakorlatilag lenyilatkozni, hogy a költségvetést majd pár hét múlva fogja megszavazni.... Finoman szólva nem ez az amit elvártunk tőle!
Theorba
2023. december 15. 17:11
Nagy mellény - nagy kabát.
Theorba
2023. december 15. 17:11
Sőt! Még a passzátszelet is mi fingjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!