Cseh álláspont: Magyarország kiközösítése a legrosszabb megoldás

2023. november 02. 11:48

Mirek Topolánek korábbi cseh miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy Magyarország elszigetelődjön, még akkor sem, ha egyre nagyobbak a nézeteltérések a visegrádi országok között.

2023. november 02. 11:48
The Visegrad Group meeting in Slovakia

A jelenlegi helyzetre a legrosszabb megoldás lenne, ha Magyarországot kiközösítik vagy elszigetelődik – jelentette ki a lengyel Wprost oldalnak adott interjújában Mirek Topolánek. Csehország korábbi miniszterelnöke úgy véli, most különösen nagy szükség van a V4-ek együttműködésére, már csak azért is, hogy „megfékezzék Magyarországot”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Bár egyre nehezebb megtalálni a közös érdekeket és együttműködési területeket, mégis

az a meggyőződésem, hogy a V4 a problémák és nézeteltérések ellenére jelentős szerepet tölthet be a zavaros vizeken lévő hajóink egyensúlyának megteremtésében

– jelentette ki a politikus.

Topolánek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor két fronton játszik: egyrészt profitálni akar az EU nyugati kapcsolataiból, másrészt az Oroszországgal fenntartott jó viszony is prioritást élvez. Hozzátette, szerinte a magyar miniszterelnök féktelen populista, amelynek köszönhetően megnyeri a következő választásokat is.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor a nagypályán

Elszigetelődni nem úgy szokás, hogy az ember három nap alatt három nagyhatalommal fog kezet – de nem is ez Magyarország problémája. Kohán Mátyás írása.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Robert Nemeti

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 03. 16:54
Ma a világpolitika arról szól, higy az amcsik minden elképzelhetö eszközzel meg akarják tartani az élösködö világuralmi hegemóniájukat, de ez már nagyon nem tetszik a feltörekvö új hatalmaknak és egyre inkább megpróbálnak keresztbe tenni az USA-nak. Ezek a törekvések ma még ugyan nem igazán meggyözöek, de az USA 2050-in bennt lesz a zsákukban. Kina maga mögé fogja tudni állítani nemcsak az oroszokat, de Tajvánt is és a világ nagy részét. Ebböl az amerikai, élösködö világuralomból nagyon elege van a világnak. Erkölcsileg ma már senki nem támogatja az USA, csak a bosszújuktól való félelemböl. Ha az USA hanyatlani kezd, kiugorhatnak egyes menöbb államok (Texas, Kalifornia szb.) a szövetségböl. A nagyság jó addig, amig a gyengébben támogatása összességében többet hoz a konyhára, mint amennyibe azok támogatása kerül. Ha ez a helyzet felborúl, akkor az erösebbek esetleg kilépnek. Kaliforniában már vann ilyen hangok.
Palatin
2023. november 03. 16:32
"Orbán Viktornak nincs hatása arra, hogy Európa milyen irányba tart" mondja az egyik ostoba nagyokos. "Orbán dönti el a svéd Nato-csatlakozást, az ukrán háború kimenetelét, Európa jövöjét is", mondja a másik kretén nagyokos. Ezek a kijelentések a Nyugat pánikhangulatát sugallják, bünbakot keresnek az ostobaságaik, gyávaságaik mentegetésére. Orbánra nemcsak Magyarországon lesz nagy szükség, hanem egész Európában. Eltüntek a világítótornyok nyugaton. Van der Leyen, Weber, Verhofstadt stb. ilyen seggfejekre van bízva Európa jövöje? A Sargentini-féle poshadt, elgombásodott, büzös klima lengi be az egész intézményt. ORBÁNRA ÓRIÁSI SZÜKSÉG LESZ EURÓPÁBAN, MERT Ö TUDJA EGYEDÜL, HOGY MERRE LENNE ELÖRE. Most szidják, de majd követni fogják. Ö az egyetlen, aki tudja, hogyan lehet megmenteni a kontinenst. Európa jövöje azon múlik, hogy ezt Brüsszel felismeri-e.
béka
2023. november 02. 20:10
Most már biztos,hogy Svejk volt a legokosabb cseh az utolsó 150 évben.
Interista
2023. november 02. 18:49
"megfékezzék Magyarországot”. Inkább anyádat kellett volna megfékezni , hogy szét tegye a lábait apád előtt mikor nemzett téged, HÜLYE cseh.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!